Sonar is live!


Op zaterdag 1 april tijdens Booster Festival lanceren Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel een nieuw online platform: Sonar. Sonar is de Nederlandse variant van het succesvolle Belgische platform VI.BE, al 15 jaar de vaste verbinder tussen opkomend muzikaal talent en de muziekindustrie in Vlaanderen en Brussel. Artiesten als Bazart, Tamino en Charlotte de Witte hebben hun eerste stappen via dit platform gezet. Nu is het de beurt aan Nederland, waar Sonar start in het oosten van het land.

Sonar is dé plek voor festivals, podia en radiostations om nieuwe acts op te duiken. Een thuis voor artiesten uit Oost-Nederland die op zoek zijn naar shows, airplay, ontwikkeling en wedstrijden. Via het platform kunnen organisatoren een ‘pitch’ lanceren om gericht te zoeken naar een act. Vanaf 1 april kunnen muzikanten, dj’s en acts reageren met hun profiel, waarna de organisatie een match kiest uit de inzendingen. Artiesten variëren van beginner tot professional en komen uit alle genres: van techno-dj tot metalcoreband en van singer-songwriter tot hiphopact. Zo biedt Sonar naast actuele kansen ook een uitgebreide database aan actieve artiesten in heel Oost-Nederland.


“Het concept van Sonar klinkt simpel en dat is het ook. Daarom werkt het al jaren zo goed in België. Het draait echt om wat je doet en minder om wie je kent. Dat werkt niet alleen voor muziekprofessionals en publiek, maar ook voor organisatoren die helemaal niet thuis zijn in het muzieklandschap.”

– Initiatiefnemers Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) en Harold de Boer (Poppunt Overijssel)


“Voor mij als programmeur en boeker maakt het de regionale muziekscene inzichtelijker, de speelkansen transparanter en het boekingsproces democratischer. Sonar gaat een impuls geven aan de muziekscene in het Oosten waar we nog jaren plezier van gaan hebben.”

– Marijn de Valk (Luxor Live, iGNITE! Music)

“Het is een win-winsituatie: Sonar lijkt mij een perfecte tool om mooie livespots in clubs en kleinere spots op festivals onder de aandacht te brengen bij acts uit de regio. Daarnaast krijgen poppodia en festivals een nog beter beeld welke acts actief zijn.”

– Frank Satink (Dauwpop, Zwarte Cross, Goomah Music)


Bij de Belgische variant VI.BE hebben zo’n 22.000 artiesten en 700 organisaties een profiel op dit platform, hierdoor zijn al meer dan 16.000 kansen gecreëerd, variërend van shows tot airplay. In Nederland wordt Sonar ondersteund door 3FM, Doornroosje, Luxor Live, GIGANT, Hedon, Burgerweeshuis, Metropool, ArtEZ Conservatorium, Booster Festival, BRUT, MassiveMusic, Zwarte Cross, Encore, Dauwpop, Tunecore, Valkhof Festival, VPRO’s 3voor12, Smaakmarkt, De Basis, Voordekunst, GROWE, RTV Oost en vele anderen. Sonar wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en beide Provincies.

“Wij zien als music agency een mooie kans om via Sonar nieuw talent te vinden en muzikanten kennis te laten maken met de mediakant van de muziekindustrie. Zo kunnen we onze bestaande samenwerkingen met Oost-Nederlands talent makkelijker uitbreiden!”

– Phuong Boi Nguyen (MassiveMusic)

“Makers en mogelijkmakers verenigt u! Door deze breed opgezette samenwerking krijgen opkomende acts veel meer kansen.”

– Rocco Hueting (De Staat, 4B2M)


Sonar ging op 1 april live met een feestelijke lancering tijdens Booster Festival in Enschede. Sonar is ook te vinden via Instagram en Facebook.

www.checksonar.nl