FPK investeert in de Oost-Nederlandse popsector 

Geen zwakke schakels in de Oost-Nederlandse talentenketen. 

Het Fonds Podiumkunsten heeft de Oost-Nederlandse popsector een enorme boost gegeven door een bedrag van €336.000 toe te kennen aan Muziekhub Oost. Dit nieuws komt na een positieve beoordeling van een aanvraag die door twaalf samenwerkende organisaties uit de Gelderse en Overijsselse popsector is gedaan bij de Muziekhubs regeling van het fonds. Deze organisaties ondertekenden in 2019 al samen het convenant “van Basis tot Booster” waarmee ze zich inzetten voor een optimale uitvoering van talentontwikkeling. Dankzij deze inzet krijgen muzikanten een transparant en goed werkend systeem om zich te ontwikkelen van beginnend talent tot professional.

Meer kansen voor talent in Oost-Nederland. 

De organisaties zien dankzij deze toekenning meer kansen om hun activiteiten te verstevigen en uit te breiden. Daarnaast wordt de toekenning gezien als waardering voor de reeds bestaande en unieke samenwerking en is het een compliment voor de gezamenlijke aanpak in Oost-Nederland. Deze samenwerking heeft al geleid tot een flinke toename van artiesten uit het Oosten die nationale podia bereiken, zoals Droom Dit en Julia Sabaté die dit jaar op Eurosonic Noorderslag staan. Muzikanten krijgen ook steeds meer kansen dankzij initiatieven als Music Support, De Nieuwe Notie voor hiphopartiesten, en het kansenplatform Sonar.

“Het convenant Van Basis tot Booster is als een groeiend en steeds ontwikkelend Oost-Nederlands ecosysteem waarin intensieve uitwisseling van kennis, ruimte, voorzieningen en geld plaatsvindt tussen muzikanten, organisaties, fondsen en overheden.” – Dennis Platvoet, artistiek en zakelijk coördinator BRUT. 

Het Oosten barst van het muzikale talent en heeft al de nodige kennis, infrastructuur en ervaring om een volgende stap te zetten naar een optimaal popklimaat. Met de investering van het Fonds Podiumkunsten kunnen muzikanten op alle ontwikkelingsniveaus stappen vooruit zetten, met aandacht voor zowel dorpen als steden en beginners als gevorderden.

Geen zwakke schakel in Oost Nederlandse popketen: samenwerken loont de gehele sector.

Met deze investering versterkt het Fonds Podiumkunsten de gehele popsector in Oost-Nederland met een investering van ruim € 330.000,- voor 2024, met de mogelijkheid tot een vervolgaanvraag voor de periode van 2025 tot en met 2028. Hierdoor gaat er meer geld naar de ontwikkeling van genres zoals dance en hiphop, naar de versterking van broedplaatsen en kansenplatform Sonar en de ontwikkeling van nieuwe mogelijkmakers in de sector. 

Bovendien ziet het convenant kansen om de verbinding aan te gaan met andere netwerken in Nederland. De Muziekhubs regeling van het Fonds Podiumkunsten ondersteunt ook andere regio’s in Nederland, wat een mooie kans biedt om deze netwerken aan elkaar te koppelen en zo het Nederlandse popklimaat verder te ontwikkelen.


Muziekhub Oost is aangevraagd vanuit de samenwerking tussen productiehuis BRUT (Deventer), Hedon poppodium & Talent Support (Zwolle), Doornroosje (Nijmegen), Burgerweeshuis (Deventer), Gigant (Apeldoorn), Luxor Live (Arnhem), Metropool (Hengelo en Enschede), Poppunt Overijssel, Poppunt Gelderland, ArtEZ Conservatorium (Zwolle/Enschede/Arnhem), De Basis (Nijmegen) en Booster Festival (Enschede). Het volledige convenant is hier te downloaden.