Music Support Overijssel Follow-up: Nelles

Music Support Overijssel is een laagdrempelig fonds voor Overijsselse muzikanten om een financiële bijdrage aan te vragen voor de realisatie van ambitieuze muzikale plannen. In 2022 ontving de band Nelles een bijdrage. Ze hebben hier mee hun kersverse single Hello You kunnen financieren. Maar dat is lang niet alles wat MSO voor Nelles heeft kunnen betekenen…

Wie zijn jullie?

Wij zijn Nelles, een vijfkoppige band, ontstaan aan het ArtEZ Conservatorium Enschede. We maken zomerse popmuziek met invloeden van jazz en folk. Sinds ons ontstaan in november 2021 hebben we op meerdere podia in Overijssel en daarbuiten gestaan. Een aantal hoogtepunten van afgelopen seizoen waren Green Vibrations en Mout Bierfestival in Enschede, Bam! Festival in Hengelo, Kattegat Festival in Zwolle en SoundGardens in Boekelo. Ook hebben we afgelopen zomer een eigen campingtour georganiseerd, waarbij we in een week op meerdere campings in Nederland optredens gaven.

Waar hebben jullie een bijdrage van Music Support Overijssel voor gekregen?

Concreet hebben wij de bijdrage van Music Support Overijsel gebruikt om de studio-opnames voor onze eerste 2 singles mede te financieren, namelijk onze eerste single Hello You, die we 3 februari uitbrachten, en onze volgende single True, die vanaf 31 maart overal te beluisteren zal zijn.

Hebben jullie met iemand samengewerkt om dit project te realiseren? Zo ja, met wie en hoe was die samenwerking?

Voor onze aanvraag bij Music Support Overijssel hebben we veel steun gekregen vanuit poppodium Metropool en hun Offensieftraject. We hebben veel aan de expertises en scherpe adviezen van het Metropoolteam gehad, en ze hielpen ons onze plannen te concretiseren en niks over het hoofd te zien. Via Luuk Schmidt, talentontwikkelaar bij Metropool, zijn we uiteindelijk bij MSO terecht gekomen.

De twee singles hebben we opgenomen bij Sound Vision Studio in Arnhem. Studio-eigenaar George Konings heeft ons geholpen bij de productie en heeft het mixen en masteren verzorgd. We kozen voor deze studio vanwege de analoge apparatuur en de mooie natuurlijke akoestiek. Dit brengt een warme, natuurlijke vintage sound, waar beide nummers maar vooral True, een lied dat gaat over natuur en de zomer, veel baat bij heeft.

Hoe heeft Music Support Overijssel jullie geholpen voor volgende stappen?

De financiering vanuit MSO heeft ons zeker geholpen bij de opnames. We hebben veel beter en sneller resultaat kunnen behalen, dan als we het geheel zelf hadden moeten financieren.

Maar de grootste bijdrage vanuit MSO voor ons zit in de commissieleden en crew. Het contact, de begeleiding en hun kritische vragen heeft veel effect gehad. Om juist in de twijfelmomenten aan te kunnen kloppen voor advies, is voor ons een steun geweest.

Welke tips hebben jullie voor makers die een aanvraag willen doen?

Een subsidieaanvraag kan een flinke taak lijken, maar het is echt de moeite waard. Voor ons heeft het erg geholpen om advies te vragen bij mensen die hier meer ervaring mee hebben.  
Let ook op dat je je plannen zo concreet mogelijk maakt. Voor de beoordelingscommissie, maar nog belangrijker, vooral voor jezelf! Ook is het goed om bij je aanvraag en planning rekening te houden met meerdere scenario’s. Wat zou er anders kunnen gaan? Hoe zou ik hier goed op kunnen anticiperen? Zijn er andere wegen om je doel te bereiken? Bij ons is het proces ook niet geheel gegaan hoe we het hadden voorzien, maar uiteindelijk zijn we er wel gekomen.

Ook een bijdrage van Music Support Overijssel ontvangen? Je leest alle informatie hier! De eerstvolgende deadline is 7 maart.