Music Support Interview met BrotherTill

BrotherTill creëert met behulp van Music Support Overijssel een online platform om in de vluchtigheid van het digitale tijdperk toch hun werk een plek te geven.

Het kunstenaarsduo BrotherTill doet projecten die gaan van spoken word tot visual art. Om dat diverse aanbod online een plek te geven, bouwen ze met behulp van de MSO-subsidie aan een eigen medium: “Als mensen bewust de keuze maken om naar ons platform te gaan, dan is hun spanningsboog langer.”

BrotherTill
De broers Peter en Mathijs van Til vormen samen het collectief BrotherTill. In de eerste jaren van hun bestaan waren ze een zelfstandige act die elektronische muziek, spoken word en visual-art combineerde tot een theatrale performance. In de loop der tijd zijn ze BrotherTill echter steeds meer als kapstok gaan zien voor een nog veel breder aanbod van kunsten en zoeken ze veel de samenwerking op met andere kunstenaars.

Ons Perspektief

Het grootste project van BrotherTill waarin deze ‘kapstok’ goed terug te zien is, is Ons Perspektief. Voor dit project werken Peter en Mathijs samen met van oorsprong Zuid-Afrikaanse hiphop-artiesten en woordkunstenaars: “De focus ligt hierbij op het leren kennen van elkaars perspectieven”, zo vertelt Mathijs. “Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten?”

“We zijn eigenlijk op een best willekeurige manier terechtgekomen bij Zuid-Afrika, maar we halen zo veel uit de samenwerking met de mensen daar! Het is alsof het gewoon zo moet zijn. Het project loopt inmiddels al drie jaar, maar we willen dit zeker nog langer doorzetten.”

Online Platform

Al langer had BrotherTill de wens zich te focussen op het online presenteren van hun werk, maar in coronatijd konden ze ook niet anders. Ze probeerden wat livestreams en deelden hun werk op social media, maar ze liepen hierbij tegen een probleem aan: “De vluchtigheid van social media en de beperkte spanningsboog die mensen online hebben werkt niet goed voor het presenteren ons werk.”

“Daarom zijn we gaan werken aan een eigen platform, speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in onze projecten. Plat gezegd is het een website waarop we ons werk vertonen en context van het werk laten zien. Wat het bijzonder maakt, is dat we op de website interactie aangaan met de bezoeker. Dat doen we door speciaal werk voor dat platform te maken.”

Met een exclusief medium bereikt BrotherTill misschien minder mensen, maar dat is volgens Mathijs niet erg: “De groep mensen die het bekijkt is misschien kleiner, maar hun spanningsboog is wel veel groter, omdat ze bewust de keuze maken om naar ons platform te gaan.”

Een tijdje terug heeft BrotherTill al wat kunnen experimenteren met een interactief online platform: “Voor een festival in Zuid-Afrika maakten we een virtuele tentoonstelling waar we een deel van het Ons Perspektief project konden laten zien. Het publiek kon als een avatar rondlopen in een industriële ‘virtual reality’ loods waar video’s als kunstwerken aan de digitale muren waren opgehangen. Iedereen in de ruimte kon met elkaar praten en net als in een echt museum werd het geluid harder wanneer je met je avatar dichter bij iemand in de buurt kwam.”

De unieke ervaring hiervan neemt BrotherTill mee naar de ontwikkeling van hun nieuwe platform dat naar verwachting eind dit jaar live gaat. Gelukkig kunnen de broers zich inmiddels ook weer richten op live ontmoetingen. Mathijs reisde alweer een keer af naar Zuid-Afrika voor Ons Perspektief en daarnaast volgt er eind dit jaar een tweede reeks van hun ‘Studio Shows’: korte performances gegeven in hun eigen studio op de Marslanden in Zwolle. 

Volg BrotherTill Online

Facebook / Instagram / Website

Music Support Overijssel

In 2022 zijn er nog drie aanvraagrondes voor Music Support Overijssel, waarmee acts een bedrag van €1000,- kunnen krijgen voor het uitvoeren van hun muzikale plannen. De volgende aanvraagronde sluit op 24 oktober. Meer info is hier te vinden: https://www.poppuntoverijssel.nl/music-support-overijssel/