Medewerker van de Maand – Vanity Roxane

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen achter de schermen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand van ‘achter de schermen’ uit de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand is het de eer Vanity Roxane.

vanity roxanne
Foto door: Mark Bolk

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?
Mijn homebase is in Enschede, binnen de muziekscene ben ik onder de naam Vanity Roxane actief als DJ, creatief producer, programmeur (Green Vibrations), radiohost (In The Middle Of The Rhythm) en artivist (The FemDem). Maar eigenlijk heb ik naast Enschede een culturele connectie met heel veel verschillende plekken in het land, zoals Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen.

Rotterdam, omdat ik 3 jaar lang de marketing manager van het HipHopHuis ben geweest en in het bestuur zit van het dans collectief Amenti Movemeant. Eindhoven, omdat ik hier al meer dan 2 jaar werk als content marketeer voor UrbanLab040 (de urban tak van Dynamo, het grootste jongerencentrum van Nederland). En Nijmegen, omdat ik hier veel heb gewerkt als creatief producer voor o.a. Merleyn en Doornroosje.

Maar ook internationaal heb ik een connectie met steden zoals Londen en Parijs. Samen met een vriendin heb ik een maandelijkse DJ residentie op Londen based radiostation Sub.FM en ben ik de art director van 777Hz, een Frans Dub Techno label.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?
Een van mijn ooms (Peeano) hoort bij de eerste generatie bboys uit Enschede (The Dizzy Rockers) en hij is dé reden dat ik ooit in aanraking kwam met HipHop. Hij is altijd bezig geweest met dansen, muziek, graffiti en beatbox. Wanneer ik als kind thuis kwam voor een lunchbreak was mijn moeder vaak druk het huishouden aan het doen, maar ondertussen keek ze naar The Soul of MTV. Een blok op MTV waar ze alleen maar R&B en HipHop clips op uitzenden. En een andere oom is weer basgitarist en heeft de gekste funkplaten in huis. Ik kom qua dat betreft uit een heel muzikaal nest, veel van mijn neefjes van mijn generatie zijn uiteindelijk ook producer, DJ of danser geworden en pushen hun kunsten op internationaal niveau.

Dat ik gegeven moment ook zelf mijn weg vond naar de platenzaken en onderdeel werd van de hiphopscene was dus helemaal geen verassing. Ik begon als vinyl verzamelaar maar dat liep al snel uit de hand. Gegeven moment kwamen er draaitafels bij en ben ik in 2004 langzaam aan begonnen met draaien onder de naam Spread-Love DJ Collective. Vanaf dat punt ben ik mijzelf multidisciplinair gaan ontplooien binnen de culturele sector als foto/videograaf, vormgever, label eigenaar (Dwars Records) en producent van (nacht)concepten (Dubbel Zo Dwars).

Ik begon mijn muzikale pad ooit binnen de hiphop scene, maar eigenlijk heb ik een hele brede smaak ontwikkeld. Als mensen me vragen wat ik als DJ draai antwoord ik vaak met: bass, boogie en beats.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?
Ik werk 3 dagen per week als creatief producer bij Handstand een marketingbureau wat vooral werkzaam is voor opdrachtgevers binnen het sociale en culturele domein. De oprichters komen uit de breakdance scene maar zijn ook MC’s. Het HipHop DNA klinkt dan ook door in al hun uitingen, creativiteit en bedrijfsvoering.

Een dag in de week werk ik in Eindhoven als freelance content marketeer bij UrbanLab040. Daarnaast doe ik veel eigen projecten als creatief producer. Ik draai als DJ maandelijks online streams. Ik maak verhalen van talenten uit onze regio zichtbaar via mijn radioshow Air Waves op ITMOTR, zet me in als artivist om meer vrouwen op line-ups te krijgen via mijn project The FemDem maar ben ook actief als promotor en programmeur.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?
Ik sta eigenlijk veel te weinig stil bij de dingen die ik doe omdat ik meestal alweer volop bezig ben met de volgende move.

Als ik toch wat moet noemen is het dat ik trots ben dat het me altijd is gelukt om dicht bij mijzelf te blijven en dingen te ondernemen die hier een verlengde van waren. Ondanks dat ik 1000 en 1 dingen doe weten mensen me vaak goed te vinden en te vragen voor projecten die me goed passen. Ik houd van consistentie, ben er niet voor shine of een quick win. Door gewoon men ding te doen loop ik een marathon waarin ik dingen kan betekenen voor de scene en de mensen om mij heen en dat geeft constante voldoening.

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?
Via feestjes, Instagram, seminars/talks, door spontane ontmoetingen en door thee te blijven drinken met mijn inner circle.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten
Shadi El Feki, deze yung boi is getekend bij Top-Notch als songwriter en schrijft liedjes voor o.a. Famke Louise. Hij is een geweldige MC, zanger en producer maar regionaal mis ik een spotlight voor talenten zoals hij. Ik zou willen zien dat dit soort mensen veel meer erkent en gezien worden en op kennis niveau betrokken worden in de regionale sector.

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment?
De afgelopen 3 jaar heb ik heel veel buiten Enschede gewerkt, dit liet mij realiseren en inzien hoeveel moois wij eigenlijk in onze regio hebben. Maar weetje, we missen vaak trots… Er is hier op welk vlak je ook kijkt altijd een vergelijk met het westen en dat vind ik niet terecht. Ik gun het ons allemaal dat we onszelf meer omarmen en nog meer vieren wat wij hier hebben. Ik denk dat we in Twente (en zeker in mijn hometown Enschede) een heel uniek klimaat hebben waar de lijnen kort zijn, men de ander wat gunt en dat is niet overal zo. Dat mogen we best koesteren…

Wel gun ik het de regio dat er in de toekomst meer mogelijk is qua passende faciliteiten om talenten nog verder te kunnen ontwikkelen. Binnen de elektronische muziekscene bijvoorbeeld heb ik in mijn stad flink wat mensen zien vertrekken omdat ze hier tegen een plafond aan liepen. Zonde!