Jaarlijstje: Eva Heijne

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een handjevol professionals uit de Overijsselse muziekscene gevraagd naar wat hun muzikale highlights waren van 2023. We beginnen met: Eva Heijne!

Hoi! Eerst even voorstellen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Eva Heijne, werk voor Hedon Talent Support waar ik vooral bezig ben met alle online uitingen. Daarnaast probeer ik ook nog wat centen te verdienen als bandfotograaf, illustrator en linkerhelft van de band (eigenlijk duo, maar band klinkt vetter) Turbid Milk.

Welk Overijssels talent zou je graag willen uitlichten?

Hiigo! Deze mannen zitten niet stil, brengen prachtige muziek uit, hebben er net een kleine tour op zitten langs verschillende popzalen door het hele land én zijn nu aan het bijkomen van hun eerste eigen festival! Ze organiseerden samen met Hedon ‘Tankstation’, een festival voor Nederlandstalige Indiepop. Het heeft ze bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk hebben ze samen met alle mensen die hen hebben geholpen een hele vette dag neergezet, waar niet alleen een sicke line-up stond (Wies, Maartje, Igor, Faske, Laura Sjin en natuurlijk Hiigo zelf), maar ook nog eens een heel randprogramma verzorgd was met onder andere een expositie, vintage kledingstand en lekker eten (allemaal door en met jonge ondernemers uit de buurt). Gewoon een heel vet concept waar ze wat mij betreft ongelofelijk trots op mogen zijn.

Van welk concert dat je bezocht hebt in 2023 heb jij het meest genoten?

In mei ging ik naar Tramhaus in Eureka. Ik kende het nog niet zo heel goed, maar vond het heel vet en de band kwam mega sympathiek en ‘humble’ over zonder hun punkrandje te verliezen, wat ik heel leuk vond. Een maand later zag ik ze op Down The Rabbit Hole in de Fuzzy Lop op een podium wat minsten 4 keer het formaat van Eureka’s stage was, en de tent stond VOL. Ze hadden nog nooit voor zo veel mensen gespeeld. Die volledige volle tent hebben ze compleet afgebroken met een héle goeie show. Publiek ging helemaal uit z’n plaat (mind you, dit was ergens aan het begin van de dag) inclusief moshpits en ontblote bovenlijven. En dit alles deden ze met exact diezelfde sympathie en charme als toen ik ze in Eureka zag. GROOT applaus voor deze Rotterdammers. PS. Zou graag de frontman adopteren, wát een leuke gast is dat.

Wat zijn jouw 5 favoriete albums van 2023?

Polished Minds – Magnetic Spacemen

Onze Zwolse Magnetic Spacemen hebben een album gebouwd waar je u tegen zegt. Ik werd gevraagd om hun releaseshow in Eureka te fotograferen begin november. Ik kende ze van naam en was een paar jongens van de band wel eens tegengekomen, maar wist eigenlijk niet precies hoe de muziek klonk. Nou ik kan je inmiddels vertellen, de muziek klinkt rete vet. De liveshow was heel sick, complete gekkenhuis tyfuszooi. Daarna deze plaat echt op repeat gehad. Je hoort heel veel verschillende invloeden en de nummers gaan alle kanten op, toch is het een mooi geheel. Ben ook erg fan van de teksten die ze schrijven. Dit album wordt al heel lekker opgepakt door bijvoorbeeld OOR en 3voor12, maar mag wat mij betreft nóg meer aandacht krijgen. Luister dit, mooie dingen.

My Big Day – Bombay Bicycle Club

Hele fijne plaat die voor mij de perfecte balans heeft tussen melancholie en een soms bijna cynische vrolijkheid waar je een beetje van wil dansen. Verder gewoon een heel goed album. Sowieso extra punten voor de cover.

Unknown Affairs – The Vices

Ik leerde ze ergens in 2016 kennen toen ze in de achtertuin van een oud basisschool vriendje speelden, lang verhaal, gekke situatie. Maar ze blijven maar beter en beter worden, dit album staat ook gewoon weer ramvol hits. Live ook te gek, moet je echt gaan checken als je dat nog niet hebt gedaan.

Volcano – Jungle

Gewoon één van de heerlijkste albums van het jaar met natuurlijk het absurd lekkere ‘Back On 74’ die inmiddels de hele wereld verovert heeft, maakt m niet minder geniaal. Prachtplaat.

Messy – Olivia Dean

Ben een beetje verliefd op deze vrouw. Ze heeft een fantastische stem en haar muziek kan ik alleen maar omschrijven als fucking lekker.

Naar welke show/plaat/event in 2024 kijk jij uit?

Ik ben heel benieuwd naar alles wat ik op Eurosonic Noorderslag tegen ga komen, in ieder geval veel zin om nieuwe dingen te ontdekken. Verder ben ik benieuwd naar alle nieuwe releases die eraan komen, nu al zin in de nieuwe plaat van Idles bijvoorbeeld!