VOORTBESTAAN BURGERWEESHUIS HANGT AAN ZIJDEN DRAAD

Het Burgerweeshuis (BWH) is al 40 jaar een gevestigde naam in Overijssel en bekend als poppodium van het oosten. In Deventer is het dé plek voor het creëren, produceren en presenteren van popcultuur. Op jaarbasis worden er 55.000 bezoekers ontvangen tijdens concerten, clubavonden en culturele evenementen. Om deze functie te kunnen blijven vervullen en naar het niveau te tillen dat aansluit bij de groeiambities van Deventer heeft het BWH betere huisvesting nodig.

Plannen

Al sinds 2014 zijn de gemeente Deventer en het BWH bezig met plannen voor verbouwing of verhuizing en in januari 2022 heeft de gemeenteraad de nieuwe locatie voor het BWH vastgesteld. Inmiddels is ook de verkenningsfase van de verhuizing naar het voormalige Stihopand op het Haveneiland met een solide businesscase afgerond. Volgens afspraak zou dit plan nu aan de raad worden aangeboden. Het college van burgemeester en wethouders heeft echter besloten om eenzijdig af te wijken van deze afspraak. Ze drukken de ‘pauzeknop’ in om vervolgens te onderzoeken of het BWH en de Deventer Schouwburg in één pand kunnen worden ondergebracht van de huidige schouwburg. Dit levert aanzienlijke vertraging op, terwijl het pand aan de Bagijnenstraat al meer dan tien jaar niet meer voldoet. Het gebouw is verouderd en niet meer passend bij de eisen van deze tijd en de professionele popmuziekindustrie.

Geen tijd te verliezen

Deze extra vertraging noopt de directie en het bestuur van het BWH de noodklok te luiden. Er is geen tijd meer te verliezen. Per 2026 moet nieuwe huisvesting zijn gerealiseerd. Anders is het niet meer mogelijk om de volle breedte van popcultuur in Deventer te realiseren zoals de gemeente en het BWH zich wensen. Het BWH zal in zijn huidige vorm verdwijnen. Daarmee zijn de legendarische Burgerweeshuisconcerten en clubnachten verleden tijd. Geen grote namen op het podium, geen internationale optredens en de nachtcultuur gaat als een nachtkaars uit. Het betekent een kaalslag op gebied van talentontwikkeling. Geen ‘nieuwe’ Snelle’s die hun carrière starten vanuit BWH. 130 vrijwilligers verliezen een laagdrempelige ontmoetingsplek. Deventer raakt haar culturele professionals als programmeurs, evenementorganisatoren, technici en marketing- en horecatalent kwijt. Er ontstaat een verschraling van het culturele landschap. Geen Kick Off meer, geen Kelderfest, geen Hoogtevrees en geen Nachtparlement technofestival. Geen veilige uitgaansplek waar je je identiteit en muzieksmaak kan ontdekken en nieuwe vrienden maakt. Én 40 jaar historie, reputatie en positie in pop- en nachtcultuur in de regio gaan verloren.