Wat moet er allemaal in je bio?

Dit artikel staat in het teken van het schrijven van je bio! Hoe schrijf je een goede en duidelijke biografie die de ontvanger ontzorgt zodat er meer tijd is voor de promo van je show? Lees hieronder de tips van Rick Escher, copywriter en online marketeer bij Metropool.

Een biografie, waarschijnlijk iets waar je al eens over nagedacht hebt. Misschien heb je er al een in je EPK zitten of staat hij al op de website van de eerst volgende venue waar je speelt. Toch is het goed om zo nu en dan nog eens een kritische blik te werpen op je bio.

Rick is copywriter en online marketeer bij Metropool en schrijft onder andere ook de bio’s voor Dauwpop. Hieronder lees je zijn tips!

Een website bio vs. een bio voor een show

Op je eigen website en kanalen kan je zo veel informatie over jezelf of je band kwijt. Hou in je achterhoofd dat mensen met een reden je site of one-pager bezoeken, die hebben dus al iets van of over je gehoord. Je kan hier dus alles kwijt van je inspiratiebronnen tot een recept voor appeltaart bij wijze van spreken. Het is je eigen plek op het wereldwijde web. Ik raad wel aan om niet te veel appeltaart recepten te delen, hou de focus op muziek gerelateerde zaken. Neem de lezer mee in jouw wereld als artiest!

Je bio voor een show of festival is wel een ander verhaal. Hierin moet je bondiger zijn en richting geven. Je wil dat mensen nieuwsgierig naar je worden en dat ze naar je show komen kijken. Als je op een festival staat waar meerdere keuzemogelijkheden zijn moet je dus de keuze op jou laten vallen. Geef richting in je bio en maar zorg ook voor een hele korte oneliner.

Definieer wat je maakt in een genre dat mensen begrijpen en geef richting door inspiratiebronnen te noemen die een bel doen rinkelen bij meerdere leeftijden. Je kunt hier kiezen voor een paar grote bekende bands die onder het algemene publiek bekend zijn maar ook voor een niche band die voor de ”kenner” interessant is waardoor die denkt: Oh, wat vet dat ze hier ook naar geluisterd hebben!

Bijvoorbeeld: Geïnspireerd door bands als Tame Impala, Arctic Monkeys maar ook door bands als Jesus and Mary Chain, The Haunted Youth en Girl in Red, geeft ”bandnaam” hun eigen draai in Indiesound.

Zorg ook dat je verschillende leeftijden aanspreekt in je inspiratiebronnen. Verdiep je dus tijdens het schrijven van je bio in wat jij luistert als artiest, en houdt hier rekening mee. Denk aan wat je leeftijdsgenoten luisteren en wat ze boeit maar vergeet ook niet de concertganger op latere leeftijd want het leven en ontdekken van muziek stopt niet bij dertig.

In welke taal schrijf je je bio?

Speel je een show in bijvoorbeeld Metropool? Schrijf dan je bio in het Nederlands. Buitenlandse ambitie is goed en mooi en een bio in het Engels is zeker een meerwaarde. Maar als je je boodschap zo goed mogelijk wil overbrengen dan raad ik je aan om een hapklare en goed geschreven stuk op te sturen. De kans dat er dan iets lost in translation raakt verklein je dan enorm. Hou gewoon in je achterhoofd dat je bio één op één over kan op de site van de venue waar je speelt.

Als jij als Nederlandse artiest alleen een bio in het Engels naar de marketeer van een podium stuurt, leg je de verantwoordelijkheid bij de marketeer voor de vertaling hiervan. De kans bestaat gewoon dat jouw Engelstalige bio waar je zo hard aan hebt gewerkt vertaald wordt op een manier waar jij niet achter staat. Stel, jij hebt een bepaald gevoel in jouw bio beschreven, dan heb je dus kans dat dit niet meer overkomt op het moment dat iemand anders jouw bio moet vertalen.

Dit betekent dus niet dat een Engelse bio niet goed is. Kies je ervoor om in het Engels te werken maar speel je in Nederland? Zorg er dan voor dat je je bio in zowel het Engels als in het Nederlands schrijft.

Zorg dat je EPK up-to-date is

Op het moment dat jij je persfoto’s en bio naar een podium stuurt, geef dan ook duidelijk aan wat je wel en wat je absoluut niet aangepast of geplaatst wilt hebben. Misschien circeleren er nog wel oude beelden of clips op YouTube waar je inmiddels niet meer achterstaat. Het scheelt je kromme tenen en degene die het moet publiceren dubbel werk. Heb je net een nieuwe EP uit? Vermeld het. Stuur niet iets op dat al drie jaar oud is, maar zorg dat alles actueel is.

Persoonlijkheid

Het is dus belangrijk dat een lezer een stukje van jouw persoonlijkheid te zien krijgt. Je wilt er voor zorgen dat je met een klein stukje tekst iemand naar jouw show toe krijgt. Dit artikel is niet bedoeld om jou te vertellen hoe jij je bio moet schrijven, maar om je tips te geven om zo duidelijk mogelijk te verwoorden wie jij bent en wat jij maakt. En dat dat de moeite waard is om te bekijken.

Succes met het schrijven van je bio!