Aftercare voor je release – met tips van iGNITE!

Je release is uit! Gefeliciteerd, maar wat nu? In dit artikel krijg je tips van Jasper Slaghuis, werkzaam bij iGNITE!, voor de aftercare van je releases.

Het is voor een artiest altijd een big deal; een nieuwe single, EP of zelfs een heel nieuw album.

Door artiesten wordt er dan ook altijd volop naar het release moment toegewerkt. Een persbericht en meerdere posts op de socials brengen het publiek en de muziekindustrie op de hoogte en als het even kan wordt er ook een release concert gespeeld. Maar dan? Veel artiesten vergeten een vervolg te geven aan een release, en dat terwijl het dan pas goed begint. Je nieuwe werk is openbaar gemaakt, en nu moet je proberen te zorgen dat het de aandacht krijgt die het verdient.

Een paar tips voor de aftercare van je release:

1: Content kalender

Maak een content kalender naar je release moment toe, maar zorg ervoor dat deze de eerste paar weken na je release ook gevuld is met interessante content. Dit kan van alles zijn: een persoonlijk verhaal over het hoe en waarom van je nieuwe werk, footage van de studio opnames, of het creƫren van het artwork, of bijvoorbeeld een videoclip en de behind the scenes daar van. Zorg ervoor dat je standaard verwijst naar de release dermate van links. Door leuke content te maken voor de aftercare van je release heb je dus na het releasen van je muziek nog een aantal weken de tijd om nieuwe mensen doormiddel van deze content naar je muziek toe te brengen.

Wil jij nou gebruik gaan maken van zo’n content kalender? Download hem hier gratis!

2: Media

Volg ook na de release je uitgestuurde persbericht op. Bel of mail je contacten met updates en vraag of ze het persbericht hebben ontvangen en of ze er nog iets mee kunnen doen.

Tips: Stuur je muziek naar alle lokale media, 3voor12, radiostations en ook naar Poppunt Overijssel voor een plekje in de ”New Music Overijssel” playlist.

3: Up to date

Zorg dat je je team op de hoogte houdt van alle updates rondom een release. Heb je een playlist gehaald? Laat het weten. Heeft je release 1000 streams? Een review op een blog? Laat het weten. Speel je een concert de week na een release? Laat het weten.

4: Sharing is caring

Vraag je team, bandleden en vrienden expliciet om je berichten rond een release te delen. De algoritmes en curators van Spotify, Apple Music etc. scannen ook de aandacht die releases krijgen op socials wanneer ze playlists gaan samenstellen.

Meer over algoritmes lezen? klik hier!

4: Reviews, blogs en play listing

Probeer reviews van je werk te krijgen of plaatsing in een playlist via bijvoorbeeld Submithub of Groover. Via deze portal kun je gemakkelijk curators en eigenaars van muziekblogs benaderen. Wil je graag meer weten over deze platforms? Lees het in het artikel hieronder!

Wil je graag nog wat dieper induiken op het releasen van muziek en wat daar allemaal bij komt kijken? Er is veel te vinden op internet zoals de video hieronder: