Muziek en gezelligheid: dit zijn de Overijsselse muziekcafés

Wil jij als act graag meters maken? Of ben je als muziekliefhebber op zoek naar de beste plek voor een drankje en livemuziek? Overijssel puilt uit van toffe Muziekcafés voor allerlei verschillende genres.

Benieuwd naar andere speelplekken? Een lijst met alle Overijssele podia vind je hier: KLIK

Café de Cactus – Hengelo
Eigenaar Erwin Kwakman noemt het “Het Kleinste Podium van Twente”. Café de Cactus is een knus muziekcafé waar grote en kleine acts een podium krijgen, variërend van blues tot klassiek of singer-songwriter tot jazz. Zo vol als het café vaak is, zo vol is ook het programma. Iedere week heeft Café de Cactus 3, 4 of soms 5 shows staan. Genoeg te zien dus!

© Café de Cactus
© Café de Herberg Ommen

Café de Herberg – Ommen
Van het één van de kleinste podia uit de omgeving, gaan we naar één van de oudste. Sinds 1741 is café de Herberg een begrip in Ommen. In deze kroeg is naast voetbal en Formule1 vooral ook heel veel livemuziek te zien. Met name hardere rockbands vallen goed in de smaak bij de vaste gasten.

Café Rocks – Enschede
Nog zo’n plek waar ze van harde muziek houden: Café Rocks in Enschede. Deze plek staat bekend om hun verrassende line-up, toffe festival (Rocks Thanks You) en hun lange openingstijden, waardoor het een plek is waar veel legendarische verhalen en herinneringen ontstaan. 

© Café Rocks
© Michiel Tempert

De Lantaarn – Hellendoorn
In Hellendoorn hebben ze ook zo’n legendarische plek: De Lantaarn. Bij de Lantaarn is voor ieder wat wils: elektronische muziek, tribute bands, roots/rock en singer-songwriter. Ze streven er naar om een gevarieerd programma neer te zetten voor jong en oud, voor de rocker en de party animal, voor een gezellige borrel op zondagmiddag met een fijn stukje live muziek tot aan een fijne party tot in de kleine uurtjes. Je vindt het allemaal in De Lantaarn.

De Hip – Deventer
Aan de Brink in Deventer vind je muziekcafé de Hip. Hier hebben ze sinds de recente verbouwing, voor een muziekcafe, een redelijk groot podium op de begane grond, waar we met name veel sessiebands en zogeheten ‘undercoversessies’ voorbij zien komen. In de kelder en op de eerste etage is ruimte voor genres als edm/house en singer-songwriter. Bovendien heeft de Hip ook een erg gezellig terras waar vaak ruimte is voor livemuziek.

© De Hip
© Het Gilde

Het Vliegende Paard – Zwolle
Het Vliegende Paard is de grootste studentenkamer van Zwolle. Het is een plek voor alle studenten om te ontspannen, zich te ontwikkelen en andere studenten te ontmoeten. Dat gebeurd vaak onder het genot van livemuziek, georganiseerd door ‘Het Gilde’. Vaak komen (semi-)akoestische acts langs met eigen werk of covers. Ook worden er af en toe jamsessies georganiseerd.

Jack’s Music Bar – Zwolle
In Zwolle hebben ze nog een te gek muziekcafé: Jack’s Music Bar. Met elk weekend livemuziek, van ska en blues tot rock en metal, is Jack’s uitgegroeid tot een begrip in Zwolle en omstreken. In Jack’s Music Bar vindt maandelijks ook de MonkeyJam plaats, georganiseerd door de Colored Monkeys. 

© Jack’s Music Bar
© The Moonshiners

The Moonshiners – Kampen
The Moonshiners is ontstaan na een lang gekoesterde droom van eigenaar Wim om de blues, maar vooral de country en de bluegrass weer op de kaart te zetten in Kampen. Kampen scheen in de jaren ‘70 bekend te staan als het Nashville van Nederland en graag zou Wim dat niveau weer willen benaderen, maar dan wel op een nuchtere Hollandse manier. In de gezellige bar The Moonshiners is ruimte voor iedereen die van country, blues, bluegrass en folk houdt.

Café de Stam – Almelo
Café de Stam is een kroeg met een liefde voor blues-, rock- en rootsmuziek. Regelmatig hebben ze livemuziek op de agenda staan. Bovendien host het café jaarlijks de bandcontest ‘De Grote Prijs van Twente’ waar we in het verleden al (voorlopers van) Jimmy Diamond, Amyra, Ilerion en Ten Times A Million zagen schitteren.

© Café de Stam

Ken jij een muziekcafé dat zeker ook in deze lijst thuishoort? Laat het ons weten door een mail te sturen naar chris@poppuntoverijssel.nl te sturen.