Dit zijn de genomineerden voor de Overijsselse Popprijzen van 2024

Welke Overijsselse artiest mag zich in het rijtje Babs, NONCHELANGE, Snelle, Jeangu Macrooy en The Cool Quest voegen? Poppunt Overijssel maakt op 6 april 2024 bekend wie de volgende winnaar van de prestigieuze Popprijs Overijssel wordt. Ook de Beste Track van 2023 en de Pop Promotie Prijs worden deze dag uitgereikt!

Popprijs Overijssel

In 2024 wordt de prijs voor de elfde keer uitgereikt. Op zaterdag 6 april zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de uitreiking in Metropool Enschede tijdens het Booster Festival. Een commissie heeft bepaald dat Droom Dit, Hiigo en Julia Sabaté genomineerd zijn voor de award op basis van hun prestaties in het afgelopen jaar en dat ze daarmee het beste visitekaartje van de Overijsselse popmuziek vormen. De uiteindelijke winnaar wint naast de eervolle titel ook een kunstwerk in samenwerking met de AKI Enschede en €1.500,- te besteden aan de artistieke ontwikkeling.

Julia Sabaté

Met slechts twee releases op zak stond Julia Sabaté al op podia in Madrid en Bilbao, evenals AFAS Live, Melkweg en TivoliVredenburg. Tijdens Eurosonic Noorderslag 2024 verzorgde ze iedere dag een show en maakte ze grote impact met haar melodieuze popsongs, gedragen door invloeden uit alternatieve elektronische muziek. Kortom, het Spaans-Nederlandse talent heeft zich afgelopen jaar stevig weten te vestigen in de Nederlandse muzieksector, en daar buiten.

Hiigo

In 2023 speelde het Zwolse vijftal van Hiigo hun eerste eigen clubtour en deden ze voorprogramma’s voor acts als de Edwin Evers band en The Analogues. Hun single Tankstation stond enkele weken bovenaan in verschillende lijsten, waaronder De Verlanglijst van 3FM en de Verrukkelijke 15 van Leo Blokhuis op Radio 2. Als kers op de taart werd de track in week 6 van 2024 uitgeroepen tot TopSong van die week. Hiigo is hier!

Droom Dit

Afgelopen jaar was voor Droom Dit een wilde rit. De band uit Enschede werd geselecteerd voor de Burger Beurs, heeft hun handtekening gezet bij Friendly Fire, bracht hun debuut EP uit en werd na een afgeladen show op Eurosonic Noorderslag door 3voor12 bovenaan de Noorderslag Top 25 gezet. Met zo’n knallend jaar, een overstromende festival agenda voor 2024 en nog veel meer heeft Droom Dit deze nominatie meer dan verdiend!

Pop Promotie Prijs

Deze award is in het leven geroepen om een persoon of instelling in de spotlight te zetten die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de Overijsselse popcultuur. Voor de Pop Promotie Prijs zijn Studio15, Stroom. en Vanity Roxane / The Fem Dem genomineerd.

Studio15 Talenthouse

Studio 15 is dé plek waar jongeren van 12 t/m 30 jaar in Twente hun talent kunnen ontwikkelen op het gebied van muziek, dans, fotografie, film, evenementenorganisatie, ondernemerschap en meer. Met een vrije inloop en een gepland programma bieden zij een veilige ontwikkelomgeving voor ambitieuze, creatieve makers. Dat onder begeleiding van ervaren professionals die de jongeren leren hun talent te ontwikkelen en hun netwerk uit te breiden. Met inmiddels locaties in Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal neemt Studio15 steeds meer een prominente plaats binnen de talentontwikkeling in, voor zowel beginner als professionele maker. 

Stroom.

Stroom is een creatieve krachtcentrale in Deventer, waar inspiratie en muziek samenkomen. Het is een kruispunt van muzikanten en muziekprofessionals, variërend van ervaren artiesten als MINKA, De Sluwe Vos, Wantigga, Timon Massop & The Grand East; muziekindustrie zoals iGNITE! Music Agency en ontwikkelingstellingen zoals Brut. en Burgerweeshuis. In deze bruisende omgeving ontmoeten ervaren makers elkaar, en is er veel ruimte voor talentontwikkeling en residenties. Het is een belangrijke plek, geïnitieerd vanuit de makers waar professioneel gewerkt kan worden aan creatieve carrières. 

Vanity Roxane / The FemDem

The FemDem zet zich in voor meer zichtbaarheid voor vrouwelijke muzikanten en professionals in de muziekindustrie. Met verschillende bijeenkomsten, panels, ontwikkelprogramma’s en curatie op line-ups nemen Vanity Roxane en haar team een belangrijke rol in binnen de empowerment van vrouwen en inclusiviteit in de algemene zin.

Beste track 2023

Welke artiest bracht de beste track uit in 2023? Alle Overijsselse releases werden het afgelopen jaar verzameld in de ‘New Music Overijssel’ playlist van Poppunt Overijssel en daaruit wordt één track bekroond met de titel ‘Beste Track 2023’. De tracks met de meeste stemmen vormen de nominaties die zullen worden beoordeeld door de commissie. Ook dit jaar is er weer veelvuldig gestemd, de tien tracks met de meeste stemmen zijn vind je in onderstaande playlist:

Booster Festival

Booster vindt plaats op zaterdag 6 april in de binnenstad van Enschede. Met ‘s avonds het gratis showcasefestival met meer dan 40 acts en in de middag het betaalde muziekconferentie in ArtEZ Conservatorium en Metropool. Booster verbindt de creatieve muziekindustrie door middel van workshops, seminars, panels en feedbacksessies. Het programma is te bekijken via www.boosterfestival.nl.