Medewerker van de Maand: Karlijn Ribbers

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen achter de schermen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze nieuwe rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand van ‘achter de schermen’ uit de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand is het de eer aan Karlijn Ribbers uit Deventer!

Karlijn Ribbers

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?
Ik werk als productieleider voor De Nieuwe Oost in Deventer. De Nieuwe Oost is talentontwikkelaar en helpt muzikanten, producers en DJ’s op weg naar een gezonde beroepspraktijk. Mijn rol is daar onder andere projectleiding van Kelderfest, ik doe productie voor World Domination en ik programmeer de Catch avonden. Daarnaast beheer ik onze bovenzaal waar onder andere repetities, try-outs en videoclip-opnames plaatsvinden. En op het moment houd ik me bezig met de Balkon Beweging. Samen met Kunstcircuit en Jows en alle zorginstellingen van de gemeente Deventer organiseren we balkonconcerten voor de ouderen die nu niet naar buiten mogen in de zorginstellingen. Het mes snijdt aan 2 kanten. De ouderen hebben een verzetje, troost en even wat anders te doen. De artiesten krijgen betaald en en kunnen toch nog optreden in deze tijd.

Verder werk ik voor Burgerweeshuis, Metropool en Hedon als productieleider en stagemanager. Lekker gevarieerd, bij het Burgerweeshuis van alles en nog wat, bij Metropool werk ik meestal op de dance-avonden en bij Hedon ben ik de inspring als het voltallig personeel naar een bruiloft gaat, en ben ik te vinden als stagemanager op metal-avonden of tijdens de Bruisweek.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?
Toen ik op kamers ging in Deventer, begon ik mezelf al snel te vervelen en op aanraden van een klasgenoot besloot ik barvrijwilliger bij het Burgerweeshuis te worden. Op een zeker moment kwam er voor 1 dag per week wat kantoorwerk bij en ging ik als productie-assistent mee met Pop vs Poetry, één van de eerste producties van productiehuis Oost-Nederland, de voorloper van De Nieuwe Oost. Voor de vorm heb ik nog even CMV gestudeerd, maar toen werd ik al snel te druk met mijn freelance-werkzaamheden.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?
Op maandag losse frummels en m’n mailbox doorlopen, ‘s Avonds een rondje fietskoerieren. Dinsdagochtend, woensdag en donderdagochtend werk ik doorgaans op kantoor bij De Nieuwe Oost. Ik bereid dan producties voor, overleg en houd de bovenzaal bij. Dinsdagmiddag en -avond, woensdagavond en donderdagmiddag ben ik planner bij Fietskoerier Deventer of zit ik zelf op de fiets. In het weekend ben ik doorgaans 1, 2 of 3 avonden/nachten in één van de Overijsselse popzalen te vinden als productieleider. Op moment liggen de popzalen natuurlijk stil, maar ben ik gelukkig wel op pad voor de Balkonbeweging.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?
Poeh, lastige vraag. Ik vind het vet dat ik samen met collega Hugo het hoofdpodium van de Zwarte Cross elk jaar onder controle heb. Kelderfest was goed gelukt dit jaar. Maar 2 dagen decorbouwen om als verrassing de videoclipset van Oh, Kutjes tot in detail na te maken voor hun Poprondeshow in onze bovenzaal was ook wel te gek.

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?
We tippen elkaar veel op kantoor bij De Nieuwe Oost, ik volg wat er bij Nieuwe Electronische Waar gebeurt, werk op avonden waar lokale bands spelen, vang nog wel eens wat op bij World Domination, bezoek Booster en ik probeer met de moed der wanhoop het hele internet te lezen.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?
Ik ben erg enthousiast over Druiprek. Klinkt lekker, toffe teksten en live ook heel goed te doen.

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment?
Ik vind het mooi om te zien dat al die partijen waar ik voor en met werk, elkaar steeds beter weten te vinden. Met als voorlopig hoogtepunt het Convenant Talentontwikkelingsketen Popmuziek Landsdeel Oost, waarin de popzalen, productiehuizen, poppunten en andere talentontwikkelaars met elkaar hebben afgesproken om meer en intensiever met elkaar samen te werken. Daarnaast zie ik ook dat muzikanten elkaar goed weten te vinden, bijvoorbeeld bij de Monkey Jam, die ondertussen door heel Overijssel tourt.

Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen?
Om op safe te spelen: Kelderfest 2029. Dan zal het wel weer eens door mogen gaan toch? En voor die tijd: Metropool maakt wekelijks Metro TV, lekkere livemuziek voor op de donderdagavond. En voor de dancekikkers: Nachtburger van het Burgerweeshuis op zaterdagavond. Clubben in je woonkamer.

Wie draag je aan als volgende Medewerker van de maand? En wat zou je diegene graag willen vragen?

Harco Rutgers van De Perifeer.

Wat is de meerwaarde van zo’n ienieminiepodium als De Perifeer voor de Overijsselse muziekscene?