Jaarlijstje: Michiel Toenink

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een handjevol professionals uit de Overijsselse muziekscene gevraagd naar wat hun muzikale highlights waren van 2023. Vandaag: Michiel Toenink.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Michiel, werk bij Metropool als operationeel manager in het verleden stond ik nog wel eens achter een geluidstafel, iets wat ik soms wel weer eens vrijwillig bij Innocent doe. Ook speel ik gitaar in No Gods No Masters; sludge/metal/doom en ben dit jaar begonnen met een nieuw project ILÆNDER. Ik heb drie kleine monsters thuis en luister graag naar hardcorepunk, metal, hiphop, techno en melodietjesdance.

Welk Overijssels talent zou je graag willen uitlichten?

Mijn maatjes uit Troops of Doom zijn een nieuw orkestje begonnen genaamd Fatesealer, dat is best cool, hebben dit voorjaar een toffe demo uitgebracht en spelen waar ze maar kunnen. In juni komt Witching naar Metropool. Daar komt TER ZIELE spelen met daarin Jonathan van Teethgrinder in de gelederen, zeker een aanrader, dikke vieze doom en sludge. En hou tot slot komend jaar zeker mn nieuwe band ILÆNDER even in de gaten, voor fans van Deftones en soortgelijke muziekjes.

Van welk concert dat je bezocht hebt in 2023 heb jij het meest genoten?

Ik heb een lijstje:

  • -ESNS; Gladde Paling, erg vermakelijk
  • -Metropool; Crowbar, Soulfly
  • -Pitfest; Full of Hell, Primitive man, Madball, Urban Dance Squad
  • -Revolution Calling; Enemy Ground, Arkangel

Wat zijn jouw 5 favoriete albums van 2023? (en waarom?)

Nou, ik ben niet zo van de nieuwe releases maar loop vaak tegen van alles aan wat ik nog niet ken, de podcasts en appgroep van Tales from the Eastside helpen me daar mooi mee, hier dus wel wat van 2023 maar ook wel wat ouder werk:

Unity TX – Ferality

Hardcore met rap en numetal, ik kom uit de 90s en was zeker niet vies van een beetje numetal, deze heren weten het fantastisch te combineren en die productie is ook superdik en smerig. Echt cool, de oude platen zijn ook zeker de moeite waard. Ik moet ze nog een keer live zien maar heb goede verhalen gehoord van hun show op Jera 2023.

Type O Negative – I Don’t Wanna Be Me

Oudje van Type O Negative, toch wel een van mn favoriete bands. Met name de echt oude platen luister ik veel maar laatst kwam ik dit nummertje tegen, ik ben een sucker voor terugkomende melodietjes en Peter Steele. Toepasselijke tekst voor een paar zwarte momenten dit jaar.

Habstrakt – Outer Space

Eerder dit jaar stuitte ik op Chicken Soup, zo’n dance nummertje van Skrillex die had ie samen gemaakt met Habstrakt, die kende ik nog niet. Blijkbaar heeft deze jongen z’n carrière aan Skrillex te danken na dat nummer. Hoe dan ook maakt ie lekkere opgefokte melodieuze EDM en dit nummer is echt zo’n drugsplaat, mooi.

Gulch- Impenetrable Cerebral Fortress

Ja geen 2023, deze band is alweer gestopt helaas. Man wat een coole mix van alles door elkaar op songs van een minuut ofzo. Deze hele plaat heb ik helemaal grijs gedraaid. Mn dochtertje van 7 zat een keertje in de auto toen ik deze op had staan en keek naar het hoesje. “Papa is dat een gezicht drijvend in een poel van bloed?’ euh… Suzan en Freek dan maar weer?

Zero Chill – Get Money

Opgefokte apenrots hardcore, love it.

Naar welke show/plaat/event in 2024 kijk jij uit?

De eerste ILÆNDER show in Rocks Enschede 28 januari en alle shows die daarna komen. De allerlaatste NOFX shows in Eindhoven. En op 1 Maart ga ik met een hele bult vrienden naar de Rebellion tour in Essen, Madball headlined die tour altijd maar neemt deze keer een fantastisch zooitje bands mee; Scowl, Mindwar, Sunami en the Chisel, en het beste; vooraf Schnitzels eten met de boys in Duitsland, goud.