Medewerker van de Maand – Nadieh Hoeksma

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen achter de schermen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand van ‘achter de schermen’ uit de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze keer is het de eer aan Nadieh Hoeksma, projectleider bij Kunstbende en organiseert jongerenprojecten voor Hedon, Zwolle.

Foto door Nathan Reinds

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene? 
Ik werk bij Poppodium Hedon waar ik verantwoordelijk ben voor buitenschools jongerenprogramma zoals jongerenfeest TURN-UP, het hiphop dance concept ‘Raw Essence’ en ik draai stafdiensten op reguliere concertavonden. Hiernaast ben ik projectleider van Kunstbende in Overijssel, een platform voor creatieve jongeren in 9 kunstdisciplines met o.a. workshops, een prikbord voor vraag en aanbod, een wedstrijdtraject en coaching.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen? 
Toen ik afstudeerde aan mijn studie Leisure Management kon ik nog geen passende baan vinden en heb ik eerst een tijd als intercedent gewerkt bij een uitzendbureau in Amsterdam. Toen wilde ik wel weer terug naar Zwolle en heb ik ruim 6 jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken en de toenmalige directeur van Hedon gebeld of ze ook vacatures hadden. Daar kwam een vervanging voor een zwangerschapsverlof uit en daarna ben ik blijven plakken. Nu draai ik de afdeling kinderen en jongeren samen met collega Jessie die ik toentertijd verving. 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?
Tijdens mijn ‘kantooruren’ ben ik vooral bezig met regelen, regelen en nog meer regelen. Dat zullen de meeste mensen vast herkennen. Denk aan bijv. subsidies aanvragen, afspraken met partners om een komende activiteit te bespreken, scholen bezoeken om leerlingen te vertellen over Kunstbende, contact met jongeren over wat ze willen doen op creatief gebied of welke grote artiest er moet komen op het volgende feestje, draaiboeken maken voor de events die er staan en daar komen dan nog wat vergaderingen tussendoor. Lekker afwisselend dus haha! 

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?
Mmm.. Lastig om één moment uit te kiezen. Denk dat het voor mij gaat het om de momenten dat je keihard hebt gewerkt om je project of event succesvol te maken en je op de dag zelf daar staat, ziet dat jongeren genieten, elkaar ontmoeten, zichzelf overtreffen. Dat alles samenkomt zoals je het bedoeld had en dat jij dat mogelijk hebt gemaakt!

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio? 

Makkelijik: door alles wat ik organiseer. Ik ben natuurlijk niet alleen actief op gebied van muziek, maar heb met Kunstbende en Raw Essence nog 8 disciplines waar ik me tegenaan bemoei. Tijdens de activiteiten die ik organiseer, kunnen jongeren zichzelf laten zien en daar zit soms verrassend talent tussen. 

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten? 

Luc Mats! Deze jongen speelde veel op zijn gitaar in de binnenstad van Zwolle waar ik hem eens heb aangesproken. Ook op school had hij al van kunstbende gehoord en uiteindelijk deed hij mee met het wedstrijdtraject. Op 26 maart 2022 won hij de 1e prijs op de voorronde van Overijssel waarna hij op 26 juni zichzelf mocht bewijzen in de Landelijke Finale. Hier won hij wederom de eerste prijs wat hem de beste van Nederland maakt, en dat met 15 jaar!

De jury was ook erg enthousiast over hem, hun quote was: “Als je zó live kan overtuigen en ook nog eens alles zelf produceert, dan ligt er een hele grote toekomst voor je in het verschiet!”. Nou dan weet je dat hem in de gaten moet houden. 

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment? 

Ik vind het ontzettend tof hoeveel er in Overijssel wordt gedaan aan talentontwikkeling. Ik zie ieder jaar steeds zoveel goede, nieuwe muziek voorbij komen die zelfstandig of onder begeleiding van een van onze organisaties zichzelf ontwikkelen. Mega vet om te zien. Er zijn altijd nog meer kansen, maar ik vind dat we het goed doen. 

Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen? 

Misschien een open deur, maar de voorronde van Kunstbende Overijssel op 24 juni 2023. Haha duurt helaas nog wel even! Ik denk dat het belangrijk is dat steeds meer mensen uit Overijssel ook Kunstbende kennen en snappen dat het meer is dan alleen een wedstrijd. Op die manier kunnen we met zijn allen meer jongeren vertellen over de mogelijkheden van Kunstbende en jezelf ontwikkelen van jongs af aan, maar ook over de talloze mogelijkheden die Overijssel te bieden heeft waar ze dan langzaam ingroeien. 

Vraag van Luuk aan Nadieh: 

Nadieh Hoeksma van Kunstbende; Hoe vecht de jongste generatie muzikanten in Overijssel voor hun plekje in deze coronatijden, en hoe kan de sector hen het beste helpen?

Pfoeh.. Ik moest wel even nadenken over deze vraag. Ik denk dat het voor jongeren best lastig kan zijn om een plekje te veroveren, zowel in coronatijd als daarbuiten. Vaak willen ze wel, maar hebben ze nog te weinig ervaring of zijn ze te jong om opgepakt te worden binnen een ‘regulier’ traject van een van de podia. Ik denk dat de sector best open mag staan voor beurstrajecten ook voor een jongere doelgroep, ondanks de onzekerheid hoe ver iemand het gaat schoppen, het gaat om het talent. Toch snap ik ook dat dat niet altijd gemakkelijk gaat en daarom zou ik toch een netwerk van muzikanten opzetten en zorgen dat zij daarbij zitten zodat je hun ontwikkeling in de gaten houdt. Wanneer ze dan wel klaar zijn voor een traject, zijn ze zichtbaar en kunnen ze worden opgepakt of kunnen ze tips krijgen over hoe verder te komen. Soms kan dat bijv. ook al door een inloop spreekuur of individueel adviesgesprek oid.

Leest het interview met Luuk van Poppodium Metropool HIER terug.