Medewerker van de Maand – Nathan Reinds

Normaliter zie je Nathan niet vaak aan deze kant van de lens of in de spotlight. Hij is er echter niet aan ontkomen om Medewerker van de Maand te worden. Elke maand stellen we je voor aan medewerker met roots in, of nog altijd werkzaam in, de Overijsselse muziekindustrie.

Wie ben je en waar ben je werkzaam?

Ik ben Nathan Reinds, geboren in Hattem (shit, da’s nét Gelderland) maar ondertussen al jaren inwoner van Zwolle. Ik ben werkzaam als fotograaf van concerten, shows, festivals en tv-producties. Een paar van mijn publiekelijk bekendere opdrachtgevers zijn onder andere DI-RECT, NPO, Vrienden van Amstel LIVE, AVROTROS, Concert at SEA, KRO-NCRV en Snelle.

Hoe ben je op deze plek terecht gekomen?

In 2016 liep ik stage op de marketingafdeling bij Friendly Fire, het boekings- en managementkantoor in Amsterdam. Onder het mom van ‘Hey, het zou wel leuk zijn als we wat foto’s na het concert in het Facebook-event kunnen zetten als dank voor de komst.’ mocht ik twee grote concerten gaan fotograferen. Één in de Ziggo Dome en één in AFAS Live, three songs no flash. Prima klusje voor een stagiair die wel een fotocamera thuis had liggen! Ik maakte echt niet mijn mooiste foto’s die avonden, maar ik vond het fascinerend om te doen. Langzaam begon het balletje te rollen, onder andere bij Poppodium Hedon waar ik wat kilometers kon maken. Na mijn studie ging ik fulltime bij NPO 3FM in dienst en ook daar mocht ik gaan fotograferen. Uiteindelijk liep de boel dusdanig uit de hand dat ik in 2018 mijn baan opzegde en fulltime ben gaan fotograferen. 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Geen enkele week is voor mij hetzelfde, maar als ik het plat sla dan ben ik vaak aan het begin van de week ‘vrij’, wat betekent dat ik op mijn kantoor werk aan mijn administratie, marketing en strategie of gewoon thuis aan het ontspannen ben. Richting het einde van de week ben ik vaker op pad om producties te fotograferen. Dit kan een hele dag zijn, een middag + avond of enkel een avond. Omdat ik bijna alleen maar in de Randstad werk betekent dat ook best wat reistijd, maar dat went en ben ik gaan waarderen. Het geeft tijd en rust om te focussen op de klus die komen gaat of juist te ontprikkelen van alle hectiek waar je net uit stapt.

Op welk moment uit je carrière ben je tot nu toe het meest trots?

In 2021 mocht ik het Eurovisie Songfestival in Ahoy fotograferen als huisfotograaf namens de NPO / NOS / AVROTROS. Ik kreeg carte blanche, all access en het doel werd om te laten zien wat er komt kijken bij het produceren van de grootste tv-show ter wereld. Dat was waanzinnig en een hele eer. Twee maanden lang heb ik het hele proces vastgelegd, van de eerste flightcases in Ahoy tot de afbouw na de Grand Final. De foto’s zijn gebundeld in mijn koffietafelboek The Bigger Picture of Eurovision Song Contest 2021. Dat fotoboek heeft het Nederlands Instituut Beeld & Geluid opgenomen in het nationale archief omdat, en ik quote hoor haha, “het bepaalde fotografische documenten bevat, die uit cultuurhistorisch oogpunt van nationaal belang zijn voor Beeld en Geluid”. Daar ben ik wel echt gewoon mega trots op!

Foto: Nathan Reinds – www.nathanreinds.nl
Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?

Ik ben beroerd in het ontdekken van nieuwe muziek en luister al rustig 10 jaar dezelfde albums en artiesten, een soort ‘wat den boer nie kent luustert e nie’ ofzo. Maar toch, sporadisch komt er toch een nieuwe artiest of release op mijn pad, waaronder de band GIRLSGIRLSGIRLS. Als sucker voor poppunk met catchy hooks en refreintjes vind ik dat dikke aanrader!

Welk aankomend evenement zou je graag willen tippen?

Ik vind het tof en belangrijk dat Hedon aandacht besteed aan de ‘business-side’ van de muziekindustrie, middels de maandelijkse Hedon Academy avonden. Ik word er altijd enthousiast van als een creatieveling ook de zakelijke kant begrijpt en daar verstandige besluiten in kan nemen. Ook voor startende boekers, programmeurs en (tour-)managers in de industrie hartstikke leerzame avonden!

Welke Overijsselse track/release zou jij tippen bij de volgende medewerker van de maand? En wat vind je van de track die hij/zij aandroeg?

Kasper tipte mij om Groeispurt van Sticks te luisteren. Ik luister eigenlijk weinig hiphop, maar voor Sticks heb ik een zwak, voor zijn flow, z’n stemgeluid en z’n lyrics. Dit is ook weer een toffe track!

Ik zou Bittersweet van GIRLSGIRLSGIRLS willen tippen. Dikke productie en prima voor op de linkerbaan van de snelweg!