Videoclips: Praktische tips van Filmsaus

Je hebt je nieuwe muziek af en bent van plan om een videoclip te (laten) schieten. Waar begin je? Wat heb je nodig en hoe kom je tot een goed resultaat?

Bij het schieten van videoclips komt nogal het een en ander kijken. Denk aan moodboards, styling, locatie en zo kun je nog wel even door gaan. We gaan in dit artikel in gesprek met Frank Baas van Filmsaus. Hij geeft je een aantal praktische tips om over na te denken wanneer je aan de slag gaat met je eerste clip.

1. Why

Wat is het doel van de clip? En waaraan voldoet een goede clip voor jou? Moet het viraal gaan? Een emotie raken? Hebben we het over marketing of kunst?

2. Gear = overrated

Mocht je geen budget hebben én geen goede camera is dat geen probleem. Wees creatief met licht, dynamiek en kaders, en je zult meer bereiken dan met een 8KCine4:2:2Pro3000.

3. Less is more

Zoals je de chorus schrijft, bedenk je ook een beeld dat blijft hangen. Vermijd vele locaties of scènes die niet overeenkomen. Denk hierbij ook aan wat de thumbnail wordt.

4. Een pakkende intro

Geef je publiek een reden om de video te bekijken. Laat in de eerste seconden van de video zien wat je gaat vertellen om de aandachtsspanne anno 2024 tegemoet te komen. 

5. Laat je gezicht zien

Ik raad af om een clip op te nemen zonder de bandleden in beeld te brengen. Maak het persoonlijk. Wil je dit niet, is dit een toffe site die je verder kan helpen: www.shutterstock.com


6. Plan maximaal 80%

Er zijn altijd variabelen tijdens een shoot. Dit kan liggen aan het weer, de locatie of de kater van de drummer. Houd daarom ruimte voor improvisatie of spontane ideeën.

7. Wees tijdloos en consistent

Een aantal jaar geleden was de crappy VHS look enorm populair en tegenwoordig is de zachte vintage look een trend. Kies een look niet simpelweg omdat het er leuk uitziet maar vanuit de sfeer die je wilt overbrengen.

8. Heb lol 🙂

Alle aspecten die bij de productie van een clip komen kijken kunnen behoorlijk stressvol zijn. Wanneer je lol kunt hebben op de set, zul je dit uiteindelijk terugzien in de final.

9. Check tip 6

10. Check tip 6!

Mocht je het zelf niet zien zitten om een clip te maken, kun je het natuurlijk ook uitbesteden. Wil je weten hoe zo’n samenwerking gaat, ben je vrij om mij een mailtje te doen naar info@filmsaus.nl.

Wil je graag meer zien van Filmsaus?