Kansenplatform Sonar trakteert Oost-Nederlandse artiesten niet op taart, maar op ontwikkeling

Sonar, hét platform voor muzikaal talent uit Gelderland en Overijssel, vierde op 1 april haar eerste verjaardag. Sinds de lancering op Booster Festival 2023 zijn er meer dan 1500 bands, dj’s, producers en acts en 200 organisatoren te vinden op www.checksonar.nl. Om dit te vieren trakteren initiatiefnemers Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel op verschillende mogelijkheden voor Oost-Nederlands talent.

Videoshoot

Uit maar liefst 100 inschrijvingen uit zowel Gelderland als Overijssel is gekozen voor het Zwolse poprock-trio The Shells en harpiste en producer Thessa Carina uit Nijmegen! Sonar biedt de acts een gratis opnamesessie met een professionele film-, audio- en lichtcrew aan. Het team van Sonar heeft de acts geselecteerd met de gedachte dat beide acts een sessie van hoge kwaliteit kunnen opnemen waarmee ze fans, programmeurs, boekers of andere professionals kunnen overtuigen van hun act. 

Demo drop

Alles begint natuurlijk bij goede muziek. Daarom geeft Sonar zo’n 30 artiesten, waaronder G-Trumpetty, Deppie, ESMÉ, ZWARTEWATER en The Meadow, de kans om hun song, structuur, productie of sounds aan te scherpen met feedback van een handvol professionals. Denk hierbij aan producers, songwriters of muzieksamenstellers bij radiostations als Hugo Schaap, LAVALU of De Sluwe Vos. Luciano Winter (oprichter van platform Stormi Capital) zei bijvoorbeeld over de demo van rapper Deppie: “Sterke tekst en goede beatkeuze. Fijne mix en dynamiek waardoor de track goed luistert.”

Professionele feedback

Om zoveel mogelijk kans te maken op shows, airplay of andere spots op Sonar hebben acts een sterk profiel nodig. Sonar heeft voor 30 ingeschreven artiesten uit het Oosten de hulp ingeschakeld van verschillende professionals uit de muziekindustrie. Zo konden experts als Noah Smits (People Amsterdam), Eric van Holland (Spotify Benelux) of Jaap Bruijstens (o.a. Zwarte Cross) met hun expertise kunnen zij o.a. w o l k e, Youth Reserve, RAVENEEF, Yke en Jimma D een stapje verder helpen in hun carrière. Zo gaf bijvoorbeeld Noah Smit aan w o l k e de tip: “Sync! Ik denk dat jullie best viral zouden kunnen gaan met net die ene plaat.”

Boomtown Gent

Als klap op de vuurpijl konden acts kans maken op een speelplek in België tijdens de Gentse Feesten 2024. Dit is een uitwisseling van Sonar met de Vlaamse collega’s van VI.BE, die op hun beurt een Belgische act afvaardigen naar het Nederlandse Valkhof Festival in Nijmegen. Op 24 mei wordt de winnaar van deze pitch met meer dan 50 inschrijvingen aangekondigd, houd daarvoor de website van Boomtown in de gaten: www.boomtown.be

Oost-Nederland

Sonar is een initiatief van Poppunt Overijssel en Poppunt Gelderland i.s.m. de poppodia Luxor Live, Doornroosje, GIGANT, Metropool, Hedon, Burgerweeshuis, popcentrum Jacobiberg, broedplaats De Basis, ArtEZ Conservatorium, productiehuis BRUT en Booster Festival. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en beide Provincies. De pitches komen uit het hele land, maar reageren kan vooralsnog enkel door muzikanten, dj’s en acts uit Oost-Nederland.