Oh Whale zwemt tijdens Popronde met gemak van stad naar stad

“Noisy, hard en eigenwijs. Oh Whale leidt je van subtiele en intieme momenten naar ruige uitbarstingen. Invloeden van van artrock, shoegaze, noise en indiepop geven Oh Whale hun unieke sound. Wanneer je je net op je gemak begint te voelen door kalmerende zanglijnen word je overspoeld door woeste zeeën van reverb en distortion.” Zo luidt de bio van de 5-koppige band. Wat ons betreft een absolute aanwinst voor de Popronde. Maar hoe vinden ze ’t zelf eigenlijk?

Oh Whale – Popronde Apeldoorn (Jessie Kamp)
Popronde, hij is al even bezig, maar toch nog gefeliciteerd! Hoe was de reactie toen jullie hoorden dat jullie deel uitmaakten van de selectie?

Een zucht van opluchting. Een aantal van ons waren samen met de vrienden van Droom Dit de bekendmaking aan het luisteren bij Kees (onze en Droom Dit’s gitarist) thuis. Zij werden in de eerste batch al aangekondigd dus voor hun was de spanning er snel af. Voor ons was het nog wel even wachten; we werden als allerlaatste band van het programma benoemd. We hadden de hoop al half opgegeven, maar daardoor was de opluchting natuurlijk des te groter!

Gaat het rondreizende circus jullie een beetje goed af? Wat waren bijvoorbeeld hoogte- of juist dieptepunten?

Het gaat eigenlijk best wel soepeltjes. Buiten dat het wel écht hele lange dagen zijn voor weinig geld zijn grote problemen en tegenvallers ons tot nog toe bespaard gebleven. Nou ja, we hebben er wel eentje… Tijdens het zoeken van een parkeerplaats in Groningen heeft Rimme (onze frontman) een aanvaring gehad met een bouwcontainer. Er zit nu een toch wel enigszins omvangrijke deuk in de achterkant van de huurbus. Een hoogtepunt was het optreden in Den Bosch waar we een knalvolle en enthousiaste zaal hadden. Daarnaast is het leren kennen van de andere Popronde acts ook iets waar we ons kostelijk mee vermaakt hebben.

Wat was voor jullie de reden om met Oh Whale mee te willen doen aan de Popronde?

Meerdere redenen: binnen Overijssel hebben we al best wat contacten opgebouwd in de afgelopen jaren en zodoende kwamen hier ook wel redelijk wat gigs op lokale festivals en andere podia uit voort. Het is best lastig om daarbuiten mensen te vinden die je willen en kunnen boeken, omdat je daar nog geen naam hebt kunnen opbouwen. Popronde is dan een hele goede kans om buiten je directe omgeving aan het spelen te komen. Daarnaast geeft het ons ook de mogelijkheid om bepaalde randstedelijke mensen uit het werkveld uit te nodigen die anders niet helemaal naar Enschede of Deventer komen karren.

Ook is het voor de beeldvorming niet verkeerd dat je als act kan zeggen dat je aan Popronde meedoet of hebt meegedaan; veel professionals en pers lijken het toch als een soort stempel van kwaliteit te zien.

Zijn er mede-Popronde acts die jullie aanraden om eens bij te gaan kijken?

JA! Er zijn heel veel toffe acts te ontdekken en we hebben ook zelf nog niet alles kunnen zien, maar we delen graag wat favo’s van onszelf die regelmatig in de bandbus op de bluetooth zijn geslingerd. Als eerste mogen onze grote kleine vrienden van Kaboutertje Putlucht niet ontbreken. Ook als je slechts de helft van Barry’s smaakvolle teksten kan verstaan tussen het brute techno-gepomp door ga je een lachbui of 4 niet kunnen onderdrukken. Óók uit Nijmegen en óók vet zijn The Super Soakers en Femme Fugazi, allebei echt toffe en eigenzinnige bands met als groot onderscheid dat je bij die laatstgenoemde beduidend meer kans loopt met een blauw oog uit de moshpit weg te strompelen – wees gewaarschuwd. Andere acts die we zeer cool vonden zijn Bowl, Cocobolo en natuurlijk de voltallige Overijsselse selectie.

En straks? Grootse plannen op de agenda voor 2024?

Nog niet al te veel, maar we hebben heel veel zin om na zoveel shows buiten de deur weer een thuiswedstrijd te spelen voor hopelijk heel veel bekende koppies. Op 8 februari spelen we voor het eerst sinds juni weer in Enschede; samen met Lance Priester en zijn band Coeur staan we in Metropool en daar kijken we heel erg naar uit! 

Laatste vraag! Wat is jullie absolute favoriete track om te spelen dit najaar?

Ecstasy blijft een fijne banger 🙂

Check hier de Popronde-agenda van Oh Whale