Oost-Nederland neemt popmuziek meer dan serieus

De Raad voor Cultuur maakte eerder deze maand de adviezen voor de BIS (Culturele basisinfrastructuur) voor 2021-2024 bekend en De Nieuwe Oost is opnieuw opgenomen in de BIS. Dat is goed nieuws voor Oost-Nederlands talent, want De Nieuwe Oost kan de komende vier jaar haar makers blijven ondersteunen. In het bijzonder is het goed nieuws voor de Oost-Nederlandse popsector en haar muzikanten. Onder de nieuwe plannen van De Nieuwe Oost | pop in Deventer ligt immers een uniek popconvenant tussen de ontwikkelinstellingen, makers én poppodia in Oost-Nederland.

De Nieuwe Oost is een organisatie die werkt binnen de disciplines popmuziek, theater, dans en literatuur. Zij begeleidt jaarlijks tientallen talentvolle makers richting een zelfstandige beroepspraktijk. Het in Deventer gevestigde De Nieuwe Oost | pop zocht samen met de Oost-Nederlandse makers, podia en talentontwikkelaars naar een nieuwe organisatievorm en verdere versterking van de totale keten van talentontwikkeling in de popmuziek in Overijssel en Gelderland.

Met het convenant ‘Van Basis tot Booster’ is voor de komende vier jaar een partnerschap gerealiseerd waarin de Oost-Nederlandse makers en popmuziek optimaal kunnen functioneren en die een plek geeft aan muzikanten om artistiek te groeien en succesvol te zijn. Ook de Raad voor Cultuur bleek hier in de BIS-beoordeling zeer van onder de indruk en is “verheugd dat stevig wordt ingezet op popmuziek” door De Nieuwe Oost.

Met het convenant wordt kennis, netwerk, faciliteiten en financiële middelen gedeeld op een manier die binnen de BIS structuur en -aanpak geheel nieuw is.

”Popmuziek functioneert bij uitstek als een ecosysteem, en als onderdelen daarvan niet werken, werkt het geheel niet meer. Makers, podia, ontwikkelinstellingen en publiek vormen samen dat ecosysteem. Het convenant zorgt ervoor dat we vanuit De Nieuwe Oost | pop dit ecosysteem ondersteunen en versterken. Van de Basis in Nijmegen tot Booster in Enschede, een dergelijke spanwijdte is uniek in Nederland” aldus Dennis Platvoet, artistiek en zakelijk coördinator van De Nieuwe Oost | pop.

De trotse partners zijn: De Basis (Nijmegen), Hedon Productiehuis (Zwolle), De Nieuwe Oost | pop (Deventer), de Poppunten Overijssel en Gelderland, ArtEZ conservatorium (Arnhem, Enschede, Zwolle), GIGANT (Apeldoorn), Metropool (Hengelo/Enschede), Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), Burgerweeshuis (Deventer), Hedon (Zwolle) en showcasefestival & popconferentie Booster (Enschede).

Zij trekken gezamenlijk op binnen diverse trajecten, op het gebied van kennisdeling, community building, financiering en het bieden van podiumplekken. Een toekenning van de BIS aan De Nieuwe Oost betekent in deze een belangrijke impuls voor de hele Oost Nederlandse pop-sector!