Pop Fotografen Prijs

Op 6 april 2019 reikt Poppunt Overijssel tijdens Booster Festival voor de eerste keer de Pop Fotografen Prijs uit. Deze prijs wordt toegekend aan de beste popfotograaf uit de provincie Overijssel. Binnenkort maken we de genomineerden bekend, maar geven je vooraf graag even wat meer informatie over de prijs en de procedure.

Waarom?
In Overijssel lopen talloze getalenteerde popfotografen rond. Zij zijn degene die er voor zorgen dat wij als publiek alle shows nog eens rustig kunnen na beleven door de energie die zij weten vast te leggen in een beeld. Veel van deze fotografen zijn begonnen in de provincie, maar inmiddels door heel Nederland (en daarbuiten) kom je ze tegen bij de grootste concerten en festivals. Hoog tijd dus om deze talenten in de spotlights te zetten!

De prijs
De winnaar van de Pop Fotografen Prijs gaat er vandoor met een mooi prijzenpakket. Naast de eervolle titel van ‘Beste Popfotograaf van Overijssel’, krijgt de winnaar ook een handgemaakt kunstwerk van Jeroen Diepenmaat en een aantal andere prijzen die we later bekend maken.

De procedure
Alle partners van Poppunt Overijssel hebben de fotografen in hun omgeving in kaart gebracht. Deze longlist van Overijsselse fotografen is vervolgens voorgelegd aan een (inter)nationaal gerenommeerde groep fotografen: Tom Roelofs, Ben Houdijk & Bart Heemskerk. De jury heeft elk hun eigen duidelijke fotografiestijl en zijn daarmee van grote invloed op de wereld van de fotografie. Zij hebben alle fotografen beoordeeld op portfolio, voorkomen en potentie als popfotograaf. De drie hoogst gewaardeerde fotografen zullen als genomineerden worden aangekondigd.

Over de jury
Tom Roelofs: Het is aan de orde van de dag: bands die door Europa toeren en dankzij tourverslagen kunnen we ook regelmatig meegenieten van de avonturen, fratsen en stunts die dat oplevert. Tom Roelofs gaat daarin net een stapje verder door met zijn camera bovenop de muzikanten te zitten. Doordat de door de wol fiks geverfde fotograaf veel tijd investeert en hele tournees meegaat laten de muzikanten hem opvallend dichtbij komen. Zo ging hij al uitgebreid op stap met bands als Cocaine Piss, John Coffey, Dez Mona, Dead Neanderthals en Raketkanon.

Tom Roelofs

Bart Heemskerk: Wat begon als hobby, groeide – dankzij zijn liefde voor live muziek – uit tot een succesverhaal. Tegenwoordig reist de muziekfotograaf mee met artiesten als Kensington en Armin van Buuren en heeft hij grootheden als Sting, Mick Jagger & Justin Bieber voor zijn lens gehad.

Bart Heemskerk

Ben Houdijk: Ben werkt voor grote festivals als Rock Werchter, Best Kept Secret en Concert at Sea. Zijn beelden worden gebruikt door oa De Volkskrant, NPO Radio 2/3FM, Ticketmaster en vele anderen. Zijn foto van Chester Bennington (Linkin Park) stond in de top 10 van meest geretweete berichten van 2017 wereldwijd.

Ben Houdijk