Jaarlijstje: Maaike Ronhaar

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een handjevol professionals uit de Overijsselse muziekscene gevraagd naar wat hun muzikale highlights waren van 2022! Vandaag: Maaike Ronhaar!

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Maaike Ronhaar en ik fotografeer de magie van muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Denk hierbij aan documentair, portretten en persfoto’s, tour, backstage en live.

Welk Overijssels talent zou je graag willen uitlichten?

Dat is een hele lastige vraag, er zijn er zoveel. Maar laat ik voor een (nog) onbekende kiezen:

Droomdit. Ik zag Sam voor het eerst bij de MonkeyJam in Enschede en ik werd omvergeblazen door zijn talent; zijn flow in woorden, energie en beweging. Heel bijzonder. De eerste show die ik van hem zag met band was in het Takstation en een klein jaar later openden ze voor OhWhale (ook een top band) in het Burgerweeshuis. De groei die ze door hebben gemaakt in die korte tijd is immens. Ik ben echt benieuwd waar die over een jaar staan.

De teksten zijn in het Nederlands en ook ongemakkelijk soms dus helemaal ‘out of my comfortzone’, dat maakt het voor mij extra bijzonder.

Droom Dit

Van welk concert dat je bezocht hebt in 2022 heb jij het meest genoten?

Er waren heel veel mooie shows dit jaar met elk hun eigen charme. Kiezen is lastig dus het is denk ik leuk om in de regio te blijven voor dit antwoord. Maar dan kies wel voor:

De Tricklebolt Drive-in & Pigstock festival in Lemele. Dat hoort bij elkaar en duurt 2 dagen. Het is kleinschalig en er komen alleen maar leuke mensen op af. Ik vind het superfijn als alles nog een beetje overzichtelijk is en je elkaar nog terug kunt vinden, maar ook dat er overal bekenden en leuke mensen zijn. Aanrader!

Tricklebolt

Wat zijn jouw 5 favoriete albums van 2022?

In willekeurige volgorde:

Hermanos Gutiérrez – El Bueno Y El Malo

Instrumentaal album geproduceerd door Dan Auerbach. Ik las ergens online dat deze muziek zingt zonder dat het een zanger nodig heeft, ben ik het mee eens. Heel minimalistisch met heel veel soul en warmte.

David Eugene Edwards – A Riverwood Arts Session

Heeft geen introductie nodig. Dit album is begin december digitaal uitgekomen op Bandcamp. Nostalgische sfeer en vibe heeft dit hele album, lekker voor deze tijd van het jaar. Op repeat. 

https://davideugeneedwards.bandcamp.com

Temple Fang – Jerusalem/The Bridge

Temple Fang blijft een van mijn lievelingsbands. De sfeer, de duels tussen de gitaren en de zang zo mooi. Omdat ik veel shows van ze vastleg hoor je hun nummers groeien en volwassener worden. Blij dat ze deze nummers ook op plaat uitbrengen zodat je het thuis ook kunt luisteren.

Elder – Innate Passage

Is en blijft ook een van mijn lievelingsbands live en ook op plaat. Combi van het dromerige en het ‘harde’ en de instrumenten die een verhaal vertellen en je meenemen op reis. Zo fijn.

Supersonic Blues – Its Heavy

Voor het eerst live gezien bij Sonic Whip eerder dit jaar, wat een heerlijke underground vintage sound. Zoals ze het zelf noemen: heavy, fuzzed-out, psyched-up, blues-based rock ’n soul. Lekker.

https://supersonicblues.bandcamp.com/album/its-heavy

Naar welke show/plaat/event in 2023 kijk jij naar uit?

Het meest nieuwsgierig ben ik naar de allereerste show van Iron Jinn in Luxor Arnhem maar die is nog dit jaar op 30 december. Oeds en Wout samen in 1 band met Bob en Gerben erbij, insane. Hun eerste single Soft Healers heb ik dagen op repeat gehad.

En voor 2023 kijk erg uit naar de album release show van mijn vrienden van Jimmy Diamond in het Burgerweeshuis op 11 maart. Het album ‘You Radiate’ hebben ze opgenomen in Amerika en het is een hele goede plaat, ik kan niet wachten om alle nummers live te horen.

Qua event kan ik niet wachten op Sonic Whip op 5 en 6 mei in Doornroosje, mijn favoriete muziek in mijn favoriete venue.

Jimmy Diamond