Medewerker van de Maand – Ruud Gielen

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand uit (of met roots in) de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand: Ruud Gielen. Lees snel verder!

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?
Ik speel in verschillende bands, waaronder Jimmy Diamond, Strand of Oaks, Jesperjesper en Sean Webster. Daarnaast in de pandemie jaren druk geweest met streamen onder de Tornado livestreams vlag. Ook heb ik in het verleden meegeholpen met festivals als Booster, Popronde (Enschede) en werk ik als stagemanager op verschillende festivals.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen? 

Een aaneenschakeling van verkeerde keuzes;) Nee gekkigheid, door te gaan studeren aan de popacademie in Enschede begon het een en ander te lopen. Naast spelen in bands vind ik het ook erg leuk om op andere manieren betrokken te zijn met shows, festivals, tours, etc.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Dat verschilt per week. Momenteel kom ik net uit onze eerste serie release shows met Jimmy Diamond en ben ik rechtstreeks in het tourmanagement van de Jett Rebel theatertour gerold. Verder geef ik op maandag drumlessen en is de rest van de week vrij variabel.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?

Aiiii, mag ik er meerdere noemen? Ons (Jimmy Diamond) hele avontuur in Amerika met de opnames van You Radiate tot aan de release van afgelopen maand. Met Strand of Oaks voor 20.000 man op Rock Werchter, onze veerkracht met Tornado om de pandemie jaren om te bouwen naar een creatieve tijd met mooie (stream) projecten. Misschien ben ik nog wel het meest trots op alle mooie mensen om mij heen met wie ik mijn weken vul en heel fijn samenwerk. 

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio? 

Veelal op Poprondes, Booster Festival of in voorprogramma’s van andere artiesten in de buurt. Ook krijg je natuurlijk via de Poppunt/podia kanalen heel veel mee van nieuwe artiesten uit de buurt. Daar zijn we in Overijssel erg sterk in dunkt mij.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten? 

Vera Bon, bij Booster dit jaar haar live sessie mogen opnemen met Tornado. Enorm fan van haar liedjes en vibe. Ze released binnenkort haar plaat in Burgerweeshuis: bij zijn is meemaken.

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment? 

Ik vraag me af in hoeverre dit te beantwoorden is, als ik zelf shows speel of met artiesten tour dan kom ik bijna altijd bekenden tegen. Dat is super leuk en die vibe is niet makkelijk na te bootsen. Ook ben ik blij dat er veel Overijsselse acts op de podia staan en op verschillende festivals. Dit wordt echt op kwaliteit geprogrammeerd en niet ‘om nog even snel iets lokaals een kans te geven’. Wel denk ik dat de provincie/steden achterblijven op het gebied van broedplaatsen. Ik woonde voorheen in Enschede en het ontbreken van een muziek werkplaats zorgde er mede voor dat ik daar niet ben gebleven. 

Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen? 

Dauwpop 2 juni, Madrugada. Daar kijk ik al maanden naar uit. Te gek festival ook, vorig jaar als runner mogen werken dit jaar lekker zelf spelen met Jimmy Diamond. Over de scene gesproken: Dauwpop is dat festival waar je dus de hele dag bekenden tegen komt.