Doorbreken in de muziekwereld: Schuttevaerders

In augustus lees je via Poppunt Overijssel de verhalen achter vier jonge bands die Eva heeft gevolgd in het kader van haar afstudeerproject. Elke week een nieuwe act met een nieuw artikel. Lees deze week het verhaal achter Schuttevaerders.

In 2017 begonnen Killian en Wesley, twee vrienden, met het schrijven en opnemen van rapteksten op een zolderkamertje in Zwolle. Niet veel later stonden volledige studentenkroegen hun nummer Mandarijn mee te zingen. Langzamerhand maakten AliExpress microfoons plaats voor betere apparatuur en de haperende Audacitysporen werden vervangen door de strakke beats van hun gloednieuwe producer Olaf. Toen in 2019 gitarist Douwe zich aansloot bij de formatie hadden ze echt hun eigen geluid gevonden en maakten ze hun debuut EP De Goede Wanorde. Deze werd gereleased in een uitverkocht Hedon op 3 oktober 2019.

How To: Doorbreken in de muziekwereld door Eva Heijne
  • ZANG/RAP: Killian van Schaik 
  • ZANG/RAP: Wesley van der Bol 
  • PRODUCER: Olaf Groffen  
  • GITARIST: Douwe Bruinsma
  • OORSPRONG: Zwolle
  • GENRE: Nederlandstalige pop
  • EERSTE SINGLE: Mandarijn (2018)
  • ALBUMS: De Goede Wanorde (EP 2019)
  • NU BEZIG MET: Werken aan debuutalbum

Schuttevaerders
Schuttevaerders, een band ontstaan op een zolderkamertje. Het begon met twee vrienden, Killian en Wesley en een gedeelde liefde voor het schrijven van teksten. In het kleine kamertje aan de Schuttevaerkade in Zwolle begonnen deze jongens rapteksten te schrijven en opnemen. Eerst niet al te serieus en met apparatuur die ze via AliExpress op de kop hadden getikt. Maar langzamerhand werden de teksten pakkender en de haperende Audacitysporen werden vervangen door de strakke beats van gloednieuwe producer Olaf. Een jonge jongen met een flinke bak aan talent waarmee hij later toegelaten werd tot de Herman Broodacademie. Toen in 2019 gitarist en conservatoriumstudent Douwe zich aansloot bij de formatie, vonden ze écht hun eigen geluid en maakten ze hun debuut EP ‘De Goede Wanorde’. Het viertal verzamelde een flinke club livemuzikanten om zich heen waarmee ze op 3 oktober 2019 hun EP in een uitverkocht Hedon releasden.

Ik mocht bij ze langskomen tijdens hun tapeweekend. Op de bovenverdieping van een oud pand midden in de Zwolse binnenstad, waar Killian en Douwe wonen, krijgt het debuutalbum van Schuttevaerders langzaamaan steeds meer vorm.

De combinatie van verschillende skillsets en persoonlijkheden maakt Schuttevaerders een unieke groep met een uniek publiek die ze volledig voor zich hebben gewonnen.

Toekomst
We zijn inmiddels een aantal maanden en wat nieuwe coronamaatregelen verder. Ik spreek Killian, zanger en rapper van Schuttevaerders nog eens om te zien hoe het de band de afgelopen tijd is vergaan.

Volgende week lees je het verhaal achter Hans van der Werf!