Het 2024 van LOSKOP

Een metalen prullenbak, een gitaar en een looping station. Daarmee won LOSKOP, de landelijke finaIe van Kunstbende als 18-jarige jonge hond in 2009. Vijf jaar later werd ze finalist in het derde seizoen van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Naar aanleiding hiervan deed ze mee aan aan De Grote Prijs van Nederland, Popronde en tourde ze door alle grote popzalen van Nederland. In 2019 bracht ze haar debuut-EP Alles Groeit onder haar eigen naam Valentina Elèni uit. Een mooie plaat en een uitverkocht release-concert. Maar zij stond te huilen tijdens het applaus. Niet van geluk. 

Het was tijd voor een muzikale break. Niet meer zingen zoals het hoort of schrijven voor ‘het publiek’, maar muziek maken zoals het uit haar tenen komt. Niks dan de waarheid. Twee jaar lang heeft ze ‘creative shadow work’ gedaan om opnieuw een relatie op te bouwen met haar creativiteit. Langzaam kwam het weer terug. Haar blauwdruk. De pure creativiteit die ze kende als 18 jarige met een eigen taal. In 2022 was het zover: ze herintroduceerde zichzelf als LOSKOP.  

LOSKOP is eerlijk. Onvervalst in haar eenvoud. Met de kleinste klanken, bouwt ze een grootse wereld met poëtische muziek over schaduwwerk, draken en jezelf worden. Met haar Hedon Beurs maakt LOSKOP deel uit van De Overijsselse Ambassade van 2024. Nu we toch écht in de zomer zijn aangekomen leek het ons tijd eens te vragen naar het 2024 van de singer-songwriter!

LOSKOP tijdens de opnames van De Overijsselse Ambassade
Hi Valentina! Nu we even een beetje zijn gesetteld in 2024, hoe gaat je jaar tot nu toe? Zijn er specifieke hoogtepunten?

Het voelt alsof ik er al een heel jaar op heb zitten! Januari 2024 voelt alweer bijna een jaar geleden. Ik ben eigenlijk het meest blij met hoe ik in beweging ben gekomen, en in beweging ben als maker. Ik ben een enorme perfectionist en dat maakte dat ik vaak langer bezig was met dingen voorbereiden, dan het daadwerkelijk te dóen. Daar ging ik dit jaar verandering inbrengen, want: 3 singles en een album. Dan moet je wel in beweging komen 😉 

Maar het is zoooo tering spannend ‘to get yourself out there’. Je werk beginnen is één ding, maar het afmaken is een tweede. En het vervolgens in de etalage zetten en met oprechtheid kunnen zeggen: ‘dit is van waarde’. It’s a process, holy shit. Zeker voor een perfectionist. 

Maar nu na mijn eerste twee singlereleases merk ik hoe nodig het is om te blijven ‘shippen’. Om in beweging te blijven, jij als maker en je kunst. Je werk los te laten en te laten ademen. 

Wat ik ook heb gemerkt is dat je eigen interne gevoel van succes heel vaak niet lineair is met externe succes zoals een single release. Afgelopen maanden heb ik geleerd mijn eigen successen te vieren. Echt een uitgemolken zin die zo weinig betekenis lijkt te hebben: je succes vieren. Maar het cliché is tot echt waar voor mij. Je succes vieren gaat voor mij over contact maken met mezelf, mezelf zien én eerst op mezelf vertrouwen in plaats van een externe persoon. Mezélf erkennen in mijn prestaties is dit jaar heel waardevol geworden, want ik heb heel lang extern validatie gezocht. And it’s pretty messy. Dus mijn interne successen voelen het meest ‘profound’. 

Maar de praktische successen mogen er ook zijn: mijn 1e single release inclusief super vette videoclip, mijn geslaagde crowdfunding waar ik €7500,- heb opgehaald (holy fuck!) en mijn 2e single release De Zon die heel goed werd ontvangen. Oh! En mijn zelf geproduceerde debuut-album Blauwdruk! Daar ben ik heeeel trots op. Ik heb ALLES zelf ingespeeld en geproduceerd. Dit was een grootse droom. And I fucking did it!

Je bent 1 van 3 Hedon Beurs-acts. Waar kan Hedon Talent Support je bij goed bij helpen?

Ik ben een vat vol ideeën. Vol passie. Dat maakt dat ik ook het liefst AL die ideeën tot werkelijkheid zie komen. Dat maakt me soms impulsief, of doet me vergeten waar ik ook alweer naartoe aan het bouwen was. Judith van der Klip, mijn begeleider van Hedon, helpt me de lange lijn in het oog te houden. 

