Oh Whale zoekt naar de schoonheid in lelijke emoties met debuut-EP ‘Fall ApartFeel Again’

Op 24 juni bracht de alternatieve rockband Oh Whale hun debuut-EP ‘Fall ApartFeel Again’ uit: “De plaat staat in het teken van rauwe, intieme emoties waar je niet graag over praat, maar die toch een plek moeten hebben.” Met het geld van Music Support Overijssel (MSO) kreeg Oh Whale de kans om een weekend lang in de studio de plek voor die emoties te creëren en het gevoel samen met een audio engineer vast te leggen.

Oh Whale

De muziek van Oh Whale is hard en gevoelig. De vijfkoppige band uit Enschede maakt alternatieve rock gemengd met een hoop verschillende invloeden, van noise tot shoegaze en ze zoeken graag de uitersten op wat betreft dynamiek. Bij een show van Oh Whale kom je zowel huilende mensen als explosieve moshpits tegen, soms nog geen minuut na elkaar.

De band is geselecteerd voor de Burger Beurs en krijgt daarom dit hele jaar ondersteuning van het Burgerweeshuis bij hun plannen. Ook deden ze mee aan de Popcollege Tour waarmee ze een week lang door het land tourde samen met 5 andere bands, die net als zij op een conservatorium of popacademie zitten.

EP

De EP ‘Fall ApartFeel Again’ opent met de dansbare indierock song ‘Lifeline’, die Oh Whale begin dit jaar al uitbracht, maar kleurt daarna een stuk donkerder. In de dissonante post-rock/shoegaze songs ‘Way Down’ en ‘Talk To Me’ horen we de rauwe emoties terugkomen waar de band het over heeft: “Deze songs gaan over hebzucht en zelftwijfel: hele menselijke, maar pijnlijke emoties. In die lelijke emoties zit ook wat moois. Rauwheid is ook schoonheid.”

In de laatste track ‘Tension/Release’ komt dit contrast ook terug: “Tension/Release gaat over het uit een relatie komen waarin je jezelf hebt verloren en opnieuw wilt vinden om zo, met opgeheven hoofd, de cyclus opnieuw af te gaan.”

Oh Whale in de studio


Ruimte voor creativiteit

In het najaar van 2021 dook Oh Whale met het geld van MSO een lang weekend de Woodstock Recording Studio in samen met audio engineer Justin van Brussel: “Door support van Music Support Overijssel hadden we de rust en de ruimte om de EP op te nemen. Als je minder of geen geld hebt, moet je bij alles wat je doet kiezen tussen je budget en artisticiteit. Nu was muziek het enige waar we ons op hoefden te focussen.”

“Doordat we een weekend lang in een bubbel konden gaan, was er tijd en ruimte om te experimenteren. We hebben bijvoorbeeld super veel uitgeprobeerd met sounds, effecten en microfoonplaatsing. In die bubbel beleefden we de muziek ook veel intenser. Je luistert er de hele dag naar en dat geeft nieuwe inzichten. De plaat is daardoor echt een momentopname geworden van wat we op dat moment voelden en wat er op dat moment ontstond. Het toppunt hiervan was dat één van de gitaarversterkers het tijdens de opnames begaf. We hebben de ruis die je hoorde toen hij kapotging gebruikt in de song.” 

De band is lovend over de goede match die ze met engineer Justin van Brussel hadden: “Hij luistert op een soortgelijke muziek en houdt net als wij van experimenteren. In de studio was hij, ook als wij pauze hielden, constant bezig om alles in de studio zo te maken dat onze sound het best vastgelegd werd.”

‘Fall ApartFeel Again is vanaf nu overal te beluisteren!

Check Oh Whale via social media:

Facebook: https://www.facebook.com/ohwhale.official 

Instagram: https://www.instagram.com/ohwhale.official/  

Website: https://ohwhaleofficial.com/ 

Music Support Overijssel
In 2022 zijn er nog drie aanvraagrondes voor Music Support Overijssel, waarmee acts een bedrag van €1000,- kunnen krijgen voor het uitvoeren van hun muzikale plannen. De volgende aanvraagronde sluit op 29 augustus. Meer info is hier te vinden (KLIK).