Het 2024 van Yke

Singer-songwriter Yke werd 22 jaar geleden geboren in het Twentse dorpje Denekamp. Al vanaf jonge leeftijd was het duidelijk dat ze haar eigen pad zou gaan bewandelen. Terwijl haar vader vroeger al actief was als DJ op een piratenzender, heeft Yke juist een liefde ontwikkelt voor theater en musical. De zangeres, die inmiddels in Enschede woont en studeert, schrijft al een dik decennium haar eigen nummers. Soms alleen, maar vaak ook samen.

Inspiratie

Haar muzikale weg vond Yke uiteindelijk op de Popacademie van ArtEZ in Enschede. Met ondersteuning van haar band, bestaande uit gitarist Kai Zwaferink en drummer Yme van Elsloo, is de muziek van Yke is een weerspiegeling van haar eigen leven. De nummers zijn doordrenkt met twijfels, dromen en de constante vraag: “wat als?” De teksten zijn eerlijk en recht voor zijn raap. Beïnvloed door artiesten zoals Hiigo, Maisie Peters, Meau en Pommelien Thijs, maakt Yke eerlijke nederpop met soms een pittig rocksausje.

Yke is een van de drie acts die dit jaar meedoet aan Metro’s Finest, het talentonwikkelingsprogramma van Metropool. Begin dit jaar bracht ze haar EP ‘In De Groei’ uit. Op dit moment is ze druk bezig met een nieuwe EP. We vroegen Yke om wat te vertellen over haar 2024!

Hi Yke! 2024 is in volle gang, hoe is het leven als Metro’s Finest act?

Goed! Haha. Metro geeft veel vrijheid maar staat tegelijkertijd altijd klaar om te helpen waar dat nodig is. Ik vind het een hele fijne combi, we hebben om de zoveel tijd een gesprek om samen te kijken wat we hebben gedaan en wat we nog willen gaan doen.

Waar kan het team van Metropool je bij goed bij helpen?

Metropool helpt onwijs met het plannen van onze releases en het koppelen van gigs aan die releases. Maar ook met hoe we onze muziek meer onder de aandacht kunnen brengen, op het gebied van pluggers bijvoorbeeld maar ook op het gebied van social media. Er werken veel mensen met veel verstand van die zaken bij Metro en het is heel fijn om daar mee te mogen werken. Ze denken heel fijn mee en staan altijd open voor een spar-sessie 🙂

Wat zijn voor jou de hoogtepunten van de eerste helft van 2024?

Sowieso het uitbrengen van onze eerste EP: in de groei. Die show was alles wat we wilden (en nog een beetje meer). Vanuit Metropool mochten we (en mogen we nog steeds!) samenwerken met Timo Klein Nulent, die ik echt fantastisch vind op licht. Dat heeft ervoor gezorgd dat we niet alleen de release show in januari, maar ook nog heel veel van de shows daarna, echt naar een nieuw niveau hebben getild.

Meer van mijn hoogtepunten zijn het opnemen van de Overijsselse Ambassade live video’s, dat was niet alleen een hele leuke en gezellige dag maar de beelden zijn echt zó goed geworden. Van iedereen trouwens. Maar ook daar was het zo fijn om Timo mee te nemen en ook op beeld te laten zien wat dat met onze muziek doet.

Booster Festival was ook 100% een hoogtepunt, een mega leerzame dag en ondanks dat ik niet vaak zo zenuwachtig ben voor een show heb ik me onwijs vermaakt. We hebben onze favoriete songs gespeeld en hopelijk goed laten zien wat we in huis hebben! 🙂

Drummer Yme bij de opnames van De Overijsselse Ambassade
Wat staat er op de agenda voor de tweede helft?

Heel veel achter de schermen werken aan nieuwe releases en alles wat daarbij komt kijken. Ook een heel leuk onderdeel van het proces, ik doe het bijna net zo graag als op het podium staan. Het spelen staat nu even op een iets lager pitje, maar daar komt binnenkort weer meer tijd voor en dat is een heel fijn vooruitzicht. Deze nummers uitbrengen is iets wat nu echt moét, dat hebben genoeg mensen uit ons publiek duidelijk gemaakt, haha!