Medewerker van de Maand: Fabian Schrijver

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen achter de schermen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze nieuwe rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand van ‘achter de schermen’ uit de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand is het de eer aan Fabian Schrijver van Colored Monkeys uit Deventer.

Foto door: Yan Kei Lo

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?
Ik ben werkzaam bij Colored Monkeys en Living Village. Daarnaast ben ik MC bij Roots Rising en organiseren we de Popronde in Deventer.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?
Op de middelbare school was ik al bezig met breakdance. Ik spijbelde af en toe een uurtje met Sanne Hans en dan gingen we naar het muzieklokaal. Terwijl ze speelde ben ik zelf gaan dansen. Mede door het dansen ontmoette ik andere gasten uit Dedemsvaart die hiphop aan het maken waren. Ik denk dat daar het zaadje bij mij gepland is. Zelf ging ik rond mijn 18e echt pas een beetje schrijven. In 2011 bracht ik mijn eerste E.P. uit als Phunxz. Ik studeerde C.M.V. en ging ook hiphop feesten organiseren. Zodoende werd ik regionaal een beetje actief en organiseerde ik dingen van hiphop in diverse poppodia en Eureka, tot aan elektronische feesten van 9.23 met o.a. Sluwe vos als resident DJ. Toentertijd kreeg ik ook de kans om een paar uur voor New Arts Deventer te werken. Hier maakte ik kennis met het talentontwikkeling en beheerde ik een studio waar o.a. Snelle en Paul Sinha als vaste gasten had. De wortels waren gezet en van daaruit ben ik steeds actiever geworden met Roots Rising en Colored Monkeys. 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?
Ik werk 20 uur voor Raster, waar ik me vooral richt op talentontwikkeling en creativiteit. Daarnaast verdeel ik de rest van de week tussen de projecten die dan het meest aandacht verdienen. Dit wisselt dus tussen Roots Rising, de projecten met Colored Monkeys en de marketing/ Monkeytown voor Living Village. En de Popronde natuurlijk, maar dat is net geweest. 

“Als je doet wat je leuk vindt en kiest waar je voor wilt gaan, beleef je over het algemeen alleen maar leuke dingen.” 

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?
Ik ben eigenlijk wel trots op het feit dat ik altijd mijn eigen ding ben blijven doen. Hierdoor zijn er echt unieke dingen voorbij gekomen. Van het bijwonen van eerste Amerikaanse show van Dope D.O.D. en dat ik daar backstage hing met helden als Sean Price en Smif-N-Wessun. Of het feit dat Afrikaa Bambaata en KRS-One op mijn eigen E.P. van Phunxz staan met een persoonlijke boodschap. Dat vind ik wel heel erg vet. Als ik meer kijk naar de lokale en regionale dingen die er ontstaan zijn ben ik toch wel erg blij met de feesten en ontmoetingen met The Wailers, Toots & The Maytals of de lange nachten met 9.23 en Sluwe Vos. Met Root Rising ben ik trots op het feit dat ik ons naar Boomtown en Zwitserland heb kunnen krijgen. Van initiatie tot uitvoering en dat allemaal door eigen inzet. Ik ben ook erg benieuwd waar het naartoe gaat. De muziekscene wordt steeds meer een groot netwerk en volgens mij gaan hier alleen maar meer toffe dingen uit ontstaan, maar ik zie het voor mezelf altijd zo: “Als je doet wat je leuk vindt en kiest waar je voor wilt gaan, beleef je over het algemeen alleen maar leuke dingen.” 

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio? 
Vanuit mijn rol als jongerenwerker ontdek ik redelijk veel mensen in een vroeg stadium. Organisaties als de Kunstbende, de Talent Nights met het Burgerweeshuis, maar ook Fakkelteit en Stijl Ontwikkelaars dragen daar erg aan bij. Ik zie de jongere vaak op- en doorgroeien. Ook door de Monkeyjams en de Monkey Cave (open mic en Bandnight) komen we in aanraking met unieke talenten en opkomende bands.  

