Medewerker van de Maand – Judith van der Klip

Elke maand stellen we je voor aan een medewerker met roots in, of nog altijd werkzaam in, de Overijsselse muziekindustrie. Deze maand een gezicht die velen al zullen kennen: Judith van der Klip!

Wie ben je en waar ben je werkzaam? 

Ik ben Judith van der Klip! Ik werk bij Poppodium Hedon waar ik verantwoordelijk ben voor verschillende projecten op het gebied van talentontwikkeling en professionalisering van artiesten. Ik ben o.a. projectleider van de Hedon Beurzen en ik organiseer maandelijkse masterclasses onder de naam ‘Hedon Academy’. Ik werk voor mijn projecten veel samen met scholen zoals ArtEZ conservatorium en Deltion Artiest. Daarnaast ben ik zelf artiest. Inmiddels draai ik al heel wat jaren mee in het popveld en zet ik mijn ervaring en netwerk graag in voor mijn werk bij Hedon Talentsupport. 

Hoe ben je in de muziek terecht gekomen? 

Ik ben mijn hele leven al bezig met muziek alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Mijn vader speelde gitaar in allerlei bands en ik kreeg heel veel muziek mee op school en destijds via de kerk. Pop, jazz maar ook liederen van Bach bijvoorbeeld. Als ik terugdenk aan die tijd besef ik dat ik daarmee veel geluk had omdat dit nu helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. Vanaf mijn vierde speelde ik viool, liedjes, stukjes en later ook klassieke muziek. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een elektrische viool. Popmuziek heb ik nooit losgelaten.

Ik heb in mijn eerste jaren in de popmuziek veel moeten leren en wist niet precies waar ik recht op had. Ik heb alles zelf uit moeten zoeken en heb toen veel fouten gemaakt. Ik vind het als talentontwikkelaar heel belangrijk om anderen te helpen niet alleen creatief te zijn met de muziek maar ook met ondernemen. Met een mindset van groei en ontwikkeling en een lange adem bereik je meer dan je denkt. Zo vergroot je de kans dat je van je muziek je beroep kan maken. 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit? 

Een gemiddelde week is heel afwisselend: Een mengeling van schrijven, vergaderen, coachen, lesgeven, regelen, spelen en creatief zijn. Voor mij is dit ideaal. Ik ben oneindig nieuwsgierig en vind het heel erg leuk om met mensen te sparren om hun beste ideeën naar boven te halen. Bij het onderdeel ‘Branding’ kom je bijvoorbeeld heel dicht bij iemands essentie en dat kan een heel interessante zoektocht zijn. Wanneer alles uiteindelijk concreet wordt en de juiste mensen bij elkaar zijn gebracht en dan b.v. de EP is uitgebracht of het project heeft plaatsgevonden, word ik heel blij.

Verder geniet ik er heel erg van om op pad te zijn met mijn viool in de avonden of in het weekend en een mooie show te geven. Door de week geef ik ook vioolles aan huis of doe ik sessiewerk in mijn thuisstudio. 

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe

Ik vind het lastig om een moment uit te kiezen. Ik vind het vooral mooi als ik met samen met anderen naar iets moois toe mag werken om de wereld iets te laten zien wat er eerst nog niet was. Je hebt dan, zeker in de muziek, iets van waarde toegevoegd. Dat vind ik heel erg tof. Denk aan een nieuw festival, een mooie concertreeks, een nieuw project of muziek die wordt uitgebracht. 

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?

Voorheen vooral door actief te scouten. Goed om je heen kijken, praten, luisteren, lezen etc. Via social media en live-evenementen komt vaak wel iets voorbij. Ik word (op verzoek) ook wel vaak getipt vanuit verschillende organisaties of scholen. Tegenwoordig voegt het platform Sonar ook heel veel toe. Ik heb hier heel veel nieuwe acts ontdekt die ik eerder nog absoluut niet op de radar had. Een tip: Netwerken heeft voor veel mensen de associatie van het doelloos aanspreken van mensen tijdens borrels. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn en netwerken is ontzettend nuttig. Laat jezelf zien door veel te spelen, naar conferenties te gaan, je goed voor te bereiden en interesse in mensen te tonen. Jij bent als persoon onderdeel van jouw visitekaartje. Je netwerk kan echt een groot verschil maken. 

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten

De band Helen Jewett. Deze band heeft sinds kort een Hedonbeurs en speelt nog maar een jaar samen in deze formatie. Als je hen live ziet spelen zou je denken dat ze al veel langer samen onderweg zijn. Tijdens een project in Hedon waar ArtEZ en Deltion studenten elkaar ontmoetten zijn zij met elkaar in aanraking gekomen. Zij hebben daarna bij mij in Hedon stage gelopen en hebben hun eerste nummers uitgebracht. Nu zij beursband zijn kunnen ze al hun plannen een boost geven. Jullie gaan nog veel van hen horen. Onlangs hebben ze opnames voor de Overijsselse Ambassade gehad. Deze worden binnenkort met jullie gedeeld!

Welk aankomend evenement zou je graag willen tippen? 

Voor 18 maart om 19:00 in de kleine zaal van Hedon heb ik Luwten, Tessa Douwstra, uitgenodigd om haar creatieve proces voor het maken van een EPK met ons te delen. Haar artwork ziet er altijd zo gaaf uit en zo consistent. Dat is heel knap en getuigt van visie en een fijn team. Dit is een hele interessante avond voor iedereen die bezig is met het bedenken van bio’s en concepten voor foto’s en video’s. 

Vorige Medewerker van de Maand, Jenna Koster, tipte onderstaande track, want vind jij er van?

Wat een gaaf nummer van Yke en mooi geproduceerd. Kijk maar uit S10, Yke komt eraan! 😉 Ik ben nu erg benieuwd naar de betekenis van de tekst die ze heeft geschreven. Mocht ik haar tegenkomen op het Booster Festival dan ga ik dat aan haar vragen. 

Welke track zou jij willen tippen?

Er komen de binnenkort veel nieuwe dingen uit van onze beursbands die ik heel graag zou willen tippen maar is dat helaas nog net te vroeg. Een andere band waar ik veel mee werk vanuit Hedon is Hiigo. Zij hebben de laatste tijd heel veel succes met hun nummer ‘Tankstation’. Wat ik vooral zo fijn vind aan Hiigo zijn de heldere, mooie teksten en fijne soundscapes. Mocht het je toch nog ontgaan zijn, luister hem dan vooral nog even: