Burgerbeurs, Hedon Talent Support & Metro’s Finest

Wat zijn deze trajecten en wat kunnen ze voor je betekenen?

Je wilt graag de volgende stappen gaan zetten met je act, waar kun je dan terecht? Bij het Burgerweeshuis, Hedon & Metropool zijn er trajecten die je hier bij kunnen helpen. In dit artikel lees je van een aantal ex-beurs acts wat ze er aan hebben gehad.

Het doel van deze trajecten is om makers een jaar lang te ondersteunen vanuit de poppodia in Overijssel. Denk aan het opnemen van een EP of album, het ontwikkelen van een goed werkende liveshow of het schieten van videoclips. Met een vooraf afgesproken budget kun je een jaar lang financiering en begeleiding krijgen voor dit proces.

We spreken een aantal acts die vertellen over hun ervaringen met een beurstraject.

Oh Whale (Burgerbeurs)

Oh Whale is een alternatieve rockband uit Enschede. De band tikt verschillende genres aan als shoegaze, indie pop en noise. In 2022 waren ze onderdeel van de Burgerbeurs. Frontman Rimme Rutten vertelt over hun ervaring met het beurs traject: ”Het mooie van dit traject is dat je een netwerk opbouwt met iedereen die werkzaam is binnen een poppodium als het Burgerweeshuis. Er werken ontzettend veel inspirerende mensen die wat voor je act kunnen betekenen. Met het geld van de beurs hebben we vooral ge├»nvesteerd in het opnemen van onze EP. Aangezien mixen en masteren behoorlijk aan de prijzige kant is hoefden we ons hier opeens geen zorgen meer over te maken en kwam er in onze persoonlijke bandpot wat meer geld vrij voor bijvoorbeeld merch. Daarnaast hebben we een aantal coachings gedaan waaronder een hele belangrijke in aanloop naar onze releaseshow. Dit was een coaching met Freek Ros (lichtontwerper bij Oplichters en werkt met o.a. De Staat, Altin Gun en Wende) waar we de hele dag konden experimenteren met het maken van een lichtplan. Op basis van die coaching hebben we ook de lichtshow voor de releaseshow gemaakt met Steven Lingberg die bij die show ons licht deed. Verder hebben we een coaching gehad met Johanneke ter Stege over hoe je een show verhalend coherent kan laten zijn.

Ook hebben we tijdens ons beurstraject een aantal voorprogramma’s mogen doen met als klap op de vuurpijl een eigen EP release in het Burgerweeshuis”.

Nieuwsgierig geworden naar Oh Whale? Check ze hier:

Instagram // Spotify

Hiigo (Hedon Talent Support)

Hiigo is een Nederlandstalige popband uit Zwolle bestaande uit Peter Terluin, Dion van der Geest, Koen Gardebroek, Aart de Gier en Hans van der Werf. Naast de onmiskenbare invloeden van Nederpop haalt de band inspiratie uit moderne popbands als The 1975, maar ook uit de elektronische folkpop van Bon Iver.

In 2022 was Hiigo onderdeel van Hedon Talent Support. Frontman Hans van der Werf vertelt over wat zij aan ontwikkeling hebben doorgemaakt tijdens dit traject.

”Wij hebben naast het maken van muziek ons ook vooral gericht op de zakelijke kant van dit alles. Zo zijn we bijvoorbeeld een stichting geworden, hebben we contracten laten maken en hebben we sinds kort een management die met ons werkt. Door het budget van de beurs hebben we ook onze muziek 2 keer kunnen pluggen op de nationale radio. Dit heeft ervoor gezorgd dat we zijn gedraaid op radio 1 en 2 en hebben we bij Giel in het programma gespeeld.

Daarnaast zijn we in 2022 ook geselecteerd voor Popronde, waardoor we op veel verschillende plekken hebben kunnen spelen.

Dankzij de hulp van Hedon zijn we veel dichter bij het werkveld terecht gekomen. En ook al duurt zo’n traject maar een jaar, ze supporten ons nog steeds in wat we doen!”

Als tip voor acts die volgend jaar ook zo’n traject willen binnen slepen: Zorg ervoor dat je een duidelijk idee hebt van wat je er mee wilt bereiken. Zo kun je de juiste mensen zoeken die je hierbij kunnen begeleiden en heb je er ook echt wat aan.

Check Hiigo hier:

Instagram // Spotify

Chris Egbers (Metro’s Finest)

Singer-songwriter Chris Egbers maakt onthaastende folk pop: liedjes met een duidelijke kop en staart, waarin ruimte is om weg te dromen. Inspiratiebronnen voor hem zijn artiesten als Bertolf, The War On Drugs en John Mayer, de bijzondere verhalen van andere mensen en zijn loopje naar de supermarkt. 

In 2022 was Chris onderdeel van Metro’s Finest. In deze video vertelt hij wat hij allemaal heeft gedaan!

Check hier Chris zijn muziek:

Instagram // Spotify

Mocht je benieuwd zijn naar alle informatie over de trajecten, check dan de websites van deze poppodia!

https://hedontalentsupport.nl

https://burgerweeshuis.nl/talent/burgerbeurs

https://metropool.nl/talent-educatie/metros-finest-1/