Jaarlijstje: Bastiaan van der Spek

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een handjevol professionals uit de Overijsselse muziekscene gevraagd naar wat hun muzikale highlights waren van 2022! Vandaag: Bastiaan van der Spek.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Bastiaan van der Spek. Ik ben marketeer bij Poppunt Overijssel en speel gitaar in de poppunk/emo band GIRLSGIRLSGIRLS.

Welk Overijssels talent zou je graag willen uitlichten?

Ik kan natuurlijk gaan voor schaamteloze zelfpromotie. Maar ik licht liever even m’n buddy Daniel Brooke uit! De guy brengt de heerlijke 00’s metalcore waar ik m’n puberteit mee door ben gekomen weer terug en I love it. Check vooral z’n laatste single: 4AM (At an Unknown House)!

Van welk concert dat je bezocht hebt in 2022 heb jij het meest genoten?

Voor mij is dat Palaye Royale op Lowlands. Op de zondag om 13:00 liep ik in m’n eentje die kant op. Ik kende misschien 2 of 3 songs en had niemand van m’n Lowlandsclubje mee kunnen krijgen maar ik voelde me fit (genoeg) en ik was blown away. De band wist ondanks het tijdstip het publiek volledig op te zwepen en gaf een show waar je ‘u’ tegen mocht zeggen. Sindsdien ben ik fan!

Wat zijn jouw 5 favoriete albums van 2022?

S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt

Ik luister eigenlijk maar weinig Nederlandstalige muziek. Maar de nieuwe wave pop vind ik toch wel erg lekker. Met kop en schouders steekt S10 daar bovenuit met deze plaat. Vanaf song 1 was ik hooked. Je wordt alle kanten op geslingerd.

Mijn favoriet van de plaat is Hoor Je Mij, die track kan ik zelden met droge ogen luisteren.

Deathrattle Sing for Me – Norma Jean

Deze plaat is zo heavy dat je speakers door de vloer heen zakken. Ik wist al jaren van het bestaan van Norma Jean af, maar ben ze pas dit jaar echt gaan luisteren. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik oprecht spijt heb dat dit zo lang heeft moeten duren. Ik denk dat de track ‘Spearmint Revolt’ zelfs mijn favoriete track van 2022 is. Checken dus!

THE DEATH OF PEACE AND MIND – Bad Omens

Bad Omens staat al een paar jaar in m’n playlists. Maar met deze plaat hebben ze zich bewezen tot blijvende naam in de metalscene. Niet bang om te experimenteren of soms juist de pop-kant op te zoeken doen ze me denken aan m’n all time favoriete band Bring Me The Horizon. En dan ben je bij mij snel binnen!

Fever Dream – Palaye Royale

Ik had je al gewaarschuwd, maar 2022 stond voor mij in het teken van Palaye Royale. Sinds die show op Lowlands heb ik eventjes moeten wachten op deze plaat, maar holy shit: worth it!

Beware Believers – Crows

Het was kiezen tussen deze of Skinty Fia van Fontaines D.C.! Uiteindelijk toch gegaan voor Crows, Beware Believers werd me aangeraden door Harold, die ik na dit succes inmiddels vaker om tips heb durven te vragen. Deze is voor tijdens de wandeling zonder zon of wanneer je in de regen naar huis rijdt vanuit je werk.

Honorable mention:

Being Funny In A Foreign Language – The 1975

Ik upload deze artikelen zelf dus ik maak even flink misbruik van de positie die ik heb door gewoon nóg een plaat te noemen. Ook deze is een heel dikke aanrader!

Naar welke show/plaat/event in 2023 kijk jij naar uit?

In Februari ga ik naar Bring Me The Horizon in de Ziggo Dome. Ik weet al niet meer hoe vaak ik die band inmiddels heb gezien maar ik heb er heel veel zin in! Verder heb ik ook tickets voor Harry Styles in de ArenA. Ik ben ongegeneerd fan van One Direction en vind de laatste plaat van Harry ook te gek, heel benieuwd naar die live ervaring!