Tips & Tricks: Spotify For Artists

Je nieuwe muziek is of komt binnenkort uit. Wat kan Spotify For Artists voor je betekenen?

Pitchen

Het is aan te raden om nieuwe muziek minimaal een maand voor je release date te pitchen via Spotify For Artists. Dit, zodat curators genoeg tijd hebben om je muziek te checken. Zorg er in je pitch voor dat je een goed beeld hebt van waar jouw muziek tussen past. Pas jij perfect in ”Alternative Hip-Hop”? Of misschien toch beter in ”New Noise”? Vermeld dit er dan bij! Je kunt maximaal 500 letters gebruiken in je pitch, dus zorg voor een goede afwisseling tussen schrijfproces, iets over jou als artiest en waar de song over gaat.

Daarnaast zorgt het pitchen van je muziek ervoor dat al je Spotify volgers je nieuwe single in hun release radar krijgen. Heb je 1000 volgers? Dan heb je dus meteen het voordeel dat 1000 mensen je nieuwe muziek meteen te horen krijgen in hun release radar. Dit zorgt er dan weer voor dat je kans vergroot wordt om in ”Algorithmic Playlists” als New Music Friday & Discover Weekly te komen. Zie je het balletje rollen?

Canvas

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat steeds meer muzikanten gebruik maken van een ”Canvas” op Spotify. Dit is een film loop van 3-8 seconden die te zien is terwijl iemand je muziek streamt.

Naast dat het er leuk uit ziet, kleven er ook nog eens een aan voordelen aan vast.

Fans krijgen iets meer dan alleen muziek. Ze krijgen namelijk ook een stukje van je visuele kunst te zien. Dit zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van jou als artiest vergroot wordt. Spotify zegt een groei te zien van:

  • 145% more likely to get track shares
  • 20% more likely to get added to playlists
  • 9% more likely that fans will visit your profile
  • 5% increase in streams
  • 1.4% more likely fans will save your song

Zeker de moeite waard dus als je meer nieuwe mensen wilt bereiken met je muziek!

Wil je een canvas voor je volgende release maken? Schiet hem dan in 9:16 (Verticaal), in mp4 of jpg en minimaal 720px!

Spotify Discovery Mode*

Wat is Discovery Mode?

Spotify Discovery Mode is een nieuw hulpmiddel dat artiesten de mogelijkheid geeft om nieuwe doelgroepen te bereiken met een zogenaamde ”Algoritme Boost”. Met Discovery Mode kunnen artiesten hun beste songs in de uitlichten, wat de kans vergroot – maar niet garandeert – dat het algoritme deze releases zal aanbevelen via Radio en Autoplay aan mensen die mogelijk van je muziek tof zullen vinden. Spotify zoekt dus eigenlijk doelgericht naar een publiek die jou als artiest waardeert. Dat klinkt mooi.. maar!

Om gebruik te kunnen maken van Discovery Mode moet je volgens Distrokid, voor wat er nu bekend is, +- 25k luisteraars hebben, je song minstens 30 dagen op Spotify staan en in de afgelopen 7 dagen gestreamd zijn via ”Radio”. Daarnaast is Discovery Mode is nog steeds in de ”beta mode” en nog niet voor iedereen beschikbaar. Als je gebruik maakt van deze feature neemt Spotify 30% van je royalties per stream. Dat klinkt als een hoop, maar als beginnend artiest kun je deze keuze maken om zoveel mogelijk nieuw publiek aan te spreken met je muziek.

Wil je graag meer info of op de hoogte blijven van de vorderingen van Discovery Mode? Check dan https://support.spotify.com/us/artists/article/getting-access-to-discovery-mode/?ref=related

*discovery mode is nog niet voor iedereen beschikbaar

Data & Analytics

Handig? Zeker!

Heb je een nieuwe release op de planning staan? Dan kan het handig zijn om eens een kijkje te nemen bij je data & analytics.

Hier kun je bijvoorbeeld zien in welk land en welke stad je muziek veel geluisterd wordt. Dit kan je een goed inzicht geven waar je je volgende promotie/ads op kunt targeten. Zo bereik je meteen het juiste publiek in de juiste omgeving! Dat kan een handige set zijn om je community op te bouwen.

Of ben je bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een tour? Dan kun je zien in welke steden je in ieder geval kunt gaan spelen!

Er is van alles te vertellen over Spotify For Artists. Het platform is continue in ontwikkeling en komt met nog veel meer handige tools. Goed om eens in te duiken om het meeste uit je nieuwe releases te halen! Check ook eens het YouTube kanaal van Spotify For Artists. Dit kanaal staat vol tutorials, interviews en succesverhalen zoals onderstaande!