Popprijs Overijssel genomineerden bekend

De drie genomineerden voor de Popprijs Overijssel die 10 april zal worden uitgereikt op het Booster (online) festival, zijn bekend! Zanger Rob Dekay, rapper Sticks en one-woman-show Minka zijn genomineerd. De Popprijs Overijssel staat voor de artiest die het afgelopen jaar de meest significante bijdrage heeft geleverd aan de Overijsselse popmuziek. De winnaar zal worden bepaald door een commissie.

Rob Dekay
Rob Dekay schrijft en zingt eigenzinnige Nederlandstalige popmuziek. Zijn sound is het beste te omschrijven als soulvolle country-pop. In de teksten schakelt hij moeiteloos tussen kleine en grote vraagstukken, maar altijd met de pen van een poëet. Zijn talent wordt al snel opgemerkt. In 2018 tekende Rob bij Modestus Records, het platenlabel van Guus Meeuwis. Op het label verschijnen enkele singles zoals ‘Vol Van Elkaar’ en ‘Je Hoeft Het Niet Alleen Te Doen’. Bij het grote publiek is Rob Dekay bekend door zijn deelname aan het programma ‘Wie is de Mol?’ en hij schreef de titelsong voor de film ‘Kruimelltje’. Dat Rob Dekay klaar is voor het grote publiek bewees hij als voorprogramma van de ‘Groots met een zachte G’ in het Philips Stadion. Na een zomer vol festivaloptredens (o.a. op Concert At Sea, Royal Park en Tuckerville) werkte hij met o.a. Daniel Lohues en Ilse DeLange aan een nieuw studioalbum. 2020 had hét succesjaar moeten worden voor de Deventer songwriter. In plaats daarvan dook Rob veelvuldig te studio in, werkte mee aan tal van tv-opnames en ontwikkelde zich als een waar boegbeeld voor zijn stad Deventer.. 

Sticks
Sticks heeft in 2019/20 veel nieuwe dingen naar buiten gebracht en is buitengewoon productief geweest. Hiermee heeft hij grote positieve invloed gehad op het popklimaat in en vanuit Overijssel. Een verrassend cross-over concept was het project ‘Onrust’ waarvan nummers alleen in Museum De Fundatie te beluisteren waren en mede daardoor het publiek letterlijk naar het Overijsselse werd getrokken. Daarnaast bracht hij ’Stickmatic’ uit met zijn eigen naam op de cover. Dit was bijzonder omdat het het eerste album was met wisselende gastartiesten op de tracks en alleen zijn eigen artiestennaam op de hoes. Dit is dus niet zoals andere platen uit een samenwerkingsverband ontstaan. De samenwerkingen met de Overijsselse Kubus (ook uit Zwolle/Overijssel), Rico en ART blijven aanwezig in zijn werk. Ook in 2020 bracht hij bijvoorbeeld ‘Het mooiste komt nu’ uit ook gemaakt met Kubus. (+vinyl) Junte is een inspiratie en rolmodel voor de jonge hiphop generatie en weet daarnaast steeds nieuw publiek te bereiken. Dit maakt hem voor ons relevant in de Overijsselse en landelijke popscene en daarmee een ambassadeur vanuit het Oosten van het land.

foto: Kinza Ferjani


Minka
Tintelfris. Zo zou je de muziek van MINKA het beste kunnen omschrijven. Deze one-woman-show weet overal waar ze komt een feestje te bouwen, en dat bewees ze afgelopen jaar keer op keer door met “Wandelen, Wandelen, Whoop!” de officieuze titeltrack van 3FM Serious Request te schrijven. In diezelfde week maakte ze ook furore met haar cover van Nothing But Thieves: “Sorry”. MINKA laat zien dat je je zelfs kan ontwikkelen tijdens een jaar waarin er geen liveshows zijn en dat biedt alleen maar hoop voor de periode die hierna gaat komen.