Het 2023 van Maartje

Inmiddels zijn we aangekomen bij de 6e maand van dit jaar. Tijd om samen met alle acts van de Overijsselse Ambassade terug te kijken op de eerste helft van 2023. We geven deze week het woord aan Maartje! De zangeres staat op het punt een nieuwe single te releasen en vertelt over haar hoogtepunten van dit jaar.

Hoe was het voor je om geselecteerd te worden voor het beurstraject?

Ik was heel erg blij toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor een beurstraject bij Metropool. Het voelde voor mij als het zetje wat ik nodig had om meer op de lange termijn te gaan denken. Vanuit het offensief traject heb ik het team al een beetje leren kennen en ik hoopte zelf ook echt dat ik het beurstraject mocht gaan doen. Toen ik dat hoorde was ik heel blij, maar ook meteen gedreven om de kansen die er ineens voor me komen te liggen, ten volste te benutten.

Wat zijn je hoogtepunten van het afgelopen half jaar?

Het afgelopen jaar voelde soms een beetje onwerkelijk, in de zin dat er “ineens” allemaal kansen op mijn pad kwamen. In Januari een Pinguin Showcase in Groningen bij ESNS, vervolgens gingen we op Pop College Tour waarbij we in één week met 6 conservatorium bands in 6 poppodia in 6 steden mochten spelen. Daar hebben we het zo fijn gehad met elkaar als band, maar zijn we ook enorm op elkaar ingespeeld geraakt door het vele spelen. Het was echt heel cool om voor het eerst in steden als o.a. Amsterdam (Q-factory), Rotterdam (Bird) en Utrecht (Ekko) te spelen en de scene een beetje te leren kennen. Een week later speelden we op Booster Festival, ondanks dat we misschien een beetje vermoeid waren, had ik in die tour zoveel vertrouwen ontwikkeld in de act, dat als de showstarter begint het hoe dan ook goed komt. Bij Booster kwam dat besef en een volle zaal voor m’n neus echt binnen. Nu weet ik dat we de popronde gaan doen en dat was voor mij ook echt de volgende stap die ik hoopte te kunnen gaan zetten. Ik ben heel blij dat we dat nu daadwerkelijk gaan doen en kan eigenlijk niet wachten om het land door te gaan. In mei stonden we op BAM Festival, vlak na Wies. Zij speelden op het podium tegenover het podium waar wij ondertussen aan het opbouwen waren. Zo stond ik tijdens onze change over te dansen op de muziek die ik normaal gesproken luister. Dus ik vond het best spannend dat het publiek zich daarna om zou gaan draaien naar ons podium en een voor hun grotendeels onbekende act te gaan horen. Maar er werd echt geluisterd en goed gereageerd. Op dat podium merkte ik het verschil tussen hoe ik me eerst nog ‘klein en bescheiden’ heb weten te houden bij eerdere optredens, en hoe dit soort settingen echt iets anders van je vragen als performer. We dansen al wel en de live act heeft aardig wat ‘show’ in zich, maar ik kan eigenlijk niet wachten om nog veel meer uit te gaan pakken en de showpony in mezelf vrij te laten.

Heeft Metropool daar je bij kunnen helpen? En op welke manier?

Het is echt luxe om zo’n team aan mensen en mogelijkheden te mogen betrekken bij je plannen. Ik merk dat ik daardoor meer in mogelijkheden ben gaan denken omdat Metropool altijd met mij wil kijken hoe ik het kan realiseren. Metropool heeft mij tot nu toe veel speelplekken geboden waardoor ik mezelf heb kunnen laten zien maar vooral de act ook is ontwikkeld. Uiteindelijk leer je van spelen het meest. Metropool helpt mij het grotere plaatje te blijven zien en op lange termijn te denken. Daarnaast vind ik het heel waardevol dat ik er voor advies over bepaalde keuzes bij hen terecht kan. Ook heeft het me geholpen om mijn act te profileren door de live-video van Overijsselse Ambassade. Ik merk dat het heel veel toevoegt. Ik kies er bijna altijd voor om die video te laten zien in bijv. demo panels of in ander kort contact met mensen in de industrie. In de tijd die ze er dan aan besteden krijgen ze er meteen een visueel beeld bij.

Bekijk de sessie van Maartje hier!

Hoe ziet de rest van 2023 er voor jouw uit? Wat hopen jullie dit jaar te bereiken?

Komende vrijdag release ik een single: Troebel. Deze release heb ik mede dankzij de Music Support subsidie kunnen uitvoeren en daardoor kan ik met een radioplugger samenwerken en het artwork kunnen maken met Fotografe Maaike Ronhaar met wie ik heel graag werk. 

Troebel gaat over jezelf willen geven aan iemand, zonder dat je jezelf verliest. Het artwork is een knipoog naar het ‘anwb’ stereotype, dat misschien net iets te veel is vertroebeld. 😉

De komende maanden ben ik aan het tweaken aan de live-act samen met een choreograaf om de show nog expressiever te maken en dan wil ik mijn act tijdens Popronde in de kijker spelen voor volgend festival seizoen. Tijdens popronde blijf ik singles releasen en in de rest van 2023 ga ik regelmatig op en neer naar Keulen om met Luca Janzen (de producer waarmee ik werk) te werken aan nieuwe muziek. Wat met bescheidenheid begon begin ik nu zelf ook steeds meer te geloven en ik heb heel veel zin om de komende periode nog meer te gaan leren maar vooral dat een groter publiek mij gaat leren kennen.

Net als Maartje een bijdrage ontvangen van Music Support Overijssel? Je kunt je aanvraag doen via Sonar! De eerstvolgende deadline sluit op 27 juni, zorg dat je op tijd bent!