Soundcheck & Livesound met Sander Holmer en Martin Duve
Hoe zorg je ervoor dat je act tijdens de soundcheck een geoliede machine wordt? Check hieronder de tips van geluidstechnicus Sander Holmer en van Martin Duve, frontman van Ten Times A Million!
Als band loop je soms tegen problemen aan op het podium. De soundcheck is hét moment voor jou als artiest om er voor te zorgen dat je show gestroomlijnd loopt. Voor dit artikel hebben we twee mensen uitgenodigd die je tips geven over soundchecks, je live sound en het soepel laten verlopen van een show.
Sander Holmer is geluidstechnicus en probleemoplosser sinds 2013. Hij is werkzaam als technicus voor o.a. Primaat en Hiigo en is daarnaast de technisch producent van het Kattegat festival in Zwolle. Verder is hij veel te vinden in de poppodia van Overijssel en reist hij als tech het hele land door.
Sander geeft zijn tips:
Zorg dat een technicus ruim van te voren je rider ontvangt. De meest voor de hand liggende tip is hier: Zorg dat alles er op staat en alle info klopt.
Hierin is het belangrijk dat je neerzet wat je allemaal mee hebt:
- -Alle trommels van de drumkit benoemen.
- -Hoeveel gitaren (bas, elektrisch, akoestisch)
- -Hoeveel en welke overige instrumenten (accordion, violen, cello, percussie, etc.)
- -Hoeveel mensen die zingen.
Benoem bij de instrumenten op wat voor manier je ze kan uit versterken. Heb je er een versterker bij? Zit er een element in? (voor bijv. akoestische gitaar en viool handig om te weten).
Als je een eigen microfoon hebt (en geen eigen technicus) zorg dat er staat welk type en merk microfoon je hebt. Dit kan invloed hebben op hoe de monitors worden uitgefloten, zodat de microfoon niet gaat rondzingen over de monitor.
Om de soundcheck soepel te laten verlopen is het belangrijk dat je goed samen werkt met de geluidstechnicus. De soundcheck is 100% voor jullie, alleen werkt het het beste als je exact doet waar de technicus om vraagt.
Zie jezelf als een soort menselijke Spotify waarin de luisteraar (de technicus in dit geval) zelf mag kiezen wat hij hoort. Ik probeer zelf altijd te beginnen bij de zang zodat we meteen kunnen praten met elkaar zonder te schreeuwen.
In kleine zalen werk ik van de zachte instrumenten naar de harde instrumenten toe. Dit omdat een drumkit altijd hard genoeg zal gaan maar een viool aanzienlijk meer versterking nodig heeft.
Een veel voorkomend probleem wat ik vaak tegenkom met beginnende bands is het uit het oog verliezen van het totaal plaatje. Je speelt niet in een studio en het geluid op het podium zal dus voor 70% je geluid in de zaal zijn. Ben je op het podium niet in balans dan wordt het in de zaal al helemaal niks. Zorg dus dat je ook op elkaar let bij een soundcheck. Een goed totaal plaatje is het halve werk!
Qua tips voor sound: Let niet teveel op ”Stereo” live. Stereo maakt mooie effecten en klink prachtig in de studio en op je koptelefoon. Maar in een zaal betekent het dat alleen de mensen exact in het midden jouw geluidsbeeld horen en zodra iemand 2 stappen opzij zet, vooral de dichtstbijzijnde speaker hoort wat dus een hoop ongedaan maakt. Dit betekent niet dat je alles mono moet doen maar let er op dat je live geluid niet 100% afhankelijk is van stereo geluid om je balans te maken.
Martin Duve is leadzanger van de rockband Ten Times A Million en sins kort ook bezig met een nieuw
project genaamd ILÆNDER. Martin heeft na zijn studie aan de Popacademie in Enschede 4 jaar in Londen gewoond en daar samengewerkt met producers als Jim Irvin (Nothing But Thieves) en Adam Noble (Biffy Clyro). Daarnaast stond hij als klap op de vuurpijl op Pinkpop 2022!
Het belangrijkste is dat iedereens gear aanwezig is, en werkt zoals het moet! Kabel gekraak op de pedalboards, geen gitaargeluid om dat patchkabels eruit zijn getrokken, clutch voor de hihat vergeten, de voetpedaal spanning niet op orde, geen eigen zangmicrofoon, maar op de rider aangeven van wel etc., zijn echte tijd – en buzzkillers.
Wees op tijd en prepareer zoveel mogelijk, als er plek is, naast het podium. Zo moet je alleen nog alles op de juiste plek zetten en inprikken. Het helpt zeker ook ook als je rustig aan doet met het opblazen van je gitaar/bass versterkers en de voor jou geregelde monitoren tenminste en kans geeft.
Bepaal een song waar elk facet van de band te horen is en speel deze zonder op je monitor sound te letten. Speel eerst een keer alleen voor de techneut (FOH). Daarna geeft iedereen in ‘een vooraf afgesproken!!’ feedback rondje aan wat je wilt horen op de monitors. Als je hiervan een routine maakt, spaar je uiteindelijk heel veel tijd en houd er veel structuur aan over. Hiervan houden FOH’s die met jullie samen gaan werken en iedereen heeft uiteindelijk meer tijd over om aan het perfecte geluid te veilen.
Qua live sound is mijn beste advies: Plan een ‘productie-dag’ bij je favoriete poppodium. Daar kun je met de huistechneut en een eigen FOH op het podium samen aan de live sound knutselen. Bijna elk poppodium in Nederland werkt met digitale mengpanelen en kunnen ter plekke opnames maken van wat er op het podium wordt gespeeld. Ga dit vergelijken met de visie van je sound, hoe je wilt klinken, en eventuele opnames die je al hebt gemaakt. Als dat je die nog niet hebt, neem een paar opnames van je favoriete, of meest op geïnspireerde artiesten mee om te vergelijken.
Dit kan her en der best confronterend zijn omdat vaak, juist in het begin van dit proces, de live en studiosound verder uit elkaar liggen dan je verwacht.
Een goeie taakverdeling in je band is ook key!
Mart, onze drummer, is het hart, de Volvo motor van de band. Alles start en stopt door en vooral met hem. Peter, een van onze gitaristen, staat links achter op het podium op een extra verhoging. Omdat hij piano en gitaar speelt en daarnaast ook nog zingt is hij minder mobiel en wij vonden dat hij daardoor een speciale plek op het podium verdiend had.
De rest van de band staat vooraan en gaat voornamelijk hard en zoekt contact met het publiek. Wij hebben ook de keuze gemaakt om met een duidelijke frontman sfeer op het podium te staan. Ik wil graag wat momenten pakken om met het publiek te praten en een bepaalde atmosfeer te creëren naast de muziek. Dat vond ik altijd al erg prettig om te doen.
Naast het live spelen heeft Iedereen ook duidelijke taken naast het podium. De een houdt zich bezig met contracten, rechten (BUMA/STEMRA) en de financiën, de ander met de logistiek van concerten zoals o.a. contact met onze boeker MOJO en weer een ander met promotie, social media en huisstijl etc. Vaak zijn wij allemaal wel met songwriting bezig. Het blijft een grote team effort.