Jaarlijstje: Ruud Gielen

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een handjevol professionals uit de Overijsselse muziekscene gevraagd naar wat hun muzikale highlights waren van 2022! Vandaag: Ruud Gielen.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Ruud, ben drummer bij verschillende bands als Jimmy Diamond, Strand of Oaks, jesperjesper en Sean Webster. Daarnaast ben ik met 100 dingen bezig als stage/tourmanagement, videoregie en montage en alles wat uitdagend klinkt of waar ik geen ‘nee’ tegen kan zeggen.

Welk Overijssels talent zou je graag willen uitlichten?

Talent is een rekbaar begrip, maar ik ben enorm benieuwd naar de komende jaren van Naber. In een ver verleden heb ik het podium met Martijn gedeeld en een fan van het eerste uur. Dit jaar zijn EP Ameliorate veel gedraaid en ik kan niet wachten op meer.

Van welk concert dat je bezocht hebt in 2022 heb jij het meest genoten?

Dit is natuurlijk een onmogelijke vraag pur sang. Maar als ik moest kiezen met een pistool op mijn hoofd koos ik voor Daniel Norgren in Burgerweeshuis. Deze beste man is een bescheiden genie en ik kan niet wachten hem weer te zien. 

Wat zijn jouw 5 favoriete albums van 2022?

Madrugada – Chimes at Midnight

Donker grijs gedraaid, wat een plaat. Vanaf de eerste song meegetrokken in Sivert zijn stem, de sound, de melancholiek. Alles klopt. Afgelopen oktober ben ik naar Brussel gereden voor hun show, beste beslissing ooit.

Weyes Blood – And in the darkness, Hearts aglow

De opvolger van mijn meest beluisterde plaat van 2019 (Andromeda), deze plaat is geen slappe opvolger maar ademt hetzelfde DNA. Met waterige ogen haar zalvende stem op me in laten werken. Wanneer komt de volgende?

M. Lucky – Gentlewoman

Amsterdams en steengoed, in de corona jaren al eens een sessie opgenomen met haar en ik was meteen fan. Gentlewoman is net uit en het is zeer belangrijk dat de rest van Overijssel dit gaat checken, vette shit van buiten het Oosten.

Viagra Boys – Cave world

Ja, wat moet ik hier nu over zeggen. Na Street Worms wisten de fijnproevers deze Zweedse geiligheid wel te vinden, maar Cave World hakt er net zo hard in als zijn voorganger.

Kendrick Lamar – Mr. Morale & the Big Steppers

In een korte periode extreem veel naar deze plaat geluisterd. Alle emoties komen voorbij, je kan dit niet casual luisteren en dat wil je ook niet. Normaal gesproken zet ik niet snel Kendrick op, maar hij heeft mij helemaal te pakken met deze. Deze plaat is een trip. Een hele fijne. 

Naar welke show/plaat/event in 2023 kijk jij naar uit?

Ik zou graag willen zeggen Weyes Blood in Paradiso 6 februari, maar helaas kan ik niet meer.. Dus dan maar over op de schaamteloze zelfpromotie:

JIMMY DIAMOND IN BURGERWEESHUIS DEVENTER 11 MAART

Daar kijk ik enorm naar uit.

Tot dan, kus