Medewerker van de Maand – Collin Vaneker

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand uit (of met roots in) de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand: Collin Vaneker. Wat hij doet? Lees snel verder!

Wie ben je en waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?

Ik ben Collin Vaneker. Ik werk momenteel op 3 plekken: als aanjager van het professionaliseringstraject Creatieve Broedplaatsen Twente, als projectleider van Museumnacht Enschede en ik zit achter het “vroeg feesten” concept VroegZat.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?

Op de middelbare school was een oefenruimte voor bandjes en je hoefde geen xylofoon te spelen in de muziekles als je in een band speelde en die tijd gebruikte voor repetitie. Uiteraard zaten we dus in een band, al veranderde de samenstelling ongeveer per nummer. Ik speelde bas, drumde soms en rapte op sommige nummers. We werden wat serieuzer als hiphop formatie en toen we na een paar schoolfeesten graag een keer op een echt podium wilden staan hebben we aangeklopt bij Atak, destijds nog in het oude pand aan de Noorderhagen. Zij gaven aan geen kennis van hiphop te hebben, dus als we wat wilden moesten we zelf maar een avond organiseren. We kregen 500 gulden budget, boekten Cousin’ Steve uit Amsterdam en stonden samen met wat andere regionale acts op het podium. 150 mensen voor onze neus en ik was verkocht.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Ik werk gemiddeld 20 uur per week voor de creatieve broedplaatsen, daarvoor ben ik in dienst bij Concordia. We hebben de afgelopen jaren 2,5 miljoen euro subsidie verdeeld over meer dan 30 broedplaatsen op het snijvlak van kunst, cultuur en technologie. Ik ondersteun de broedplaatsen bij hun communicatie en professionalisering, samen met de gemeente, Saxion en Tetem.

De rest van mijn uren doordeweeks vul ik met het projectleiderschap van het jaarlijkse evenement Museumnacht Enschede. Dat heb ik in 2022 voor het eerst gedaan en met ruim 2000 bezoekers was het een enorm succes. Van alle kanten beviel de samenwerking zo goed dat ik het ook in 2023 op mij neem.

Tot slot ben ik samen met Rob Rolefes de drijvende kracht achter VroegZat. Dat feestje zijn we in 2019 gestart als tegenhanger van de absurd late uitgaanstijden van tegenwoordig. Waar anderen niet beginnen voor middernacht, gaat bij ons dan het licht aan: 19.30 – 00.00 uur is de standaard tijd. De eerste editie (bij Discotheek ’t Bölke) was in 3 seconden uitverkocht, dat gaf wel aan dat wij niet de enige zijn die houden van feesten én van slapen. Inmiddels gaan we met dit feest door het hele land en verkopen we op regelmatige basis zalen als LuxorLive Arnhem, Hedon Zwolle, Melkweg Amsterdam en TivoliVredenburg Utrecht uit.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?

Oei, lastige vraag. Het feit dat ik zulk leuke leuke dingen doe en er nog voor betaald wordt is een grote verdienste van al mijn energie en initiatieven, maar die 2000+ mensen bij de Museumnacht vorig jaar was ook gewoon een mijlpaal. Maar ik ga denk ik toch voor het gehele succes van VroegZat, inclusief de Summer Sounds show op de Oude Markt voor ruim 5000 mensen en het feit dat we 3 maanden van tevoren en binnen 2 weken na aankondiging onze show op 24 maart in de Ronda (grote zaal van TivoliVredenburg, 1600 man!!) hebben uitverkocht.

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?

Social media, events, festivals, concerten, via-via. De gebruikelijke kanalen denk ik. Door mijn werk als aanjager van de creatieve broedplaatsen kom ik bij een groot deel van de creatieve sector in Twente over de vloer, zo hoor je nog wel eens wat.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?

Er loopt heel veel nieuw talent in de regio, mede gefaciliteerd door broedplaatsen zoals WARP en Studio15 en instellingen zoals ArtEZ. 10+ jaar geleden kwam een jochie binnen lopen bij NAXT in Almelo, zoals Studio15 toen heette. Nog op de basisschool en toen al een focus waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. Inmiddels HBA afgerond en still going strong: Yo-Ey!

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment?

We hebben hier alles! Aan de ene kant de inhoud: internationaal opererende dj’s, landelijk bekende zangers en rappers, interessante talenten in verschillende stijlen en bakken vol amateurkunstenaars die werken aan hun passie. Aan de andere kant is ook de hardware op een goed niveau: een scala aan grote en kleine festivals, live venues verspreid over de hele provincie, kleine podia voor talenten en niches, underground broedplaatsen en kunstvakopleidingen. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar muzikanten met drive en talent hebben alle kans om ver te komen.

Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen?

Duurt nog even, maar ik wil alvast iedereen oproepen om Museumnacht Enschede in de agenda te zetten. Zaterdag 4 november 2023 (altijd de eerste zaterdag van november). Vorig jaar was mooi, dit jaar willen we next level gaan.