Medewerker van de Maand – Guido Nods

Waar ben/was je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?

Ik ben artiest (Vice Vrsa) en co-founder van het record label Outline Music. Ik werk samen met mijn broer Kasper. Samen helpen we artiesten met een kickstart voor hun muzikale carrière door bereik te creëren op online streamingsdiensten zoals Spotify. Dit doen we voor de “independent” artiesten. Dat betekent dat deze artiesten geen exclusieve deal hebben met grote partijen en op zelfstandige basis een plek in de muziekwereld proberen te bemachtigen.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?

Tijdens mijn studie (technische bedrijfskunde) kwam ik erachter dat mijn passie bij de muziek ligt. Toen we als artiest aandacht begonnen te krijgen van serieuze labels heb ik na mijn bachelor de keuze gemaakt om me volledig op muziek te focussen. We voelden ons echter niet thuis bij de status quo van de juridische overeenkomsten die vereist waren om muziek uit te brengen. Daarom hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om de distributie en marketing van muziek zelf op te pakken en later ook andere artiesten hiermee te helpen.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Ik probeer zoveel mogelijk muziek te maken en met artiesten de studio in te duiken. Ik haal het meeste voldoening uit het creative proces en de waarde die het kan hebben om creatieve koppen bij elkaar te steken. Uiteindelijk kom ik voor zo’n 50% van mijn tijd toe aan het maken van muziek, de rest van de uren komen ten goede van de businesskant.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?

Als record label zijn we onderdeel van de Creatieve Broedplaatsen Twente. Dit heeft het voor ons mogelijk gemaakt om te investeren in de groei van we ons bedrijf, waardoor we artiesten nu op grote schaal een publiek kunnen bieden op Spotify. Het is heel tof om de reactie van artiesten te zien als hun muziek, waar ongelofelijk hard aan gewerkt wordt, op grote schaal geluisterd en gewaardeerd wordt.

Als DJ is het moment dat ik in Zuid Arika bij ‘Valley of Light’ op stond te treden mij altijd bijgebleven. Dit was mijn eerste optreden in het buitenland, en ik zag op een prachtige locatie 10.000 telefoontjes de lucht in gaan. Onvergetelijk.

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?

We proberen met ons label regelmatig in contact te blijven met lokale instanties waar talent zit. Zo gaven we bijvoorbeeld op 1 april een seminar bij het Booster festival. Hier proberen we zoveel mogelijk artiesten te spreken en aan te moedigen om zelfstandig muziek uit te brengen. Als hun stijl past binnen ons repertoire, kunnen we ze ook als bedrijf hierbij helpen door ze in onze playlists te plaatsen.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?

HNK verdiend absoluut de spotlight voor mij. Ik vind het sterk als artiesten een lange termijn focus hebben, waarbij niet alle dromen nu meteen werkelijkheid hoeven te worden. Zeker in de huidige industrie is het niet vanzelfsprekend als je talent hebt dat je op de korte termijn ook succes zal hebben. Uiteindelijk zijn het een lange adem en de wil om jezelf continu te blijven ontwikkelen dat het verschil kan maken of je ver komt. Voor mij is de artiest HNK hier een perfect voorbeeld van. Dit is een jongen uit Hengelo die Tech House produceert.

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment?

Ik vind het tof dat we steeds weer verrast kunnen worden door nieuw talent uit de regio. Ik denk dat we een sterke basis aan talenten hebben die van het conservatorium komen. We hopen een deel van deze talenten hier te kunnen houden, door ze een wereldwijd podium te geven. Anders zie je dat veel talenten in de Dance scene het toch richting de randstad gaan zoeken na hun studie.