Medewerker van de Maand – Camiel le Rutte

In Overijssel werken we met veel partijen samen om het Overijssels talent zichtbaar te maken. Maar wie zijn de mensen die hier hun steentje aan bijdragen? In onze rubriek: ‘Medewerker van de Maand’ zetten we elke maand iemand uit (of met roots in) de Overijsselse muziekscene in de spotlight. Deze maand: Camiel le Rutte. Wat hij doet? Lees snel verder!

Waar ben je werkzaam in de Overijsselse muziekscene?

Momenteel ben ik niet meer specifiek werkzaam in de Overijsselse muziekscene. Ik werk als Projectmanager Festivals bij Mojo Concerts waar ik mij richt op festival directie/ projectmanagement voor de festivals Rolling Loud x WOO HAH!, Stadspark Live en Warehouse Project Rotterdam.

Hoe ben je in de muziekscene terecht gekomen?

Als geboren Deventernaar ben ik al vroeg in aanraking gekomen met dance muziek via het bezoeken van dancenachten in Het Burgerweeshuis en het bezoeken van grote dance festivals en clubnachten in het westen van het land en over de grens in oa Duitsland. Vanuit deze interesse ben ik illegale feesten gaan organiseren aan de oever van de IJssel, opgevolgd door avonden/ nachten in diverse locaties in Deventer waaronder ook in Het Burgerweeshuis. In dezelfde periode werd ik gevraagd om aan de slag te gaan als medewerker cultuureducatie bij Het Burgerweeshuis, waar ik mij ook ben gaan richten op de danceprogrammering. Na bijna twee jaar ben ik gevraagd om de overstap te maken naar de Melkweg in Amsterdam, waar ik mij in ruim 8 jaar heb kunnen doorontwikkelen tot all round live & dance programmeur en MT lid. Eind 2019 heb ik besloten te stoppen bij de Melkweg en vanaf Mei 2020 werk ik als Projectmanager Festivals bij Mojo Concerts.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor jou?

Ik heb veel overleg met de verschillende teams die ik aanstuur. Voor de verschillende festivals is er oa een programma-, marketing-, sponsoring- en een operationeel team. Betreft de creatief inhoudelijk kant heb ik afspraken met partners waarmee we (willen) gaan samen werken. Maar ook het uitdenken van systemen, aan de operationele en crowd control technische kant als het beheren van de project begrotingen vallen onder m’n dagelijkse werk. In de zomermaanden ben ik meerdere weken op locaties voor de opbouw, show en afbouwdagen.

Op wat voor moment uit je carrière ben je het meest trots tot nu toe?

Er is niet specifiek een moment waar ik trots op ben. Ik ben trots op het feit dat ik van mijn drive voor het organiseren van clubnachten, concertshows en festivals mijn werk heb kunnen maken en nog dagelijks nieuwe dingen leer en uitdagingen zie die ik graag aan ga.

Hoe ontdek jij nieuw talent in de regio?

Ik moet toegeven dat ik momenteel niet boven op het regionaal talent zit. Vanaf de zijlijn volg ik het programma van de popzalen in het Oost Nederland en volg ik verschillende (jonge) artiesten en promoters via socials.

Welk Overijssels talent zou jij momenteel in de spotlight willen zetten?

Nieuw Overijssels talent heb ik momenteel niet op m’n radar, maar ik volg een aantal artiesten werkend vanuit Overijssel nog steeds met gepaste trots, oa Wantigga, De Sluwe Vos, Wonderboys VJ’s en Sgt. Friendly. Maar ook talenten werkend aan shows, bij labels, talent ondersteunende organisaties en in studio’s zoals Freek Ros (Light designer, programmer en operator) Elio Debets (Mix Engineer), Jesper Heethaar (Productie Melkweg, programmeur Dirft), Douwe Esschendal (Poppunt Gelderland) en Kasper Iseger (Light designer, programmer en operator).

Hoe zie je de Overijsselse muziekscene op dit moment?

Ik zie deze scene van een afstand, maar ik weet maar al te goed; Al het goede komt uit het Oosten.

Welke aankomend evenement zou je graag willen tippen?

Graag tip ik via deze weg de petitie: Eigen plek voor Burgerweeshuis.

https://petities.nl/petitions/eigen-plek-voor-burgerweeshuis?locale=nl

Ruim 23 jaar geleden liep ik voor de eerste keer onder de historische poort aan de Bagijnenstraat door en de zaal van Het Burgerweeshuis in. Ik stond aan het begin van een nacht, die ik in het kader van het cultuureducatie project DO It!, samen met Het Burgerweeshuis mocht organiseren. Na het beleven van deze nacht wist ik een ding zeker, hier kan je zijn wie je wilt zijn, hier kan je gelijken ontmoeten, hier kan je jezelf ontwikkelen, dit is waar ik in verder wil.

Het Burgerweeshuis is meer dan een plek waar concerten en clubnachten worden georganiseerd. Het is een broedplaats van (muzikaal) talent. Het is een vrijwilligersorganisatie waar velen lang en vol passie werken. Het is een startpunt voor veel jongeren naar zelfontplooiing en een weg richting een baan in de cultuur, evenementen, muziek of horeca. Een plek waar men trots op is en zorgvuldig mee dient om te gaan.

Vol verbijstering las ik de noodkreet op social media vanuit het team en bestuur van Het Burgerweeshuis. De resultaten van een onderzoek over verhuizing naar het Stiho gebouw is positief afgerond, dit is de juiste stap voor het Burgerweeshuis. Na jaren van onderzoek, overleg en veel gesteggel drukt het college echter (weer) op de pauzeknop. Ze willen weer een nieuw onderzoek starten voor het samenvoegen van de Stadsschouwburg en Het Burgerweeshuis. Onbegrijpelijk en kwalijk.

Kom op college van B&W, kom op Deventer, doe beter, houd je aan de afspraak en pak door, gun Het Burgerweeshuis zijn eigen plek!

Foto door Timo Pisart