From//October heeft zin in tweede helft 2023

Juli is aangebroken! Tijd om samen met alle acts van de Overijsselse Ambassade terug te kijken op de eerste helft van dit jaar. Dion, frontman van de dreamy indie-act From//October, vertelt je over hun 2023.

Hoe was het voor jullie om geselecteerd te worden voor de Burger Beurs?

Jaa dat was echt een dikke verrassing! Ik weet nog goed dat ik de eerste From//October liedjes schreef toen ik net in mijn 2e jaar Popacademie zat. Het begon echt als een soort project om mezelf als songwriter en producer te ontwikkelen in een ‘’niche genre’’ waar ik me meteen erg prettig bij voelde. Het geeft een heel goed gevoel, nu een paar jaar later, dat een organisatie als het Burgerweeshuis met mij en mijn band wil samenwerken om ons stappen te laten maken. Ik vond het tegelijkertijd ook heel spannend, aangezien ik altijd heel kritisch ben op wat ik maak en schrijf. Door de hulp van Kristel Nijs, het Burgerweeshuis en mijn bandleden Lennard Steiginga en Erik-Jan Meerholz heb ik meer zicht gekregen op waar ik naartoe wil met dit project. Ik denk dat dat voor mij ook gewoon heel goed werkt, een aantal kritische mensen om me heen die me af en toe eens vragen ‘’Wat wil je nou eigenlijk?’’.

Wat zijn jullie hoogtepunten van het afgelopen half jaar?

We hebben naast een aantal shows (waaronder ESNS en Bevrijdingsfestival Deventer) ook vooral heel veel achter de schermen kunnen doen. Zo hebben we een live video opgenomen met de Overijsselse Ambassade, 2 dagen in de grote zaal van het Burgerweeshuis samengewerkt met lichtontwerper Steven Lingbeek, die een mega vette lichtshow voor ons heeft ontworpen, geluidsman Brian van der Wal die goed heeft gekeken en geluisterd naar onze live sound en performance coach Johanneke ter Stege die samen met ons helemaal is ingedoken op ons verhaal en hoe we dat live willen uitdragen.

Daarnaast ben ik aan het werk voor de eerste EP, die ik voor het eerst helemaal zelf opneem en mix vanuit huis. Het is echt een fijn gevoel om zelf zoiets in elkaar te kunnen zetten vanuit huis, maar het is ook goed opletten dat je niet té kritisch naar je eigen werk gaat kijken. Je hebt namelijk uren, dagen en weken de tijd om over alle tracks heen te gaan. Daar zitten voordelen aan, maar ook nadelen.

Houd de From//October socials goed in de gaten, want de eerste single komt uit op 28 juli! En omdat we ook nog support hebben gekregen vanuit Music Support Overijssel hebben we in samenwerking met Filmsaus ook nog een hele vette clip kunnen schieten die online gaat op 4 augustus. Exciting!

Heeft het Burgerweeshuis daar jullie bij kunnen helpen? En op welke manier?

Het Burgerweeshuis is een fijne plek met leuke mensen die veel voor je willen doen.

We werken nauw samen met Kristel Nijs die heel goed meedenkt in ons proces. Als ik of de band bepaalde vragen heeft over specifieke onderwerpen, koppelt zij er zonder problemen iemand aan die daar veel over weet. Dat is ook precies wat wij nodig hebben in deze fase.

Het is heel fijn om eens in de zoveel tijd even te sparren met Kristel over onze plannen. Ik merk dat ik daar veel aan heb en daar extra motivatie van krijg.

Daarnaast is het fijn dat we als band ook echt de support voelen. We krijgen veel tijd en vrijheid om ons te ontwikkelen en te groeien naar iets waarvan het plaatje steeds een beetje duidelijker begint te worden. Het is echt een persoonlijk traject dat voor elke act anders is.

Daar mag ik dan ook wel bij zeggen dat we heel dankbaar zijn dat we dit mogen doen.

Bekijk de sessie van From//October

Hoe ziet de rest van 2023 er voor jullie uit?

De focus ligt momenteel echt op de EP, want we willen een release show plannen in november dit jaar. Daarnaast hopen we, door goed gebruik te maken van het online territorium, steeds meer ons publiek te gaan vinden.

Voor de rest is het hard werken aan onze set, een team opbouwen en vanaf het najaar vooral weer gaan focussen op meer spelen. Dat laatste kijken we enorm naar uit met de nieuwe muziek die op komst is!

Je vindt alle sessies van de Overijsselse Ambassade hier!