Daarnaast ben ik denk ik eerder een ondernemer die muziek maakt, dan een typische muzikant. Ik kies er ook bewust voor om niet het traditionele pad van de muziekindustrie te bewandelen. Dat was heel leuk en spannend tijdens mijn selectie gesprek met Hedon: kunnen wij iets met elkaar? Maar ik denk dat we elkaar mooi aanvullen. Het is echt goed voor mij om meer mee te krijgen en te leren over hoe ‘de dingen gaan’ in muziekland: het boeken van een zaal, costing, enz. En het is ook goed om te ontdekken welke ‘traditionele dingen’ wél bij mij passen.

Ik denk dat ik op een bepaalde manier ook best bang ben (geweest) voor die Grote Muziekwereld. Bang om er in te verzuipen. Of om meegesleurd te worden in iets wat ik niet wil. Het is fijn om bij Hedon alsware een proefduik te kunnen maken. Te kunnen experimenteren en onderzoeken wat voor mij werkt. En dat zal waarschijnlijk een combinatie zijn van mijn eigen weg met af en toe wat traditionele elementen. 🙂

Volgens je socials ben je je keihard aan het klaarstomen voor je debuut album. Kan je daar al wat over vertellen?

Oeee het klinkt zo heel officieel, haha! Ik heb natuurlijk mijn twee singles gedeeld. En in september komt nog een laatste single voordat mijn debuut-album wordt gereleased op 4 oktober. Het album gaat over de zoektocht naar mijn eigen innerlijke blauwdruk: wie ben ik? Het pure onbeschreven blad toen ik werd geboren? Of de mens die is gevormd door haar oorsprong én herkomst? Het gaat over het schuren tussen deze twee elementen. Tussen blauw en rood. 

Deze kleuren zitten ook verwerkt in het artwork. Alle single covers zijn gemaakt van een echte blauwdruk: een cyanotype. Dit is een fotografisch proces waarbij je na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk krijgt. Het is prachtig. En heel fijn om zo analoog te werken. 

In het artwork van mijn debuut-album introduceer ik ook de kleur rood. Die staat voor mijn herkomst. Iets waar ik heel veel liefde voor voel, maar waar het ook schuurt. En misschien wel altijd zal blijven schuren. 

Ik ben nog aan het zoeken hoe ik mijn luisteraars dieper meeneem in mijn album. Het is verleidelijk om een release af te doen met een simpele ‘NU te beluisteren op Spotify!’. Maar ik heb zoveel werk en energie gestoken in dit kunstwerk. Het verdient het om gezien te worden. In al zijn diepte. En om daar licht op te laten schijnen. Dus ik ga komende weken op zoek naar een manier die mijn publiek mee kan laten duiken in dit album. To be continued…

Wat staat er verder nog op de agenda voor de tweede helft van dit jaar?

In september komt mijn derde single uit, op 4 oktober mijn album Blauwdruk en op 3 november speel ik mijn album release show in Hedon!

Verder hoop ik in september opnieuw te beginnen met het bijscholen van mijn producing-skills. Ik heb mijn debuut-album zelf geproduceerd, maar ik zou het heel fijn vinden om zelf te kunnen mixen. Voor mijn debuut-album heb ik de mix samen gedaan met Pim van de Werken. Maar ik wil het zelfstandig kunnen doen, als nodig. En daarnaast wil ik gewoon verder in deze craft duiken. Produceren is zo interessant. Het geeft je de mogelijkheid een hele wereld te bouwen vanuit je zolderkamer. Een gevoel te vertalen in klank. I love it. Dit is waarvoor ik leef.

Aardig letterlijk zelfs: elke dag besef ik dat ik elk moment dood kan gaan. Het is intens. I know haha. Maar het voordeel is dat ik geen bijna-doodervaring nodig heb om te beseffen dat je nú moet doen waar je van droomt. En voor mij is dat muziek maken. Muziek, muziek, muziek maken!

 Dit is je moment om te pluggen: aan welke release, show, tour of wat-dan-ook wil je wat extra aandacht geven? 

Zondag 3 november speel ik mijn album release concert in Hedon. En ik ben heel blij om te kunnen zeggen dat het een neurodivergent-vriendelijk concert wordt! Ik ben zelf een veel-voelend mens en heb ‘naar concerten gaan’ altijd heel erg vermoeiend gevonden door alle prikkels: te hard geluid, teveel mensen, plakkerige biervloeren. Met dit concert wil ik mezelf en mijn veel-voelende publiek een plek geven waar je zachtjes kunt landen met de muziek en jezelf. Denk aan zitkussens, kleedjes, thee, kaarsjes en zachtje lichtjes. Meer ruimte per persoon betekent echter ook een beperkt aantal tickets…Dus houd mijn socials in de gaten voor de lancering van de ticketverkoop! 😉