Behind The Scenes: NOPP

We hebben NOPP onlangs wat vragen gesteld, over hun laatste release maar ook hoe het nu gaat met NOPP. En in een behind the scenes artikel kan een kijkje achter de schermen natuurlijk niet ontbreken. De dames hebben twee dagen uit hun dagelijks leven beschreven voor Poppunt Overijssel. Te lezen na het interview.

NOPP

Hoe is jullie nieuwe/laatste single ‘Anders Gedaan’ tot stand gekomen?

De eerste opzet van Anders Gedaan komt uit 2017, dit is de periode waar we ‘officieel’ als NOPP zijn begonnen. In die tijd kwamen er zó ontzettend veel teksten en muzikale opzetjes, Anders Gedaan demoversie één van de zoveel hebben we ingespeeld, globaal ingezongen en is in een mapje op de laptop beland. Deze versie hebben we toen al wel gezongen tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival als onderdeel van 20 minuten materiaal.

NOPP - met andere woorden

In 2019 tijdens het Nieuwe Electronische Waar traject hebben we een aantal nummers weer van de plank gehaald om alles wat we in de tussentijd geleerd hebben er op los te kunnen laten. Wij gaan heel erg op ons gevoel af met tracks, er moet een bepaald kloppende inspiratie zijn om vanuit een flow te kunnen werken.

We waren in de studio om eigenlijk een ander nummer in te zingen, maar de techniek bleef haperen, alles dat er mis kon gaan ging mis. Op een gegeven moment gaven we het op deze te forceren en openden we het project van Anders Gedaan. Niet eens bewust, puur om te kijken of dat dan verschil zou maken. Bizar genoeg waren de technische problemen bij deze verdwenen en zijn we gaan recorden. Het was heel bijzonder omdat we er allebei zó in zaten, dat paste veel meer bij het gevoel wat we die dag konden overbrengen, bijna therapeutisch haha!

Wat is er de afgelopen tijd gebeurt met NOPP? Hoe had jullie 2020 eruit gezien? En nemen jullie hier een deel van mee naar 2021? 

In 2019 zaten we nog bij de lichting van NEW en in 2020 mochten we een deurtje verder, naar het Burgerweeshuis en de Burgerbeurs. We zijn het jaar gestart bij Overijsselse Ambassade tijdens Eurosonic Noorderslag, een week daarna was aftrap van de BurgerBeurs tijdens BurgerBeurs Presents. Bij dit optreden zaten wij er fysiek al flink doorheen, we waren alles naast elkaar aan het doen. Op persoonlijk vlak gingen we door een heftige periode en daarnaast waren we aan het maken, schrijven, produceren, repeteren en gingen we voor het eerst in elektronische formatie live. We legden de lat best hoog omdat we zowel De Nieuwe Oost als het Burgerweeshuis niet teleur wilden stellen. Daarnaast had Jessica ook nog eens haar gedichtenbundel release in deze periode, iets waar ze lang naartoe had gewerkt.

Gedichtenbundel

Met dit achter de rug en het overduidelijke feit dat we het fysiek niet zouden trekken, moesten we rond februari besluiten een stapje terug te doen en het live gedeelte nog achterwege te laten. Onze prioriteit lag bij het produceren van nieuw materiaal. Een week nadat we dit, na lang wikken en wegen, met Kristel van de BurgerBeurs bespraken kwam de wereld stil te staan door de COVID-19. We zagen er zo tegenop om dit besluit te moeten nemen, maar ineens was het geen probleem meer omdat er niets meer mogelijk was. Het Booster Festival ging bijvoorbeeld digitaal door, waardoor we er toch bij aanwezig konden zijn en alles van het BurgerBeurs traject verplaatste ook naar online, zoals alle masterclasses, meetings en sparsessies.

Omdat het in eerste instantie niet gepast voelde om in die gekke tijd met een nieuwe single te komen hebben we de release uitgesteld. Ook hier zijn we weer op ons gevoel afgegaan en daarom kwam hij eind juni alsnog uit. Het nummer past ook nog eens bij deze tijd, omdat het gaat over de confrontatie met jezelf, met stilstand en hoe iedereen daar op zijn eigen manier mee om gaat.

Nu ligt de focus op het maken van nieuwe muziek en het uitzoeken wat de brand van NOPP is.

Nu ligt de focus op het maken van nieuwe muziek en het uitzoeken wat de brand van NOPP is. Hoe dragen we bijvoorbeeld visueel uit wie we zijn? Welk verhaal hebben we te vertellen? We zijn allebei types die voor volle bak vooruit gaan, maar we zijn fysiek afgeremd en nu de wereld ook op een ander tempo draait kunnen we ons hier aan overgeven. We hebben een nieuwe vorm van actie ontdekt binnen de mogelijkheden.

