Vera Bon gebruikt Music Support Overijssel voor het startpunt van haar nieuwe geluid: ‘Jonge Honden’

Na drie jaar met haar folky band gespeeld te hebben en haar live EP ‘Huilen’ uitgebracht te hebben, was Vera Bon klaar voor wat anders. In een verlangen naar meer ruimte voor stem en tekst in haar muziek begon ze in 2020 haar zoektocht naar een nieuwe, meer elektronische sound. Met haar single ‘Jonge Honden’, die ondersteund werd door Music Support Overijssel, liet ze voor het eerst dit nieuwe geluid horen. 

Vera Bon

Vera Bon is muzikaal maker en performer. Ze maakt sinds 2017 Nederlandstalige, poëtische liedjes waarin ze zich afvraagt hoe een mens leven moet. Die liedjes steekt ze sinds dit jaar in een elektronisch jasje die ze samen met producer Timon Massop ontwerpt om ze vervolgens met haar band of solo met backingtracks uit te voeren.

Vera in haar studio met producer Timon Massop

Nieuw geluid, nieuw werkproces

Bij sommigen zal Vera vooral bekend zijn als de singer-songwriter met akoestische band die ze was. Maar waar ze eerst begeleid werd door o.a. viool en accordeon, horen we nu elektronische drums, samplers en synthesizers terug bij haar show: “In mijn oude band speelde ik altijd gitaar of piano en ik wilde graag meer bewegingsvrijheid. Ik verlangde ernaar om me alleen op de zang, het overbrengen van het verhaal en de performance te hoeven focussen.”

Vera zei haar oude band gedag en klopte aan bij haar buurman: producer Timon Massop (o.a. MINKA). Dat bleek een goede matcht: “Ik schrijf de songs helemaal zelf, maar voor de arrangementen en productie ga ik naar Timon toe. Hij weet wat ik wil, dus ik vertrouw hem helemaal in wat hij doet. Het is heel fijn dat ik nu tegen iemand kan zeggen: maak hier iets van.”

“Ik denk dat ik dat ook miste in de vorige band. Daar moest ik een bandleider zijn die vertelde wat er moest gebeuren, terwijl dat me niet helemaal lag. Ik denk bij mijn muziek vaak meer in sferen dan in concrete plannen en ik had een muzikaal hoofd nodig die dat begreep en die dat kon uitwerken. Dat werkt nu heel goed met Timon.”

Liveshow

De producties die in de studio gemaakt zijn vertaalt Vera naar een soloshow met backingtracks of een bandshow met multi-instrumentalisten Pascal Schouten en Francesco Taranto: “Dat werkt heel fijn. Timon is er bij de repetities ook bij om de band te coachen. Dat haalt weer de druk om bandleider te zijn van mijn schouders, zodat ik me kan focussen op performen en zingen. Zeker bij een nieuwe band, waarbij de sociale verhoudingen ook nog hun plek moeten vinden, is het fijn als iemand anders zegt: dit werkt wel en dit werk niet. Timon kan bovendien ook weer dingen die live ontstaan meenemen naar de studio.”

Vera heeft haar verschillende liveshows inmiddels al een aantal keer uit kunnen testen en de reacties zijn positief: “Met name mensen waarmee ik de laatste jaren veel gewerkt heb en die mijn ontwikkeling hebben gezien geven aan dat het echt een stap vooruit is. Het zijn nog steeds mijn liedjes maar dan in een andere vorm en het klinkt wat volwassener. Dat is waar ik naar op zoek was.”

‘Jonge Honden’

In maart bracht Vera voor het eerst haar nieuwe geluid naar buiten met haar single ‘Jonge Honden’, waarin ze het verhaal van haar gevonden straathondjes gebruikt als metafoor voor het opbreken van haar relatie. Voor de single ontving ze de Music Support Overijssel subsidie waarmee ze de productie, de mix en de master van haar single kon vergoeden: “Wat ik op Spotify had staan matchte niet meer met wat ik deed en dat was frustrerend. Dus het was fijn dat ik eindelijk mijn nieuwe werk kon delen. 

Beluister ‘Jonge Honden hier op Spotify!

Volg Vera Bon online

Facebook / Instagram / Website

Music Support Overijssel

In 2022 zijn er nog drie aanvraagrondes voor Music Support Overijssel, waarmee acts een bedrag van €1000,- kunnen krijgen voor het uitvoeren van hun muzikale plannen. De volgende aanvraagronde sluit op 29 augustus. Meer info is hier te vinden: KLIK!

Interview door Chris Egbers, foto’s door Niek Doup.