Ilerion verrijkt hun sound en neemt een EP op

Door redacteur Chris Egbers

De Enschedese band Ilerion kenden we tot dusver als kneiterharde progmetal-band die met hun energie het publiek omver blies. Het afgelopen jaar ontwikkelden ze hun nieuwe sound, alternative metal: niet minder hard, maar wel rijker gevuld. Dat nieuwe geluid is terug te horen op de EP die ze aan het maken zijn. Met het geld van MSO laten ze die plaat mixen en masteren door Lars Putter. Zo zet de act een volgende stap in hun ontwikkeling.

Ilerion

Ilerion is een driekoppige alternative metal band die het beste uit verschillende sub-genres van metal combineert tot een energiek geluid vol zware riffs, distorted vocals en catchy refreinen. Ze halen inspiratie uit Rage Against The Machine, Architects en Slipknot. Live ligt hun focus op de interactie met het publiek: “We hopen er met een flinke bak herrie en stevige moshpits altijd voor te zorgen dat onze fans kapot naar huis gaan.”

Nieuwe Sound

In de periode van schaarste aan optredens vanwege corona, werkte de band aan een nieuw geluid. Waar Ilerion eerst echt een live-act was met veel gitaren, ontstond hun nieuwe sound vooral vanuit de studio. Zo werden er strijkers, blazers, synthesizers en meer toegevoegd die het geheel voller en harmonisch rijker maakte: “Onze sound is geproduceerder en gepolijster dan voorheen, maar gelukkig is er ook nog genoeg geschreeuw en ‘gegrunt’ in terug te horen.”

Ilerion vertaalde die studiosound vervolgens weer naar een live-act die ze in september, tijdens een speciale show in de Koepelgevangenis in Arnhem, voor het eerst uittesten. Met z’n drieën plus een backingtrack kunnen ze nu nog meer energie overbrengen op het publiek.

EP

De komende maanden releaset Ilerion verschillende singles die samen, in de zomer, een EP vormen die hun nieuwe sound kenmerkt. De opnames en de productie deden ze volledig eigenhandig, maar de mix en de master lieten ze, met het budget van MSO, verzorgen door Lars Putter van LEF Studio’s. Hij gaat ervoor zorgen dat de ontwikkeling die Ilerion heeft doorgemaakt goed naar voren komt op de EP.

Het thema achter de muziek is: de zoektocht naar jezelf en de moeilijkheden die daarbij komen kijken: “Als je erachter probeert te komen wie je bent, dan zijn er altijd mensen die daar wat van vinden. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg is een stigma waar wij ons graag tegen verzetten.”Plannen

Ilerion is klaar voor de volgende stap. Met het uitbrengen van nieuwe muziek, het releasen van livevideo’s en het doen van liveshows op nieuwe plekken, hopen ze een breder publiek te bereiken en een team van professionals om zich heen te kunnen vormen. Met de steun van Music Support Overijssel kregen ze niet alleen een financiële bijdrage bij het realiseren van deze plannen, maar kregen ze ook bevestiging van de commissie dat ze op de goede weg zijn. De band vond het fijn dat er zoveel aanvraagmomenten zijn en dat de regeling laagdrempelig is. Wie weet zien we ze binnenkort dus wel weer terug bij één van de volgende rondes.

Benieuwd geworden naar Ilerion? Check de artiest hier.

Facebook Ilerion

Instagram Ilerion

Music Support Overijssel

In samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteert Poppunt Overijssel Music Support Overijssel. Deze regeling is bedoeld om ambitieuze artiesten uit deze provincie te ondersteunen, van producer tot metalband en van singer-songwriter tot hiphopcollectief. Met een bijdrage kunnen zij zichzelf artistiek en zakelijk ontwikkelen, om zo met een gerichte investering een grote sprong te maken. Per act kan er maximaal €1000 worden aangevraagd verdeeld over zes aanvraagrondes.

Meer info en het aanvraagformulier vind je hier KLIK!