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?
Ik vindt die gasten van de Monkeyjam Twente te gek! Van huisband tot de band van A Mili. Multi instrumentalist en vocalist Ruben Verkerke vind ik een mooi voorbeeld van dat nu alles kan en mogelijk is, als je maar focust en ervoor gaat! Dit zie je ook terug bij acts als Bridgefinder of Bastian Benjamin. Die laatste besloot na zijn school even een tussenjaar te pakken om zich echt te gaan richten op muziek. Nu zit hij op de Rock academie en maakt hij de vetste beats! Wanneer komt zijn Azië tour?

https://www.youtube.com/watch?v=anzcqf6cyFo

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment? 
Ik denk dat er een erg mooie groei zit in de Overijsselse muziekscene. Het netwerk wordt steeds sterker en er zijn ongelooflijk veel ontwikkelingskansen voor acts, bands en talenten! Alleen in Overijssel kan je al van zolderkamer naar ESNS En dan hoef je helemaal nog geen zichtbaarheid te hebben buiten onze regio. Prachtig toch!

En dat het goed zit en de kwaliteit hoog ligt zie je nu ook wel af aan ons exportproduct. Met bazen als Snelle, Paul Sinha, Wantigga, Rob Dekay, en natuurlijk de oudere garde van Rico/ Sticks, Typhoon, Sanne Hans, maar ook Elio Debets, de Wonderboys en Freek Ros etc. En er komt nog veel meer aan kan ik je zeggen! Alle vette shit komt uit het oosten, en dat zullen ze de komende jaren ook wel merken in de rest van het land. En dat niet alleen muzikaal.


Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen? 
Monkeyjam Deluxe en Living Village natuurlijk! Ik denk dat de Monkeyjam in het algemeen een tip is voor alle muzikanten die zich willen ontwikkelen en andere muzikanten willen ontmoeten. Living Village is naar mijn idee misschien wel een van de meest interessante evenementen in deze tijdsgeest. Natuurlijk heeft een enorme hippie uitstraling, maar de mate van nuttige workshops, lezingen en de verbroedering tussen publiek is in vele opzichten echt uniek. Als je het geweld van alle gevestigde festivals een beetje zat bent, dan is dit een verrijkende ervaring die wel eens een kijkje waard is!

Wie draag je aan als volgende Medewerker van de maand? En wat zou je diegene graag willen vragen?
Ik draag aan Pim Kokkeler. Mijn vraag voor hem is: Talentontwikkeling heeft veel voeten in de aarde gekregen de laatste jaren. Met veel productiehuizen, goede samenwerking tussen poppodia en natuurlijk Booster. Waar zie jij voor de toekomst nog mogelijkheden voor om te groeien binnen de Overijsselse muziekscene?  


Vraag Serena aan Fabian:

Serena: Met Colored Monkeys organiseren jullie in verschillende steden in Overijssel shows en jams, hoe werk je aan en behoud je jullie community gevoel op verschillende plekken tegelijkertijd?

Fabian: Dit heeft mede te maken met het feit dat we een groep zijn. Niet enkel organisatoren, maar muzikanten met hart voor de zaak die zijn gaan organiseren vanuit de noodzaak die we zelf voelden. Ik denk dat we het hierdoor ook met passie uit kunnen dragen. De struggle die muzikanten hebben is niet nieuw, alleen een partij die er voor alle muzikanten in de hele regio is wel. We zijn niet gebonden aan 1 stad, of 1 doel/ werkwijze. En dan ook nog met het thema jungle en bananen. Dit maakt het ook erg benaderbaar voor nieuwe muzikanten, en anders dan een instituut of instelling. Door toffe dingen te doen, op veel plekken te komen en mensen te betrekken behoud je het gevoel. Natuurlijk hebben we ook diverse groepen op de socials en app, maar het zijn vooral de events die het levendig houden. We kunnen voor alle muzikanten, op welk niveau je ook zit, wel iets bieden. Van de jamsessies op de vloer, naar podia in kleine vorm (open mic en band nights) tot de grotere podia op festivals (Living Village, BAM Festival, Stadsfestival Zwolle etc.). Daarnaast initiëren we ook initiatieven met de poppodia in de regio en hebben we afgelopen jaar zelfs iets op ESNS gedaan. 

Volgende maand lees je hier het interview met Pim Kokkeler.