Lichtplan: in gesprek met Steven Lingbeek

Tijd voor dat extra stapje in je liveshow? Met een lichtplan versterk je je boodschap.

Lichtplan

In dit artikel behandelen we het lichtplan. Misschien heb je bij een show wel eens aan de lichttechnici aangegeven wat je ongeveer zou willen die avond, maar heb je wel eens nagedacht over het maken van een eigen lichtshow in samenwerking met een lichttechnicus?

Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat heb je nodig, wie vraag je er voor, hoe gaat het in zijn werk?

We gaan in gesprek met Steven Lingbeek!

Steven is recent afgestudeerd lichtontwerper, werkzaam in de wereld van poppodia en theaters. Hij vertelt over zijn ervaringen als lichtontwerper en geeft tips aan jou als act hoe je het best te werk kunt gaan.

”De eerste stap is altijd het begrijpen van de artiesten en hun visie. Zo overleg ik vaak uitgebreid met de bandleden of acteurs om hun stijl en verwachtingen te achterhalen. Dit is essentieel om een show te maken die hun muziek of optreden perfect aanvult.”

(Lichtontwerp voor From//October door SL Lightning)

Voorbereiding

”Als je als artiest een dag of 2 dagen een lichtontwerper inhuurt is het ook belangrijk dat jij, de muzikant of performer, zich voorbereidt. Stuur je setlist, muziek en specifieke wensen ruim van te voren naar de lichtontwerper op. Nog handiger is het voorbereiden van een moodboard. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar geeft een overzichtelijk beeld van wie jij bent als artiest, welke stijlkeuzes je maakt en wat qua licht bij je zou kunnen passen. Maak gebruik van kleuren en voorbeeld foto’s en zoom echt in op elk nummer zodat het ook daadwerkelijk de boodschap kan versterken. Zo zorg je ervoor dat op de dag van de samenwerking, het hele team op 1 lijn zit.

(Tip: via www.canva.com maak je heel gemakkelijk een moodboard voor je act)

Locatie

”Zorg voor een goede locatie waar veel aanwezig is. Mijn voorkeur heeft een poppodium als Burgerweeshuis, Hedon of Metropool. Dit soort locaties bieden mij de meeste mogelijkheden om mijn creatieve visie tot leven te brengen. Het voordeel aan dit soort locaties is dat er veel mogelijkheden zijn qua lichtgebruik. Je wilt immers echt verschillende dingen kunnen uitproberen en echt kunnen inzoomen op je setlist. Op deze manier haal je gewoon het meeste uit zo’n lichtontwerp”.

(Lichtontwerp voor Oh Whale door SL Lightning)

Enthousiast geworden over het laten maken van een lichtshow? Via Steven zijn Instagram vindt je meer foto’s, inspiratie en informatie!