Hoe hebben jullie je periode bij NEW ervaren? 

NEW voelde echt als de volgende stap die we nodig hadden. De single die op het NEW album staat was nog niet eens uit en we waren amper vindbaar online. Het was een gok ons aan te melden en gelukkig werd de jury nieuwsgierig genoeg. We hoorden achteraf dat iedereen nogal in de war was geweest. Was dit nou nog elektronische muziek te noemen? Nieuw was het in ieder geval wel, haha. We zijn heel dankbaar voor de kans en hebben ons erg thuis gevoeld. We hebben veel geleerd en een ontwikkeling doorgemaakt zowel binnen onze sound als ons werkproces. We hebben fijne contacten opgedaan bij de Nieuwe Oost en hebben ook nog steeds goed contact met de groep geselecteerden en andere opgedane contacten.  

Kunnen we binnenkort meer werk verwachten?

Jazeker! Op dit moment zijn we aan de slag met een volgende single. Omdat we altijd geprikkeld zijn om te leren hebben we, met behulp van de beurs, ruimte om er samen met andere artiesten aan te kunnen werken en schaven. Je kunt zoveel leren van anderen, inspiratie en nieuwe ideeën op doen. In aanloop naar het album, wat we binnen nu en twee jaar willen uitbrengen, blijven we graag losse singles delen.

Vocal opname NOPP

Daarnaast hebben we gemerkt dat NOPP een verhaal is, dus nieuw werk is voor ons ook content delen over onze inspiratie, over alles waar we doorheen gaan en is het niet alleen het eindproduct in de vorm van een nieuwe track. Hier hebben we ook veel gesprekken over vanuit de beurs, het is zó verweven met onze muziek. Dat is natuurlijk ook het theatrale, verhalende aspect van ons. Het is een tof onderzoek om uit te vogelen in welke vormen we dit allemaal kunnen uitdragen.

Hoe zien de dagen van de dames van NOPP er doorgaans uit? Ze beschreven twee dagen in het leven van NOPP voor Poppunt Overijssel. Lees het hier.

Donderdag 9 juli

Eind juni plaatste Wende ineens op social media dat ze een paar weken later in Carré zou spelen. We kochten direct tickets en daar zaten we dan donderdagavond 9 juli: op loveseats, tussen de kamerplanten in een zo goed als leeg Carré. Na een uurtje liepen we met een mengelmoes van gevoelens de deur uit.

We krijgen altijd inspiratie en energie van het bezoeken van shows, dan sta je weer extra ‘aan’ en voel je totaal wat het is waarvoor je dit doet. Bij binnenkomst voelde het intiem, dankbaar om op zo’n manier nog een show bij te kunnen wonen. Bij het weggaan was er ook een gevoel van onrust. Dat dit nu de situatie van de live branche moet zijn, hoe gaat zich dit ontwikkelen? Een plek zoals Carré waar normaal gesproken een lange weg aan vooraf gaat, een show tot op de puntjes uitgedacht, was nu een plek voor het delen van supervers materiaal.

We zochten eerst een cafeetje op voordat we in de auto terugreden, omdat we het altijd fijn vinden om na te praten. Dit optreden ging weer terug naar de basis, naar de essentie van je vak om te willen maken en dat te delen. In welke vorm dan ook, zonder dat het al perfect hoeft te zijn.

Vrijdag 10 juli

We werden samen wakker bij Jessica thuis en begonnen onze dag met morning pages, iets wat we beide dagelijks doen. Bij het opstaan direct als eerste drie pagina’s aan één stuk door schrijven. Koffie, ontbijt en wachten tot 3 voor 12 Overijssel zou bellen. We vinden het fijn om interviews samen te doen, omdat we elkaar op deze manier perfect aanvullen. Daarna door naar Amsterdam. Jessica had nog een meeting en we combineerden dit met het verwerken van de opgedane inspiratie van de avond ervoor: terug naar de basis van het delen, plannen uitwerken en nieuwe stappen zetten. Het voelt altijd lekker als je weer de bevestiging voelt dat dit is wat je het liefste wil doen, moét doen zelfs. Na een dag hadden we een ge-update plan op papier en waren de nodige mailtjes de deur uit. Nieuwe ideeën voor tracks, een update voor het Burgerweeshuis over onze BurgerBeurs plannen en een aanvraag voor twee nieuwe samenwerkingen. Check!

Met dank aan NOPP.