Jaarlijstjes 2018 – Harold de Boer (Poppunt Overijssel)

Dit jaar vragen wij een aantal personen in de Overijsselse talentontwikkeling om hun vijf beste albums/EP’s en drie beste concerten van 2018. Komende week lees je elke dag een nieuwe jaarlijst. Vandaag aan het woord: Harold de Boer, coördinator Poppunt Overijssel.

Beste albums/EP’s (in willekeurige volgorde):

Willem – Man in Nood
Voormalig ‘Opposite’ Willem de Bruin snijdt dwars door de ziel met dit ontwapende album en laat daarmee de donkere kanten van succes zien.

 

David August – D’Angelo
Prachtige ambient plaat voor mij om op te werken of te reizen.

Ital Tek – Bodied
Een vervolg maken op één van de beste platen ooit (Hollowed) is geen makkelijke taak. Toch slaagt Ital Tek er in om met Bodied een alternatieve realiteit neer te zetten waar je je compleet in kan verliezen.

 

Ghost – Prequelle
Voor mij zonder de twijfel de plaat van het jaar. Ik heb deze compleet grijsgedraaid. Sinds de eerste keer dat ik Ghost live zag op Graspop 2014 ben ik verknocht aan deze band. Is het de mystiek die rondom de band hangt? Is het het sarcastische popgeluid in de nummers? Of toch iets anders? Ik kan het je niet vertellen, maar ik kijk reikhalzend uit naar hun show in 2019 in de AFAS Live.

 

Dave East – P2
Ik leerde Dave East kennen via de Netflix documentaire ‘Rapture’. In aflevering twee gaat het vooral over Nas en zijn ‘apprentice’ Dave East. Met zijn diepe stemgeluid en rauwe hiphop zorgde hij voor de nodige headnods in de trein.

 

Beste shows in 2018:

Kendrick Lamar – Ziggo Dome: De meester zelf aan het werk. Zonder teveel poespas(ok, er was wel een samurai) 15.000 man helemaal inpakken.

Birth of Joy – Metropool Enschede: Na twaalf jaar stopt Birth of Joy met bestaan, maar gelukkig mocht ik ze toch nog een keer live zien. Als er een wiskundige formule bestaat voor de perfecte mix van techniek en rock ’n roll dan zou Birth of Joy de uitkomst zijn.

Mario Batkovic – Hoogtevrees Deventer: Ik zag Mario Batkovic al eens eerder op Eurosonic Noorderslag, wat al fantastisch was. Maar in de setting van Hoogtevrees met het prachtige Worpplantsoen en de vage lichtjes van de kermis op de achtergrond tilde Mario Batkovic zijn show naar een compleet nieuw niveau.