Jaarlijstje: Stijn Schuurman

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een handjevol professionals uit de Overijsselse muziekscene gevraagd naar wat hun muzikale highlights waren van 2023. Vandaag: Stijn Schuurman.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Stijn Schuurman en ik werk als producent en managementondersteuner bij BRUT. Als producent werk ik intensief samen met makers zoals Ischa den Blanken, die dit jaar APORIA uitbracht; een vijfdelige bundel van poëtische en filosofische audiowerken. Daarnaast houd ik me bezig met De Nieuwe Notie, hét platform voor hiphop uit het Oosten. Als hiphopliefhebber kan ik mijn geluk niet op met de artiesten die ik afgelopen jaar heb mogen ondersteunen. Momenteel zijn we via Sonar aan het werven voor de selectie van 2024 en ik ben heel benieuwd naar wie de jury uit zal kiezen om komend jaar de DNN vlag te zwaaien. Inschrijven kan nog tot en met 31 december!

Welk Overijssels talent zou je graag willen uitlichten?

Terra vertegenwoordigt Zwolle en ligt op ramkoers met je favoriete mc’s favoriete mc. Hij legt zijn ziel bloot op beats en heeft een pen die even vlijmscherp is als zijn freestyle skills. Onlangs bracht hij zijn laatste single “Slecht nog niet” uit met vocals van Jesse Ian en een beat van Hendrik Behnen. Uit betrouwbare bron weet ik dat Terence nog genoeg op de plank heeft liggen, dus hij is er een om in de gaten te houden!

Van welk concert dat je bezocht hebt in 2023 heb jij het meest genoten?

Roc Marci in de kleine zaal van De Melkweg. In Overijssel is het een gedeelde eerste plek tussen DNN op Green Vibrations en DNN op Booster Festival.

Wat zijn jouw 5 favoriete albums van 2023?

DAYS BEFORE ETHEREALITE van akunna, uit Nijmegen, om de trap masterclass en -stijloefening die het album omvat. Én de track Glasper’s Experiment, natuurlijk.

VOIR DIRE van Earl Sweatshirt en The Alchemist vanwege het gebrek aan skips dat het bevat. Een masterclass in minimalistische beats, nonchalante flows en onevenaarbare bars.

MUSIC van ROLROLROL omdat het album vol staat met gekke beats die me doen denken aan de tijd dat ik voor het eerst kennismaakte met Samiyam en de rest van de LA Beatscene.

En Door van Sticks omdat ik het concept zo sterk vind en zo blij ben dat de legend gewoon blijft droppen. En zelfs al zou dat allemaal niet waar zijn, dan alleen al voor de track Dit Is Leven!

And Then You Pray For Me van Westside Gunn om de beats, de bars, de samples, de aesthetic en de Stove God Cooks features. Om over de cover art van Virgil Abloh nog maar niet te spreken.

Naar welke show/plaat/event in 2024 kijk jij uit?

Het debuutalbum van Terra.