Primaat raast als een wild dier door Popronde 2023

We zitten midden in Popronde 2023. Tijdens dit jaarlijks rondreizende festival is ook Overijssel weer goed vertegenwoordigd. Het Overijsselse Primaat, vol met leden van Colored Monkeys, reist af naar alle uithoeken van ons land om met mensen te dansen en feesten. Met op zak een single waarvan de inkt nog amper droog is, vroegen we ze hun Popronde-ervaringen tot nu toe te delen. Frontman Fabian vertelt!

Popronde! Hoe was het voor jullie om geselecteerd te worden? Met z’n allen gekluisterd aan de radio?

Dat is te gek nieuws natuurlijk. Het was voor ons een grote verrassing, want Rob van Radar Agency vertelde vlak voor de bekendmaking dat hij ons had ingeschreven. We hadden het er wel over gehad, maar dat hij ons in had geschreven wisten we dus (nog) niet. Het kwam voor ons als band dus als een klein cadeautje uit de lucht vallen, want het is super tof om te horen dat je mee mag doen aan dit landelijk bekende en reizende festival.  

Jullie hebben niet bepaald een kleine bezetting. Is dat een beetje te doen in de kroegen en kapperszaken van de Popronde?

Hahah, een kapperszaak zijn we nog niet tegengekomen, maar we spelen zo’n 16 shows dus wie weet. Zelf vind ik het te gek om met de band in een kroeg te spelen. Je hebt echt direct contact met het publiek en voelt het enthousiasme van de mensen. Dat enthousiasme krijgen we zelf trouwens ook maximaal. Door de energie van de muziek en ons als band gaat het elke keer helemaal kapot. Dat is puur genieten!

Wat hopen jullie als act uit deze ervaring te halen?

Popronde is toch de eerste stap buiten je eigen netwerk. Je komt in aanraking met nieuw publiek en bouwt zo de eerste fans op in andere steden. Je raakt daarnaast enorm op elkaar ingespeeld en ontdekt echt wat werkt tijdens een show en waar je de set nog sterker kan maken. We worden hierdoor nog beter, het stoomt ons klaar voor volgend jaar en geeft een super goed beeld van wat verschillende mensen van ons vinden als band.

Geen verkeerde timing zo, met nieuwe releases op de planning! Of is dat een bewuste keuze?

We zijn veel in beweging de laatste tijd en dat momentum willen we graag vasthouden. Deze periode spelen we veel en veel nieuw publiek maakt kennis met ons. Dus ja, zeker een bewuste keuze om de mensen buiten de shows ook iets mee te geven in de vorm van deze single. We willen als band natuurlijk het beste uit de Popronde halen, dus we doen er alles aan om tijdens de Popronde de festivals en programmeurs te laten zien wie we zijn en dat we elke tent kunnen slopen.

Die nieuwe muziek, kan je daar wat meer over vertellen?

Zeker! Na onze eerste nummers (live EP), die we zelf opnamen in een anti-kraak pand, wilden we nu een stap verder groeien. In Mailmen studio, met een professional erbij in de vorm van Ferdy van der Singel (o.a. Bløf en Tommy Ebben) gingen we op zoek naar onze sound. De uitdaging was voor ons om onze live-energie en dynamiek ook echt op plaat te krijgen. Volgens mij is dat aardig gelukt!

De EP heet ‘’Roze Bril’’, waarvan het gelijknamige en eerste single net online staat. We krijgen echt goede reacties en kunnen niet wachten hoe de reacties op de videoclip zijn. We zijn misschien wel de eerste band in Overijssel die met AI aan de slag zijn gegaan. Deze komt vrijdag de 13 oktober online.

De EP gaat over ontwikkeling en de processen die je doormaakt. Enerzijds de ontwikkeling die we als band doormaken sinds het begin, anderzijds de verandering als persoon. Elk nummer staat op zijn eigen manier voor een onderdeel in het proces van verandering. En wij, wij zien het positief in, vandaar de naam ‘Roze Bril’.

Primaat na Popronde. What’s next?!

Er komen veel toffe releases aan in aanloop naar de release tour van de EP. Zo kan je in november de 2e single verwachten en niet veel later de 3e. Wat ook tof is, is dat we dit met een heel team doen. Denk aan management, distributeur, plugger etc. Op deze manier kunnen wij ons meer op de muziek en de shows richten. De EP ‘Roze Bril’ komt op 14 maart 2024 naar uit en 14, 15 en 16 maart staan volledig in het teken van de bijbehorende tour. Met trots kunnen we zeggen dat er met deze tour dromen uitkomen, want naast Hedon (Zwolle) en de Merleyn (Nijmegen) mogen we ook een show doen in DE MELKWEG!!!

Na de release  richten we ons op een volle zomer en veel spelen. Dat lijkt nu al goed te gaan komen, want de eerste shows komen nu al binnen. Achter de schermen zijn we ondertussen ook al begonnen met het schrijven van een album. Deze hopen we in 2024 naar buiten te brengen. Dit is pas het begin dus!

Check hier de Popronde agenda van Primaat!