Van onbereikbare treinliefdes tot een kat die zich niet laat aaien: Fokko gebruikt Music Support Overijssel voor puntige powerpop EP ‘FF’.

In januari van 2022 bracht de band Fokko hun nieuwe EP ‘FF’ uit: een EP die met een knipoog kijkt naar eenzaamheid en relaties. Voor het mixen en masteren van de EP ontving Fokko de Music Support Overijssel subsidie.

Fokko

Fokko is een nederrockband rond de Zwolse songwriter Fokko Mellema, die al heel lang muziek maakt, maar het in 2013 aandurfde om een band onder zijn eigen naam te beginnen. 

De act begon akoestisch, deed veel huiskamerconcerten en bracht drie EP’s uit voordat ze de switch maakten naar de puntige powerpop die ze nu maken. De teksten van Fokko zijn punkachtig direct en hebben vaak een twist, zoals je misschien kent van hun single ‘Karen Heeft Geen Corona’. 

FF

De EP ‘FF’ bestaat uit zeven songs die niet per sé conceptueel geschreven zijn, maar de thema’s eenzaamheid en relaties komen vaak terug: “De EP opent met een nummer over mijn kat Pien”, vertelt Fokko. “Het nummer gaat over dat er veel dingen niet lukken en dat ik een hekel heb aan mensen, maar dat mijn kat mij ook nog eens in de steek laat. Die laat zich namelijk niet aaien.”

“Een andere song, ‘Nog Twee Weken Op De Camping’, gaat over een relatie die uitgaat, omdat de vrouw vreemd is gegaan, maar het stel was net aangekomen op de camping in Frankrijk, dus ze moeten nog even twee weken leuk tegen elkaar doen.”

De songs van Fokko zijn persoonlijk, maar daarmee vaak ook ontzettend herkenbaar: “Het lied ‘Geluksmomentje’ gaat over Sanne, een fictief persoon die ik tegenkwam tijdens een treinreis. Ik fantaseerde een heel liefdesverhaal om haar en mij heen. Volgens mij heeft iedereen wel een Sanne.”

Productie

Fokko nam de EP helemaal zelf op: “Ik heb een zanghok op mijn zoldertje en de drums haalde ik uit mijn computer. De gitaren nam ik samen met onze gitarist op in ons oefenhok. Doordat we alles zelf deden hielden de songs het spontane gevoel van de demo’s. Zo zit er veel lol in.”

“Vervolgens ging Guido Aalbers aan de slag met de songs. Hij maakte de mixen en ik ging dan een paar keer bij hem langs om te feedbacken. We werken al lang met elkaar, dus we weten wat we aan elkaar hebben.” 

Fokko heeft hun EP op CD laten drukken in een speciaal hoesje die uitgevouwen kan worden tot poster. Op die CD is het nummer ‘KTLL’ nog als bonustrack toegevoegd en je kunt hem kopen op zijn webshop (KLIK).

Na de release ging Fokko ‘FF touren’ langs tien podia door het hele land (o.a. Simplon, Luxor Live en Hedon).

Music Support Overijssel

Fokko bekostigde het mixen en masteren van hun EP met Music Support Overijssel en ze zeiden er het volgende over: “Het was heel fijn hoe de subsidieregeling werkte. Het is laagdrempelig en zowel het aanvragen als de toekenning ging heel snel. Het was ook fijn dat er hulp aangeboden werd bij de uitvoering van het project.

In 2022 zijn er nog drie aanvraagrondes voor Music Support Overijssel, waarmee acts een bedrag van €1000,- kunnen krijgen voor het uitvoeren van hun muzikale plannen. De volgende aanvraagronde sluit op 29 augustus. Meer info is hier te vinden.

Volg Fokko Online
Facebook / Instagram / Website