Medewerker van de Maand – Nikolai Serda

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen achter de schermen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand van ‘achter de schermen’ uit de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze keer is het de eer aan Nikolai Serda mede-eigenaar van iGNITE! Music Agency.

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?
Ik ben mede-eigenaar van iGNITE! Music. Met een team van 8 man/vrouw houden ons voornamelijk bezig met artist management, boekingen, speciale producties voor (dance) evenementen en verkoop van toplines. Ik werk als manager voor artiesten als de Hardstyle Pianist, Diandra Faye, Roos Blufpand, Envine en Voodoo Chambers.

Daarnaast werk ik als talentontwikkelaar bij De Nieuwe Oost Pop, waar ik de langjarige trajecten begeleid van o.a. NESS, A Mili, Xillan Macrooy en meer.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?
In 2010 kwam ik vanuit Duitsland naar Nederland om in Enschede gitaar aan het ArtEZ Conservatorium te studeren. De keuze voor Nederland en ArtEZ heb ik gemaakt, omdat ik hier in de studie popmuziek en management vakken kon combineren, dat was er destijds nog niet op die manier in Duitsland. Vanaf 2011 speelde ik als gitarist bij Roos Blufpand, en ging ik haar helpen met de “praktische dingen”: het regelen van speelplekken, onderhandelen, samen jaarplanningen maken etc. Dat liep een beetje uit de hand, dus al snel waren we bezig met serieuze theater tours, brachten we albums uit en speelden we honderden concerten samen op alle mogelijke en onmogelijke plekken.

Daarnaast zat ik bij de eerste twee lichtingen studenten die het Booster Festival gingen organiseren. Kennelijk vielen mijn werkzaamheden daar op, want meteen na de studie in 2014 kon ik doorstromen naar een mooie baan BliP agency in Amsterdam waar ik met veel plezier drie jaar heb gewerkt en kreeg ik ook een baan bij toenmalig Productiehuis Oost-Nederland (vandaag De Nieuwe Oost Pop) aangeboden als producent, waar ik tot op heden werk.

Op gegeven moment huurde ik met Roos marketeer Chris Fictoor in, omdat we vastliepen in branding zaken rond om een nieuw album van Roos. De samenwerking verliep zo goed dat Chris en ik eind 2016 bedachten dat we op structurelere basis onze diensten wilden aanbieden aan meer artiesten die gehoord en gezien moeten worden.

Wat begon met een avond in de week aan de keukentafel, groeide uit tot een B.V. in 2019 en een team van 8 man/vrouw in 2021 waarmee we mangement, boekingen, topline plaatsingen voor een breed roster verzorgen en speciale acts voor grote evenementen als Defqon.1, Qlimax, Decibel Outdoor en meer bedenken en produceren. Had je mij in 2016 verteld dat we nu acts in een Netflix film hebben, aandeel hadden in diverse producties in het Gelre Dome en releases die wereldwijd miljoenen keren gestreamd worden, had ik je denk ik voor gek verklaard 

Live als gitairst met Roos Blufpand in de Kleine Komedie, Amsterdam

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?
Bellen, mailen, bellen, mailen, reizen, praten, bellen en tussendoor vooral te veel whatsapp 😉 Uiteraard heb ik mijn vaste momenten voor bepaalde werkzaamheden en vergaderingen met mijn teams gedurdende de week, maar voor de rest is het zeer flexibel. De ene week zijn er releases voor te bereiden, de andere week shows of tours te plannen en dan weer induiken in subsidie aanvragen.  

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?
Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Een van de highlights was zeker toen ik voor het eerst met de Hardstyle Pianist tijdens Hard Bass in het Gelre Dome op de mainstage stond en vervolgens tijdens de show 20.000 telefoontjes de lucht in zag gaan om het bijzondere moment dat we samen met het team van B2s bedacht en geproduceerd hadden vast te leggen. Nou, dat geeft wel even kippenvel hoor.

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?
In een niet-corona tijd op de “gebruikelijke plekken: de Poprondes, Booster, tijdens coachings bij ArtEZ en tips uit het netwerk. Het is altijd een mooi teken als je onafhankelijk van elkaar collega’s iets ziet delen, dat zorgt er wel vaker voor dat een act blijt plakken in het geheugen. Daarnaast zit ik in de beoordelingscommissie van Music Support Fonds Overijssel, daar zie ik ook hele mooie projecten en artiesten langs komen.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?
Ik wil natuurlijk niet preken voor eigen parochie, want uiteraard zijn de ‘eigen’ acts altijd de besten 😉 Als ik nu iemand moet kiezen dan zou graag Chris Egbers in het zonnetje willen zetten. Hij is met een bijzonder project bezig om muziek en maatschappelijke betrokkenheid te verbinden en laagdrempelig toegankelijk te maken. Ik heb hem een aantal keer in coachings gehad, elke keer met een net weer beter uitgewerkt plan. Hij heeft een lange termijn visie, durft de gebaande paden te verlaten en voor een aanpak te gaan die dicht bij hem ligt. Ik ben overtuigd dat hij het ver kan brengen met deze gedreven mindset.

Waarvoor kan Overijssel talent bij jouw aankloppen?
Dat mag in principe voor alles wat te maken heeft met de muzikale carriere. En als ik geen antwoord weet, weet ik hopelijk iemand om een act naar toe te verwijzen. Domme vragen bestaan niet, dus schroom je niet.

Welke aankomend (online) evenement zou je graag willen tippen?
Kelderfest in Deventer op 26 februari 2022 moet je zien, tof programma op bijzondere erfgoed locaties in Deventer, mega gezellig!