Medewerker van de Maand: Tom Leeuwenburg

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen achter de schermen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand van ‘achter de schermen’ uit de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand is het de eer aan Tom Leeuwenburg.

Tom Medewerker vd Maand

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?
Ik ben bij verschillende projecten werkzaam in Zwolle. Zo werk ik als voorzitter van Stichting Jazz in Zwolle. Bij de Stichting werken we aan het verbinden en versterken van de jazzscene in Zwolle. Ik programmeer livemuziek in het onlangs geopende podium in Café de Kuiperij. Ook werk ik enkele dagen in de week bij de platenwinkel Plato en ben ik zelf actief als saxofonist.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?
Door mijn studie aan het ArtEZ Conservatorium ben ik vanuit Rotterdam in Zwolle beland. Daar begon ik in mijn tweede jaar met het opzetten van een reeks jazzconcerten genaamd ‘Room for Jazz’ bij café The Livingroom. Dat is nu zeven seizoenen en talloze prachtige projecten verder waaronder samenwerkingen met Hedon, de Poëziebus en Zwolse Theaters.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?
Mijn week heeft een vaste start op maandag bij Plato. Daar blijf ik op de hoogte van de nieuwe releases in de muziek. Op donderdagavond ben ik aanwezig in Café de Kuiperij. Ik presenteer de livemuziek en beluister natuurlijk het talent dat daar speelt. Vrijdag en zaterdag waren doorgaans de avonden dat ik optrad door heel Nederland, maar helaas ligt dit sinds maart stil vanwege het coronavirus. Nu gebruik ik die tijd om nieuwe projecten te bedenken of (noodgedwongen) tot wat goede rust te komen. De andere dagen in de week werk ik vanuit huis of leuke koffiezaakjes in de stad en beluister ik ontzettend veel muziek.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?
Ik ben op verschillende momenten trots, omdat je van elke situatie iets leert. Op productioneel niveau ben ik trots op de dinnershow die ik heb gemaakt in samenwerking met het Productiehuis van Hedon genaamd ‘History of Jazz’ in 2018. Ik heb daar 100 jaar jazzgeschiedenis geprobeerd te vertellen in 100 minuten. Ik werkte daarbij samen met 30 (on)bekende jazzmusici uit Zwolle. De volledige voorstelling en productie kwamen uit mijn koker en als klap op de vuurpijl kreeg ik de vraag of ik de voorstelling wilde presenteren, iets wat ik niet het makkelijkst vind, maar we hebben het gedaan met elkaar!

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?
Het podium in Café de Kuiperij heeft een soort aantrekkingskracht voor jonge musici om daar te spelen, hier kom ik ontzettend goede muzikanten tegen. Ook ben ik actief op social media in het volgen van bands. Daarnaast heb ik altijd een boekje bij me als mijn vrienden of collega’s mij tippen over een band/muzikant.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?
Das Sound Kollektiv! Op 18 september gaat deze Zwolse jazzband haar album presenteren in Hedon. De band ken ik via het ArtEZ Conservatorium en combineert verschillende muzikale stromingen waardoor het in de spits loopt van het jazzelftal.

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment?
Mijn focus ligt dan iets meer op de Zwolse muziekscene met daarbij natuurlijk de nationale en internationale ontwikkelingen op jazz en pop gebied. Er zijn echt hele goede bands de afgelopen periode de studio ingedoken met nieuw materiaal en ik hoop binnenkort van die releases te kunnen genieten!

Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen?
Hedon start een evenement op een buitenlocatie in Zwolle tot halverwege september genaamd ‘Gerrits Tuin’. Er is ruimte voor 150 personen en omvat een zeer breed programma. Het is uiteraard niet het enige initiatief van een culturele instelling die worstelt met de huidige regels vanuit een enorme liefde voor kunst. Zo zou ik ook het Zwolle Unlimited Festival willen tippen op 18-19-20 september.


Vraag van Carlijn aan Tom:
“Tom houdt zich bezig met Jazz en maakt zich samen met een heleboel andere mensen in Zwolle, hard voor livemuziek in de stad. Hij heeft een nieuw podium in Zwolle op de kaart gezet, maar toen moesten de horecagelegenheden dicht. Ik ben benieuwd hoe zij zich staande houden in deze tijden met corona, of ze leuke plannen hebben voor het najaar en ook hoe het met hem als muzikant nu vergaat!

Bedankt voor de nominatie, Carlijn! Wij zijn met het podium in de Kuiperij helaas vanaf maart genoodzaakt geweest te stoppen met het aanbieden van livemuziek. In juli hebben wij besloten een zomerprogrammering te starten. Dit werkte goed met een ‘Concert & Jam’ op donderdagavond en akoestische muziek op vrijdagavond. Vanaf september gaan wij onze reguliere programmering proberen zo ‘normaal’ mogelijk te laten verlopen, uiteraard in navolging van alle gezondheidsregels. Ik heb er mega veel zin in!