Behind The Scenes: Zeven weken Los Angeles

Zeven weken in Los Angeles door Phuong Boi Nguyen (Zangeres D A R K D A Y S)

Toen ik het vliegtuig uitstapte werd ik meteen begroet door een vlaag van warmte. Het was dertig graden, de zon scheen en overal stonden palmbomen. Dit was het dan; het begin van zeven weken Los Angeles. Het begin van zeven weken werken als ‘assistent-engineer’ in een muziekstudio. Het begin van zeven weken die mijn leven zouden gaan veranderen.

Ik kwam bij deze stage terecht via school. ArtEZ heeft een aantal gastdocenten, waaronder producer Warren Huart. Ik melde me aan bij één van zijn coachings na zijn indrukwekkende credits te hebben gezien (Aerosmith, The Fray en James Blunt). Na een aantal Skype calls was het duidelijk dat we een goede connectie hadden. Hij was onder de indruk van mijn werk en nodigde me uit om bij hem op stage te komen. Zodoende belandde ik acht maanden later in LA.

Eerste werkdag
Mijn eerste werkdag ontmoette ik Eric Gonzalez. Eric is Warren’s vaste engineer en ‘right hand man’. We bleken erg veel in gemeen te hebben; dezelfde muzieksmaak, dezelfde ambities in onze carrières, we zijn allebei gek op slangen, etc. Het was al snel duidelijk dat we het goed met elkaar zouden gaan vinden.

Warren’s studio zag er precies zo uit zoals ik had gezien op zijn YouTube kanaal ‘Produce Like A Pro’. Eric legde me uit hoe de enorme mix-tafel (SSL) werkte en installeerde meteen allerlei video editing software op mijn laptop. Ik kon direct aan de slag.

Mijn werk bestond voornamelijk uit mixes voorbereiden en video’s opnemen en editen voor het YouTube kanaal. Het video gedeelte was in de eerste instantie niet helemaal wat ik van de stage had verwacht, maar na de eerste paar shoots kwam ik er achter dat dit onderdeel van de stage me mogelijkheden gaf waar ik eerder alleen maar van kon dromen.

Legende
Op de derde dag kwam producer Michael Beinhorn langs om een video te schieten met Warren. Dé Michael Beinhorn die met legendes zoals Herbie Hancock, Chris Cornell en Marylin Manson heeft gewerkt. DE Michael Beinhorn die Anthony Kiedis van The Red Hot Chili Peppers uit de band heeft gezet tijdens de opnames van hun derde album. DE Michael Beinhorn die een enorm groot deel aan muziekgeschiedenis heeft bijgedragen. Ik dacht bij mezelf; ‘Los Angeles is inderdaad zo bizar als

mensen het laten lijken! Ik ben hier nog geen twee seconden en ik ontmoet nu al een legende’.

Studiodagen
De rest van mijn stage was net zo ‘LA’ als het begin. Ik bracht voornamelijk mijn dagen door in de studio. Op een aantal van mijn werkdagen bezochten we professionals aan huis om ze te filmen en interviewen. Zo ontmoette ik bijvoorbeeld Jack Joseph Puig (John Mayer, Jellyfish, Weezer, Panic! at the Disco, Greenday), producer/mixer van veel platen waar ik in mijn tienerjaren veel naar heb geluisterd, Sean Douglas (songwriter voor Demi Lovato, Lizzo, Tom Rhett) en de grondlegger van mixen als vak; Bob Clearmountain (Kool and The Gang, Chic, Bruce Springsteen, Bon Jovi, David Bowie).

Maar mijn tijd daar bestond niet alleen maar uit een opsomming van ‘name drops’. De dagen waarop ik vrij was bracht ik voornamelijk door in de zon. Samen met mijn vriend rondrijdend op de elektrische stepjes die daar overal stonden, op zoek naar leuke restaurantjes met bijzonder eten. Ik heb langs het strand bij Venice Beach gelopen en cocktails gedronken op dakterrasjes die uitkeken over de stad. Op gegeven moment kwamen we in bij een ‘area 51 afterparty’ huisfeest terecht in een mansion waar rijke mensen roze coke van de tafels aan het snuiven waren. LA liet ons zien waar alle stereotypen vandaan komen.

Een video ge(co)produceerd door Phuong

AirBnb
Onze airbnb’s sloten zich perfect aan bij deze decadente atmosphere. Een van onze accomodaties was een gasthuis in de achtertuin van een villa. De bewoners hadden verschillende huisdieren los rondlopen in de achtertuin, er hingen overal lichtjes en we mochten volluit gebruik maken van het zwembad en de jacuzzi die er stonden. Een waar paradijsje.

Afscheid
Na de zeven weken werd het toch weer tijd om afscheid te nemen van LA. Toen ik het vliegtuig uitstapte in Nederland en de regen me begroette, voelde het pas echt als het einde van een avontuur. Hoewel ik me na onze terugkomst vrij ‘down’ voelde (mogelijk ook door de jetlag), wist ik wel dat dit zeker niet de laatste keer was dat ik me in LA zou bevinden.